Skremmende lesning om det som kan ramme oss alle

Skjerpet og reflektert om sin manns sykdom og død.

IMPONERENDE: Gunn Hild Lem skriver imponerende reflektert, velformulert og ærlig om sin mann, Steinar Lems sykdom og død.   Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
IMPONERENDE: Gunn Hild Lem skriver imponerende reflektert, velformulert og ærlig om sin mann, Steinar Lems sykdom og død. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Pappa, før det er gått et år vil du være død,» sa seks år gamle Erle ved middagsbordet hos den da lykkelige familien Lem. Den besto av Gunn Hild, hennes dobbelt så gamle ektemann Steinar og Erles tvillingsøster Tina.

Kort etter seksåringens skremmende spådom, begynte helsen til den spreke, økomatspisende Lem å skrante.

Han gikk til legen, og fikk kort tid etter en beskjed om at han hadde hissig og uhelbredelig bukspyttkjertelkreft med spredning. Steinar ringte kona Gunn Hild, som da gikk og surret på Oslo S: «Bare et par stykker snur seg og ser på meg der jeg gråter høyt, resten fortsetter som om verden ikke har gått i sorg. Som om døden er noe jeg bare må lære meg å håndtere.»

Egen sjanger Bøker om kreft, skrevet av de som overlever, og de som ikke lever lenger, har blitt så omfattende at det nærmest har blitt en egen sjanger. Det er vanskelige bøker å lese, fordi de inneholder så mye lidelse og smerte. Det er vanskelige bøker å anmelde, fordi en litterær dom er usmakelig med tanke på tematikken. Det er derfor med en viss uvilje jeg åpner boka til Gunn Hild Lem. Den er overraskende god. Overraskende, ikke fordi jeg ikke har tiltro til bloggeren og debattanten Lem. Men fordi det er et tungt tema, og vanskelig å formulere uten å komme klisjèer. Det klarer Lem mirakuløst nok å unngå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer