KOMMENTARER

Skremmende ulikheter

Hva Clintons feilgrep kan lære oss om å unngå skyhøye topplederlønninger.

TOPPLEDERVENN: Økningen i topplederlønninger i USA skyldes i stor grad Bill Clintons politikk. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
TOPPLEDERVENN: Økningen i topplederlønninger i USA skyldes i stor grad Bill Clintons politikk. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å tenke at de enorme forskjellene mellom fattig og rik i USA er et direkte resultat av en amerikansk kapitalistisk ånd, som tillater store forskjeller så lenge flertallet er overbevist om at velstanden vil trickle down.

Et funn fra økonomi-podkasten Planet Money avslører imidlertid at både markedssvikt og politikk må dele skylda. Det får konsekvenser også for Norge, hvor lederlønningene stiger betydelig raskere enn gjennomsnittslønna. Det er på tide å sette på bremsene.  Men først til USA. Som denne grafen fra Planet Money viser, har ikke topplederlønningene alltid vært skyhøye. Ei heller er de hovedsakelig et produkt av den republikanske presidenten Ronald Reagans liberalistiske politikk fra 1981 til 89.

Nei, det var en ung demokratisk presidentkandidat fra Arkansas, Bill Clinton, som med en lite gjennomtenkt politikk sørget for at topplønningene doblet seg og seinere utviklet seg med en urovekkende hastighet. 

Clinton hadde nemlig sett seg lei på at toppledere tjente gode penger uansett om selskapene gjorde det godt eller dårlig. Det ville han få slutt på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer