Anmeldelse: Niels Christian Geelmuyden, Spermageddon

Skremmende bok: Sædkvaliteten stuper

Ha mer sex! Den oppfordringen er eneste lyspunkt i en ny bok om menneskehetens mulige undergang.

DÅRLIG STILT: I sin nye bok undersøker Niels Christian Geelmuyden hvorfor sædkvaliteten hos menn, særlig i Norge, blir dårligere og dårligere. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
DÅRLIG STILT: I sin nye bok undersøker Niels Christian Geelmuyden hvorfor sædkvaliteten hos menn, særlig i Norge, blir dårligere og dårligere. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1677 gjorde den nederlandske vitenskapsmannen Anton van Leeuwenhoek en oppsiktsvekkende oppdagelse. Den dypt troende kalvinisten – også kalt mikrobiologiens far – hadde med mye møye og enda mer skam produsert sin egen sæd. Han la væsken under lupen, og skal ha blitt dypt sjokkert da han så at den besto av små vesener med hode og hale. Blant forskerne gikk spekulasjonene høyt over hva det kunne være, minimennesker kanskje, og først 150 år senere oppdaget man egget hos kvinnelige pattedyr.

I dag vet vi litt mer - men ifølge Niels Christian Geelmuyden skandaløst lite – om disse små ørsmå rumpetrollene: De er kroppens minste celler, og det lages 1000 av dem i sekundet. Målet er å levere opp til 300 millioner i én dose, eller ejakulasjon. Men det blir færre og færre av dem. Globalt blir det anslått at 160 millioner mennesker er ufruktbare. Over halvparten er menn.

Sædkvaliteten stuper

Det gjelder spesielt i vesten, der sædkvaliteten skal være mer enn halvert i løpet av de siste førti årene. Den direkte årsaken til det, er synkende antall sædceller, dårlig kvalitet og elendige svømmeegenskaper. Årsaken til det igjen er uklar, men det finnes mange delforklaringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer