Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Globalisme og nasjonalisme

- Skremmende

Dette ikke er fiksjon. Det er ramme alvor og det er en virkelig virkelighet, skriver Einar Rebni.

SKREMMENDE: Det mener samfunnsviter Einar Rebni. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix
SKREMMENDE: Det mener samfunnsviter Einar Rebni. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Einar Rebni. Foto: Privat
Einar Rebni. Foto: Privat Vis mer

Samtidens USA er en amerikansk tragedie hvor virkeligheten gang på gang overgår fiksjonen, hvor det absurde er blitt normaltilstanden, hvor skillet mellom løgn og sannhet langt på vei er blitt utvisket. Dette som resultat av en president som er sannhetens verste fiende og som på daglig basis verbalt, og på Twitter, angriper journalister og kaller pressen for Fake News. Unntaket er jo Fox News som fungerer som propagandakanal for Trump.

Formidling av fakta om hva som virkelig skjer, er en grunnleggende samfunnsoppgave i ethvert samfunn som kaller seg demokratisk, og som ser på seg selv som en rettsstat. Notoriske verbale angrep fra Trump på pressen og journalister, vil få negative følger i uoverskuelig framtid.

Med Trump som president har absurditeter som ingen har trodd at noe menneske kan komme med og i hvert fall ikke en president, en statsleder, kommet på løpende bånd.

Amerikanere, såfremt de ikke er svorne tilhengere av mannen i Det Hvite Hus, må jo nærmest tro de lever i en svært dårlig B- eller C-film som aldri tar slutt.

Men dette ikke er noen fiksjon. Det er ramme alvor og det er en virkelig virkelighet. Dessuten vil mange amerikanere som stemte på ham, sannsynligvis komme til å gjøre det igjen. Trump sine tilhengere tror på det han sier, uansett hvor ille og absurd det er. Det er virkelig det mest skremmende. Og mange av hans tilhengere har jo et arsenal av våpen.

Hvis Trump blir stemt ut av Det Hvite Hus, er spørsmålet om han vil å gå av frivillig. Trump vil nok påstå at valget har vært fikset og rigget av Demokratene og hans tilhengere vil følgelig marsjere i gatene, mange med automatvåpen, med fare for voldsutgytelser og opptøyer. Dette scenariet er ikke usannsynlig i den grad noe som helst lenger er usannsynlig i samtidens USA.

Demokratifiendtlige krefter av den mer ekstreme sorten på den amerikanske høyresiden, har utnyttet splittelsen som Trump er den fremste eksponent for. Med ham som president ble amerikanske høyreekstreme for alvor varme i trøya.

Etter hendelsen i Charlottesville, i Virginia i august 2017, da en høyreekstremist kjørte inn i en menneskemengde og drepte fredsaktivisten Heather Heyer, kalte Trump de høyreekstreme for «very good people». Han gjentok frasen «very good people» 30. april i år, om demonstranter som tok seg inn i delstatsforsamlingen i Michigan i protest mot guvernøren Gretchen Withmer og hennes politikk. Guvernøren fra Demokratene har stått i bresjen for å innføre strenge koronatiltak, erklært unntakstilstand og bedt alle holde seg hjemme fram til 15.mai i første omgang.

Demonstrantene i Michigan bar Trump-symboler, blant annet MAGA-capsene. Flere hadde automatvåpen, noen viftet med konføderasjonsflagg («sørstatsflagget») som også er et rasistisk symbol, andre hadde hakekorssymboler og noen bar renneløkker som symbol på henging. Var det den Demokratiske guvernøren Withmer løkkene var myntet på? Sannsynligvis.

Norge har også sine Trump-tilhengere. Disse er å finne i sosiale medier og i diverse kommentarfelter i nettavisene. De norske Trump-tilhengerne som ligger langt ute på høyrefløyen i det politiske landskapet, mener også at norske medier er Fake News utenom høyreradikale nettsteder som Resett og Document der Trump visstnok har en høy stjerne.

Vi ser også hvordan lignende retorikk og Trumpske strategier tas i bruk av Frp. For ikke lenge siden sto representanter for Frp, Jon Helgheim og Per-Willy Amundsen, i bresjen for en aksjon i pressen og på sosiale medier hvor de reagerte på bruken av FN-pins som symboliserer bærekraftsmålene. Blant annet har flere norske statsråder tatt FN-nåla i bruk for å markere sin støtte til FNs klimamål.

Slik jeg forstår de nevnte herrer, Helgheim og Amundsen, er FN å betrakte som de såkalte globalistenes lakei og i strid med norske interesser. Å sette nasjonale interesser, symbolisert med det norske flagget, opp mot «globalistenes» FN-pins, er i den norske samfunnsdebatten et ekko av Trump sin retorikk som har funnet dyp gjenklang hos det ytre høyre i USA.

KLIMAKRANGEL: Jon Helgheim avbryter Kari Elisabeth Kaski når hun sier at Frp-ere sier mot forskningen. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Begrepet globalister er i høyrepopulistiske, høyreradikale og nasjonalistiske kretser (både i USA og Europa) et utbredt skjellsord. Historisk er begrepet i konspiratorisk forstand antisemittistisk ladet og viser til at det er en skjult orden som egentlig styrer verden, slik som nazistene i sin tid mente jødene styrte verden og sto bak alt det som var imot Det tredje riket, Tysklands «sanne» (nasjonale) interesser.

Alt begynner med ord og hva som sies har sine virkninger over tid. Derfor er det svært alvorlig og skremmende at Trump og andre bruker begrepet Fake News. Begrepet i sin tyske versjon ble for øvrig i sin tid introdusert av nazistene. Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels brukte ordet lügenpresse.

Den negative og gjentatte stemplingen av presse og journalister som falske og usanne, er svært alvorlig fordi det oppfordrer til ikke å tro på medier når disse formidler fakta og realiteter, som for eksempel kunnskap med basis i vitenskap og forskning. Resultatet er at galere menn enn han som nå er i Det Hvite Hus kan få makt og myndighet. Og kan til og med ende opp som president i USA.

Ingen av oss kunne på forhånd forestille oss alt det som har skjedd i USA etter at Trump ble valgt inn. Norske Trump-tilhengere og sympatisører må snart begynne å ta inn over seg at det kan skje enda verre ting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!