Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skremmende god

Rystende thriller om en populær seriemorder.

BOK: Val McDermids romaner om psykologen Tony Hill er ikke for sarte sjeler. Og de som syntes «Sirenenes sang» var urovekkende god, kan glede seg til «Arr på sjelen». Tony Hill er ekspert på seriemordere, og møtte en virkelig grotesk representant for arten i boka «Sirenenes sang». I «Arr på sjelen» (som kom på engelsk i 1997) er morderen vellykket, populær, og kjent for hele England fra fjernsynet. Det hans mange millioner beundrere ikke vet, er at han forfører, mishandler og dreper unge jenter på det mest motbydelige vis.

Hill er nå sjef for ei spesialgruppe som skal avdekke seriemordere. For å teste sine nye medarbeidere, gir han dem mappene på tretti uoppklarte mord og ber dem lete etter fellestrekk som ikke nødvendigvis finnes. Shaz Bowman finner en sammenheng i noen saker, og hun klarer til og med å komme på sporet av en mulig gjerningsmann. Men Jacko Vance, programleder og tv-helt, kan vel umulig være en seriemorder?

Val McDermid slipper oss inn i hodet til en sinnssyk forbryter, så overbevisende at det er til å bli nervøs av.

Hun veksler mellom fem personer, foruten Vance, Hill og Bowman møter vi også Carol Jordan, som nå er kriminalsjef ved Yorkshire-politiet, og Donna Doyle, et av seriemorderens ofre.

McDermid sløser ikke med ord, selv om «Arr på sjelen» har over 400 sider, er ingenting overflødig eller unødvendig. Hun skriver misunnelsesverdig godt, og med stødig psykologisk innsikt. Hun briljerer ikke med kunnskapene, men bruker dem til å drive fram et uhyggelig drama. Så vær advart!

En dramatisering av «Arr på sjelen» er årets påskekrim på TV2.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media