EKSKLUDERENDE KVINNESYN: Jaquesson, Stø og Gjevjon nører opp under et ekskluderende kvinnesyn som går utover transpersoner, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
EKSKLUDERENDE KVINNESYN: Jaquesson, Stø og Gjevjon nører opp under et ekskluderende kvinnesyn som går utover transpersoner, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Transpersoner:

Skremmende holdninger mot transpersoner fra norske TERF-feminister

Jaquesson, Stø og Gjevjon bidrar raust med å helle bensin på fordommenes bål.

Meninger

Nylig beskrev Kari Jaquesson trans som «kolonialisme, okkupasjon og imperialisme av kvinner og kvinners historie og våre rom» på Facebook-veggen til samfunnsdebattant Tonje Gjevjon.

Ane Stø fra Kvinnegruppa Ottar uttalte i et intervju i Vårt Land at Foreningen FRI var for prostitusjon «som en fin måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet».

Dagbladet-spaltist, Tonje Gjevjon, er primus motor i det norske TERF-aktivistmiljøet (Trans-Exclusionary Radical Feminism) og har gjentatte ganger fremsatt udokumenterte påstander om transpersoner som mest av alt ligner den type kommentarer og fryktbasert argumentasjon som man finner fra ytterliggående republikanske politikere i USAs bibelbelte.

La oss slå fast en gang for alle at dette er hatprat og konspiratoriske ideer. Det er farlig tankegods overfor en sårbar minoritetsgruppe.

Disse kvinnene legger seg her på en konspiratorisk linje lik de muslimske ekstremistenes syn på vestlig imperialisme eller nynazistenes teorier om at multikulturalismen er en fare for den vestlige verdens eksistens.

Dette er ikke bare morsomheter og påstander fra noen ytterliggående radikale feminister. Dette er ord fra meget ressurssterke kvinner som sparker nedover og bidrar til ytterligere stigmatiseringen av transpersoner. Som om ikke transpersoner sliter nok fra før av med å erkjenne og akseptere sin identitet som de er. Jaquesson, Stø og Gjevjon bidrar raust med å helle bensin på fordommenes bål.

Gjevjon er motstander av at det skal være mulig å juridisk endre kjønn, motstander av at transkvinner skal få benytte dametoaletter og uttaler seg generelt negativt til at transpersoner i økende grad søker helsehjelp.

Hun har gjentatte ganger nøret opp under et ekskluderende kvinnesyn som går utover transpersoner. Når Gjevjon stiller spørsmål ved om transbevegelsen er homofobisk, når Gjevjon skriver at hun ønsker at seksåringer ikke skal utsettes for «transing» eller når hun skriver at hun som guttejente i barndommen i dag ville blitt stemplet av FRI og Rosa Kompetanse som «født i feil kropp», skriver hun mot bedre vitende.

Det er merkelig at noen norske såkalte kvinnesaksforkjempere, i spørsmål rundt transpersoner, stiller seg på samme side som ytterliggående amerikanske republikanere og ekstremistiske religiøse personer.

Internasjonalt har TERF-bevegelsen gjort seg bemerket som en liten og meget høylytt gruppe som protesterer mot transpersoner. De anerkjenner ikke kjønnsskifte selv etter operasjon, men står knallhardt på at det å være kvinne eksklusivt betyr at man er det kjønn man er født med. Dette er egentlig et tankegods som hører det forrige årtusenet til.

Under London Pride blokkerte lesbiske TERF-aktivister paraden i protest mot transkvinner. De er også av den oppfatning at om en transkvinne har sex med en lesbisk kvinne så er dette per definisjon mannlig voldtekt.

TERF-bevegelsen reklamerer for korrigerende terapi til unge transpersoner og deres foreldre gjennom nettsiden tryggikroppen.com hvor man bedriver uvitenskapelig og potensielt farlig veiledning og synsing for allerede sårbare transbarn og deres ofte fortvilte foreldre.

I en rapport fra svenske Folkhälsomyndigheten fra 2015 kom det frem at 36 prosent av de forespurte transpersonene hadde vurdert å ta sitt eget liv det siste året. Én av tre hadde forsøkt å ta sitt eget liv minst en gang i løpet av livet. Lignende tall for Norge er ikke tilgjengelig per dags dato, men det er all grunn til å tro at situasjonen ikke er ulik her til lands.

Vi vet at 11 prosent av det norske folk har negative holdninger til transpersoner og 8 prosent har negative holdninger til personer som har skiftet kjønn, ifølge tall fra 2017 som ble fremlagt av Buf.dir. under Oslo Pride.

Det er i dette landskapet at Kari Jaquesson ser imperialisme, okkupasjon og kolonialisme fra transpersoner. La oss håpe at denne ekstreme holdningen som de norske TERF-bevegelsens aktivister står for, ikke er beskrivende for hvor utviklingen går.

I 2015 åpnet regjeringen for å skifte juridisk kjønn, og nå i år har man lagt en plan for bedre medisinsk behandling for transpersoner. WHO slo fast 18. mai at transseksualisme ikke lenger er å regne som en psykisk diagnose, og har laget et eget kapittel for seksuell helse i den nye diagnosemanualen, ICD-11.

Dersom man er en transperson, og spesielt om man er ung, bør man vite at selv om vi har en vei å gå så er den generelle utviklingen i Norge og i verden på rett vei.

Du er fantastisk akkurat som den du er uansett hvilken kjønnsidentitet du har.

Ekstremfeministene som kjemper for kvinners rettigheter burde se seg selv i speilet en gang til dersom de ikke vil assosieres med andre konspiratoriske grupperinger dem selv ikke vil identifisere seg med. Å se splinten i andres øyne kan fort gjøre en selv blind for å se bjelken i sitt eget.