- Skremmende realistisk

Tidligere rusmisbruker og næringslivstopp Olaf Olsvik mener NRKs «Exit» treffer blink med sine skildringer av utagerende fester med prostituerte og kokain.

«EXIT»: De har penger, karriere og familie. Men de kjeder seg. Mørk og sjokkerende serie fra Oslos finansverden. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sist fredag hadde NRKs «Exit» premiere. Serien er basert på anonyme intervjuer med fire menn tilknyttet det norske finansmiljøet. På overflaten lever de tradisjonelle familieliv, men bak den glattpolerte fasaden lurer en verden preget av rusmisbruk, psykiske problemer, utroskap, sexkjøp og vold.

Olaf Olsvik (64) kjenner seg igjen. I 15 år kombinerte han rollen som leder i en millionbedrift med et eskalerende forbruk av kokain og piller. Til slutt brukte han 100 000 kroner i måneden på stoff.

I dag er han organisasjonssjef i rusbehandlingsinstitusjonen Mestringshusene i Bolkesjø, og forfatter av boka «Rus og Rolex - Historien om en narkoman i hvit snipp».

Han forteller at han stadig blir kontaktet av rusavhengige tilknyttet det norske næringslivet, og deres pårørende.

- Jeg spør ikke hvilken bransje de jobber i, men det er generelt mye i næringslivet. Trenden er at det er mer narkotika, spesielt kokain, sier han til Dagbladet.

Olsvik har tidligere snakket om serien på NRK Lørdagsrevyen.

Redde for konsekvenser

Menneskene som tar kontakt med Olsvik, føler ofte på stor utrygghet.

- De er veldig redde for represalier i jobbsammenheng. Det er lite rom for å gå til HR og fortelle at du bruker narkotika. Da er terskelen lavere for å fortelle om alkoholmisbruk, sier han.

Olsviks inntrykk er at dagens «hvitsnipp-narkomane» går hardere og raskere på felgen enn i hans tid. Og de søker ikke hjelp før de absolutt må.

- Da har det enten gått helt til helvete, eller de har fått en advarsel på jobben, blitt tatt i ruskjøring eller liknende.

Han mener rusavhengige i næringslivet sjelden søker seg til langtidsbehandling.

- «Business-narkomane» ser ofte på avrusning som en tre ukers ferie. Mer enn det har de ikke tid til. Det finnes ikke rom for å si at man trenger fri i lengre tid for å gå i behandling, og da øker risikoen for tilbakefall, sier han.

GJENKJENNELSE: Tidligere rusmisbruker og næringslivstopp Olaf Olsvik roser NRK-serien «Exit» for dens framstilling av skyggesidene ved narkotikabruk. Foto: Steinar Buholm
GJENKJENNELSE: Tidligere rusmisbruker og næringslivstopp Olaf Olsvik roser NRK-serien «Exit» for dens framstilling av skyggesidene ved narkotikabruk. Foto: Steinar Buholm Vis mer

- Kniven på strupen

Det er sønnen hans, Andre Olsvik, enig i. Han er behandlingsansvarlig ved Mestringshusene.

- De har gjerne kniven på strupen fra familien, eller har driti seg såpass hardt ut at de må ta grep. Denne målgruppa gir seg ikke før de enten er tatt med buksa nede, eller har såpass store følelsesmessige konsekvenser at de ser seg nødt til å gjøre noe, sier han til Dagbladet.

Seniorforsker Jørgen Bramness ved Folkehelseinstituttet bekrefter at forskerne ser økt tilbakefallsfrekvens ved kortidsbehandlig sammenliknet med langtidsbehandling.

- Det vi har av forskning tyder på at tid er en veldig viktig faktor i behandling av avhengighet. Slik sett legger vi vekt på at en del behandling med nødvendighet vil ta tid, sier han til Dagbladet.

Andre Olsvik forteller at Mestringshusene får pasienter fra alle samfunnslag og yrkesgrupper - også næringslivet.

- Min erfaring er at det er vanskeligere for dem å bli rusfri. De har mange ressurser, og har opparbeidet et stort ego. De har oppnådd ting som gir fordeler i mange sammenhenger - men ikke i rusbehandling, sier han til Dagbladet.

Mange sliter med å innrømme at de har et problem.

- Ellers er det som med alle andre, at det å skulle lære seg å forholde seg til sin egen sårbarhet, sorg og frykt, er noe de ikke er vant til.

Fasaden er ekstra viktig for denne gruppa, mener han. Og jo mer staffasje, jo høyere er fallhøyden.

- Det er viktig for dem å framstå på en bestemt måte. Det kan være lettere for «vanlige rusavhengige» å si det som det er. De har gjerne mistet fasaden uansett.

Press og prestisje

Olaf Olsvik mener press i jobbsammenheng er en av mange faktorer som kan gjøre mennesker i næringslivet sårbare for rusmisbruk.

- Det er en ekstremt tøff jobb. Det er presset, det er prestisjen, og det er fasaden. Det begynner gjerne med fest, fordi man trenger å slappe av. Etter hvert ruser du deg i alle situasjoner. Du mister kontrollen. Jeg synes det er glimrende framstilt i «Exit».

Han mener serien er skremmende realistisk i sin framstilling av hovedpersonenes narkotiske utskeielser - ikke minst når den skildrer de uunngåelige nedturene.

- Jo lenger ut i serien du kommer, jo mer viser den rusens skyggesider. Du sitter ikke igjen med en følelse av at dette bare er kult. Hvis det siste vi så var at gutta satt i en yacht i Nice og sniffa kokain, da hadde jeg dømt den nord og ned, for det er ikke realistisk. Men det skjer ikke.

FINANSDRAMA: Dramaserien Exit er en ny storsatsning på NRK, basert på historiene til fire menn fra det norske finansmiljøet.Trailer: NRK Vis mer

Realistiske konsekvenser

I stedet opplever de konsekvenser Olsvik mener har klangbunn i virkeligheten.

- Serien viser et misbruk på første klasse. Men en alkoholiker som drikker i stua si hver dag etter jobben, er ikke noe bedre enn han som drikker på benken i parken. Han har bare tatt benken inn i stua.

Slik er det også med «Exit»-gutta. I serien har de fire hovedpersonene spleiset på en leilighet der de fester og ruser seg.

- Misbruket får en fin innpakning, men egentlig er leiligheten deres bare et høyt taksert narkoreir.

Et gjennomgående tema i «Exit» er kjedsomheten hovedpersonene opplever i familielivet. Også her kjenner Olsvik seg igjen.

- Når du er høyt oppe forretningsmessig, tar du ut masse adrenalin i løpet av dagen. Da kan det bli det dørgende kjedelig når du kommer hjem og skal følge ungene på fotballtrening.

De fleste takler det helt uten problem. Men har du først kommet inn i et rusmisbruk, blekner alt annet i forhold, forteller Olsvik.

- Helt typisk

Olsvik kjenner seg også igjen i seriens framstilling av utagerende fester med kokain og prostituerte. Rus, sexkjøp og et generelt problematisk forhold til sex går hånd i hånd for denne gruppa, mener han.

- Det vi ser i denne serien, skjer i virkeligheten. Til slutt er ingenting normalt. Alt blir ekstremt, både sex og rus.

I en scene plasserer Jeppe (Jon Øigarden) en golfball i munnen på en prostituert - og truer med å svinge kølla. Olsvik beskriver situasjonen som «helt typisk».

- Kunne du gjort det?

- Ja, helt sikkert.

- Gud i eget liv

For Olsvik startet ruskarrieren med en resept på det beroligende medikamentet Vival (diazepam). I starten var det ingen som merket noe, men til slutt tok misbruket ham igjen. Han begynte med økonomisk kriminalitet, og tok stadig dårligere forretningsavgjørelser.

- Jeg var gud i mitt eget liv, og jeg hadde ingen rundt meg til å ta tak i det. Alle grenser forsvant, og jeg trodde jeg sto over loven.

Da han omsider havnet på sykehuset etter en bilulykke i 2002, var det lite igjen av den glamorøse tilværelsen.

- Jeg bodde i en kjellerleilighet, skyldte haugevis med penger, og hadde ingen kontakt med familien min. Det var like før jeg mistet tennene, for å si det sånn.

Det som treffer ham hardest i «Exit», er framstillingene av angsten dagen derpå.

- Fortvilelsen du føler når du våkner opp og skjønner at du har driti deg helt fenomenalt ut. Man går hvileløst rundt, og tør ikke gjøre noe annet enn å ruse seg. Akkurat sånn har jeg følt meg mange ganger.

Arbeidsmiljø kan påvirke

Daglig leder Sten Rune Roland ved den private rusbehandlingsinstitusjonen Vangseter sier rusproblemer forekommer i alle slags familier, og i alle samfunnslag.

Han forteller at de fleste pasientene deres er ressurssterke, og at mange har høy utdannelse.

Mange klarer også å fungere i jobb over lang tid selv om de har et rusproblem.

- Kokain er et rusmiddel som er lett tilgjengelig i alle samfunnslag, også i de miljøene hvor det er god økonomi, sier han til Dagbladet.

I et arbeidsmiljø hvor en eller flere medarbeidere ønsker å tøye grenser, kan det raskt påvirke kollegene, mener han. Da kan blant annet farene for kokainbruk øke.

- Kokain er et rusmiddel som tradisjonelt har vært brukt av individer med mer penger enn andre, men det er nok langt mer utbredt enn mange er klar over.

Han understreker likevel at alkohol er det rusmiddelet som medfører flest skader for individ, familie og samfunn.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer