Skremmende

Det spøker for Michelle Pfeiffer i premierefilmen «Skyggen fra fortiden». Delta i Dagbladet.nos spøkelseskonkurranse!

Du ligger i sengen din og døren går sakte opp, men ingen har åpnet den. Du kommer inn i et rom, et kaldt gufs møter deg og gyngestolen gynger av seg selv. Dette er klassiske scenarioer i enhver god spøkelseshistorie.

1999 var året spøkelser og hekser sto for de to største kinosuksessene; «Den sjette sansen» og «The Blair Witch Project». Filmer som beviser at en god spøkelseshistorie spiller på helt andre elementer enn supre spesialeffekter for å skremme livet av deg. En skygge, et knirk, du tror du ser noe du ikke ser og et realt BØ inne i mellom bør holde deg på tuppen av stolsetet.

Delta i konkurransen!

De mest klassiske spøkelsesfilmene foregår på en erverdig gammel herregård på den engelske landsbygda. For alle vet jo at er det et sted i verden hvor spøkelses aktiviteten virkelig er konsentrert så er det i engelske slott! Robert Wises klassiker fra 1963, «The Haunting» er et fint eksempel i så måte. Et klassisk herskapshus på en ødestrekning, en gjeng mennesker og når natten faller på, våkner huset til live...riktig skummelt er det.

Amerikanerne er ganske gode selv når det gjelder skrekkelige affærer. De har jo tross alt dyrket den 31 oktober - Allehelgensdag eller Halloween - med stort hell. Halloween-fenomenet med gresskar og andre morosaker er jo også på vei til Norge. Spøkelser er ikke alltid av det gode slaget - noe Michelle Pfeiffer og Harrison Ford får erfare i «Skyggen fra fortiden».

Sammen for første gang.

«Skyggen fra fortiden» representerer det første samarbeidet mellom de to superstjernene Ford og Pfeiffer. Begge tilhører a-eliten blant skuespillerstaben i Hollywood. Begge har de spilt i noen av Hollywoods mest betydelige kassasuksesser.

Harrison Ford regnes som en av filmens 'leading men' Han er selve inkarnasjonen på den motvillige actionhelt. Ofte spiller han vanlige menn som blir kastet inn i uvanlige situasjoner. Som Han Solo i «Star Wars-triologien» befinner antihelten Ford seg midt i en intergalatisk krig. Harrison Ford er også bilde på den udiskutable eventyrer. Indiana Jones er jo mannen som tør alt og som alltid lander på beina til glede for både voksne og barn i kinosalen.

LITEN REDD GUTT: "I see dead people" sa gutten i «Den sjette sansen»Foto: SCANPIX
LITEN REDD GUTT: "I see dead people" sa gutten i «Den sjette sansen»Foto: SCANPIX Vis mer

Mange gleder seg nok over at Harrison Ford har sagt ja til å spille i en fjerde film om arkeologen og eventyreren Indiana Jones.

Blant filmbyens 'leading ladies' finner vi Michelle Pfeiffer. Hun har unngått å blitt fremstilt som et dumt sexsymbol og har forlengst hevet seg over Hollywoods stereotype blikk på kvinner. I jazz-filmen «The Fabulous Baker Boys» (1989) beviste hun ikke bare at hun kan forføre både kvinner og menn i kinosalen, men også at hun kan synge. Som Catwomen i «Batman Returns» (1992) var hun den perfekte ambivalente motpart mot superhelten Batman.

Den overnaturlige thrilleren «Skyggen fra fortiden» bringer de to superstjernene sammen for aller første gang. Resultatet kan du se på fredag da filmen har premiere i Bergen, Oslo og Trondheim.

Delta i konkurransen!

SAMMEN: To superstjerner i samme film.Foto: FILMWEB
LITEN REDD GUTT: "I see dead people" sa gutten i «Den sjette sansen»Foto: SCANPIX