Anmeldelse: Niels Christian Geelmuyden, Spermageddon

Skremmende bok: Sædkvaliteten stuper

Ha mer sex! Den oppfordringen er eneste lyspunkt i en ny bok om menneskehetens mulige undergang.

DÅRLIG STILT: I sin nye bok undersøker Niels Christian Geelmuyden hvorfor sædkvaliteten hos menn, særlig i Norge, blir dårligere og dårligere. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
DÅRLIG STILT: I sin nye bok undersøker Niels Christian Geelmuyden hvorfor sædkvaliteten hos menn, særlig i Norge, blir dårligere og dårligere. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1677 gjorde den nederlandske vitenskapsmannen Anton van Leeuwenhoek en oppsiktsvekkende oppdagelse. Den dypt troende kalvinisten – også kalt mikrobiologiens far – hadde med mye møye og enda mer skam produsert sin egen sæd. Han la væsken under lupen, og skal ha blitt dypt sjokkert da han så at den besto av små vesener med hode og hale. Blant forskerne gikk spekulasjonene høyt over hva det kunne være, minimennesker kanskje, og først 150 år senere oppdaget man egget hos kvinnelige pattedyr.

I dag vet vi litt mer - men ifølge Niels Christian Geelmuyden skandaløst lite – om disse små ørsmå rumpetrollene: De er kroppens minste celler, og det lages 1000 av dem i sekundet. Målet er å levere opp til 300 millioner i én dose, eller ejakulasjon. Men det blir færre og færre av dem. Globalt blir det anslått at 160 millioner mennesker er ufruktbare. Over halvparten er menn.

Sædkvaliteten stuper

Det gjelder spesielt i vesten, der sædkvaliteten skal være mer enn halvert i løpet av de siste førti årene. Den direkte årsaken til det, er synkende antall sædceller, dårlig kvalitet og elendige svømmeegenskaper. Årsaken til det igjen er uklar, men det finnes mange delforklaringer.

En av dem er at testosteronnivået synker. Det betyr ikke bare dårligere sæd, men at menn blir mer feminisert. Et økende antall menn blir født med bryster, og med ukjent kjønnsidentitet. I spesielt forurensende områder har det vist seg å bli født dobbelt så mange jenter som gutter. Fenomenet omfatter ikke bare menneskene, men også dyr. En ser en sterk oppblomstring av tvekjønnet fisk, og et faretruende antall arter som forsvinner.

Massivt og overbevisende

Det rene spermageddon, altså. Niels Christian Geelmuyden er som alltid god på ordlekende titler. De siste årene har han med en heroisk systematikk gjøvet løs på det vi putter i oss av mat, drikke og næringsstoffer. I «Pillebefinnende – hva vet vi om medisinene vi tar» (2017), tar han et drepende oppgjør med legemiddelindustrien. Her henviste han til en imponerende mengde forskning, og selv den mektige legemiddelindustrien klarte ikke å ta ham på noe. Ulempen var at stofftilfanget ble vel massivt. Det gjelder også denne boka.

Men overbevisende er det. Og skremmende. Systematisk, og med en rekke henvisninger, ramser han opp mulige årsaker: Miljøgifter, luftforurensing, genmodifisering av mat, drikkevann fullt av østrogen, UV-stoffer i solkrem, sprøytemidler, legemidler, tungmetaller, og hormonforstyrrende plaststoffer. Det er sukker og kunstige søtstoffer. Vitamin- og mineralmangel, bearbeidet kjøtt. Ikke minst livstilen vår. Vi blir fetere og fetere, noe som er påvist å ha en tydelig sammenheng med ufruktbarhet. Det har også diabetes II.

En opplagt innvending mot den dystre spådommen om selvutryddelse, er at vi samtidig pepres med en annen dystopisk spådom: Overbefolkning. FN har anslått at verdens befolkning vil passere elleve milliarder innen 2100. Ifølge Geelmuyden mener mange eksperter at FN tar feil. En av dem er professor i klimastrategi ved Bedriftsøkonomisk Institutt, Jørgen Randers, som spår at menneskeheten vil toppe seg med åtte milliarder i 2040, for deretter å synke til fire–fem milliarder ved neste århundreskifte. Noen vil finne en viss trøst i at det ene kanskje oppveier det andre.

Verst i Norge

Noe av det mest oppsiktsvekkende i denne boka, er hvor dårlig det står til med norske menn og norsk natur. Allerede i 2006 ble det fastslått at unge nordmenn har den dårligste sæden i Europa. Vi ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av testikkelkreft, der det er påvist en forbindelse til dårlig sædkvalitet. Også her er årsaken uklar, men Geelmuyden tegner opp mulige forklaringer. Norsk institutt for luftforskning konstaterte i 2014 at nordmenn har et høyere antall miljøgifter og fremmedstoffer i blodet enn noe annet folkeslag. Fete er vi også i ferd med å bli. Så fete at hvis utviklingen fortsetter, topper vi om få år også denne dystre statistikken. Skal befolkningsveksten i Norge opprettholdes, er det enighet om at nordmenn må få minst 2,1 barn i gjennomsnitt. Det har ikke skjedd siden midten av 1970-tallet. Norge trenger med andre ord innvandring.

Som i de andre bøkene, kjemper Geelmuyden en Davids kamp mot Goliat også her: Mektige norske og internasjonale næringsinteresser som valser over ethvert faresignal. Men noe kan vi gjøre selv: Trene mer, spise sunnere, unngå legemidler og genmodifisert mat. Èt råd er ganske overraskende. Det viser seg at den yngre generasjonen har mindre sex. Men i motsetning til rådene eksperter tidligere har gitt par som vil ha barn - å spare på dosene - viser forskning nå at dess mer sex, dess større sjanse for å få barn. Det må jo være et lyspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer