KOMMENTARER

Skremmende usammenhengende

Å se Donald Trump utfolde seg i fri flyt, reiser spørsmål om presidenten er vel bevart.

INNFALL: Donald Trump prøvde i ettermiddag å begrunne en nasjonal unntakstilstand. Det gikk ikke så bra. Foto: Olivier Douliery / ABACAPRESS
INNFALL: Donald Trump prøvde i ettermiddag å begrunne en nasjonal unntakstilstand. Det gikk ikke så bra. Foto: Olivier Douliery / ABACAPRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det får vi anta. Men det er uvanlig å se en person i en slik mektig posisjon rable i vei, skremmende usammenhengende og fantasifullt i beste fall, i nesten en time for åpen mikrofon. Ikke siden den russiske presidenten Boris Jeltsin kan jeg huske å ha sett maken. Og Jeltsin var i det minste full.

Donald Trump holdt en pressekonferanse som vil gå inn i historien som både en av de rareste og mest skremmende i amerikansk historie. Han snakket i vei om det ene etter det andre da han fredag morgen amerikansk tid skulle annonsere at han ville innføre unntakstilstand for å finansiere muren mot Mexico. Han hevdet igjen at USA var utsatt for en invasjon, tross at migrasjonen over grensen er på et historisk lavt nivå, kriminaliteten likeså.

Men han nøyde seg ikke med det.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et spørsmål fra CNNs reporter om tallene han presenterte fikk presidenten til å rase. Video: CNN Vis mer

Han skrøt av Kinas president Xi Jinping for angivelig å ha avskaffet narkotika i Kina simpelthen ved å innføre dødsstraff for narkotikakriminalitet. Det syntes Trump var en god idé og noe av det mest interessante med forhandlingene med Kina; han fikk ny informasjon om hvordan håndtere forskjellige ting på en måte som avskaffet problemet.

Hvis USA ville, kunne narkotika forsvinne.

Trump kunne også fortelle at Japans statsminister Shinzo Abe hadde nominert ham til Nobels fredspris, at Barack Obama hadde betrodd ham at han hadde vært i ferd med å gå til storkrig mot Nord-Korea og at talkshow-verten Rush Limbaugh har utrolig mange lyttere. Det siste er dessverre sant.

Donald Trump kunne sårt trengt en teleprompter da han skulle forsvare å ta i bruk unntakstilstand for å overkjøre Kongressen. I stedet brukte han den litterære «stream of consciousness»-metoden. Han sa det som falt ham inn, og det hjertet er fullt av, renner munnen over av. Donald Trump er fantastisk, mener Donald Trump. Barack Obama er dum. Han nevnte Obama flere ganger enn verdig var; man skulle nesten tro det var et kompleks.

Men dette er jo alvor. Det skulle man ikke tro.

UTEN MANUS?: Det kan virke som presidenten holdt pressekonferansen uten manus, og på et tidspunkt begynte han med en slags syngende oppramsing av veien videre etter at han i kveld annonserte at han offisielt vil erklære nasjonal krisetilstand for å få penger til muren. Video: AP Vis mer

USAs skarpeste advokater står klar til å kaste seg over Trump for å imøtegå hans bruk av unntakstilstand. De saumfarte hvert ord. Han gjorde jobben lett for dem. Vanligvis pleier politikere å avbryte journalister for å unndra seg spørsmål. Trump avbrøt journalister for å svare på spørsmål han ikke en gang hadde fått, og for å komme med innrømmelser ingen hadde bedt om.

En del av Trumps forsvarere hevder at dette er en slu taktikk. Han avleder fra det han virkelig driver med. Han får pressen besatt av hans uortodokse retorikk.

Problemet med den teorien er at retorikken fanger, og den virker verken veldig gjennomtenkt eller smart. Trump sa like ut at, neida, han trengte slett ikke erklære unntakstilstand. Han kunne bygget muren over tid i et saktere tempo, men det ville han ikke. Han var utålmodig og ville bygge den raskere.

Folkene hans, de som ikke er sparket, arrestert og siktet, må ha slått seg for pannen og hylt innvendig.

Dette utsagnet vil stanse ham i høyesterett, er den unisone dommen fra jurister. Og det synes Trump enig i selv. Han medga at saken trolig vil møte motstand i domstolene og siden han allerede har innrømmet at unntakstilstanden slett ikke var nødvendig, ligger han dårlig an.

Så hva er USA vitne til? En president som lyver om begrunnelsen for unntakstilstanden. Han måtte til og med innrømme at tallene hans om migrasjon og kriminalitet ikke stemte overens med de offisielle. Det var mer uklart hvor han hadde fått sine tall fra. Han har sine egne tall, sa han; de kommer fra her og der.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et oppfølgingsspørsmål fra CNNs reporter fikk han til å rase. Video: CNN Vis mer

En amerikansk president som hyller bruk av dødsstraff for narkotikabruk og åpenlyst beundrer sterke ledere i udemokratiske regimer, er også uvanlig. En som sier han vil få en fantastisk avtale med Kina, men den skal utarbeides på tomannshånd. One on one. Mellom ham og kompisen Xi.

Etter avsløringen om Trumps tomannssamtaler med Putin, er ikke det skryt engang. Det er et løfte.

Den nærliggende konklusjonen, hvis man fortsatt skal tiltro Donald Trump en overordnet plan, er at han protesterer høylytt for all verden og ikke minst foran sine velgere, for å vise at han vil gjøre alt for å innfri sitt valgløfte. Om enn hvor idiotisk, tilfeldig og lite gjennomtenkt løftet om muren var, så har han ikke lenger noe valg. Han må fremstå som en som skal bygge den muren, koste hva det koste vil.

Det rakner ikke for Trump så lenge republikanerne støtter ham. Men dette er et første tegn på at de har satt en grense. Han har ikke lenger flertall i Representantenes Hus, men det er usikkert om han også har flertall i senatet i denne saken. Flere republikanske senatorer har sagt de mener presidenten misbruker sin makt ved å ta i bruk unntakstilstand, nok til å tippe balansen.

Så dette kan være et vendepunkt i Trumps presidentskap, og han gjorde etter manges mening en fatal strategisk bommert. Han snakket til basen, til sine kjernevelgere som støtter ham uansett. Han skulle snakket til republikanerne i Kongressen, som kanskje ikke lenger støtter ham uansett. Og som han er helt avhengig av for å overleve.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer