Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skremmer om islam

Nok en tendensiøs bestselger fra Bernard Lewis.

BOK: Bernard Lewis har vært rådgiver for ulike amerikanske regjeringer fram til Bush junior og regnes for å være verdens fremste islamekspert. Hans ferske bok «The Crisis of Islam» er for tida en bestselger i USA. Suksessfaktoren, og hans syn på muslimer, gjør ham utvilsomt til verdens farligste islamekspert.

Sivilisasjonskonflikt

Det var ikke statsviteren Samuel P. Huntington som lanserte den kontroversielle teorien om «Clash of Civilizations» mellom islam og Vesten i 1993, det var Lewis tre år tidligere. Bakgrunnen var Irak-krigen og fatwaen mot Salman Rushdie. Selv om Vesten befridde muslimske Kuwait og så godt som alle muslimske land fordømte fatwaen som «uislamsk», mente Lewis vi var vitne til en sivilisasjonskonflikt. Det skal en del kreativitet til.

Av Edward Said ble Lewis utpekt som samtidas hovedfiende nummer en allerede i «Orientalismen» fra 1978. De to har vært i tottene på hverandre siden. Ikke til å undre seg over. Said er palestinsk-amerikaner, Lewis er opprinnelig britisk jøde. Briter og amerikanere har som kjent hatt et turbulent forhold siden splittelsen i 1776.

Islams krise

Det er lite nytt å hente i «The Crisis of Islam» i forhold til Lewis' tidligere bøker, især bestselgeren «What Went Wrong?» - som utkom like etter 11. september 2001. Forfatterens gjentatte poeng er at islam er i krise fordi gullalderen tok slutt for 300 år siden, og fordi islam ikke verdsetter moderne og vestlige idealer i dag.

Lewis, som er i slutten av 80-åra, er ikke så opptatt av samtida som han er av historien. Det handler om å få nåtida tilpasset fortida, ikke omvendt. Derfor er ekspertens fremste kilde til forståelse av moderne islam Koranen og klassiske bøker i rettslære. Man kan gjerne forsøke å forklare Norge, Hellas og Italia anno 2003 ved hjelp av Bibelen, men det er ikke sikkert man får med seg alt.

Lewis skriver om islam generelt, men eksemplene er hentet fra Midtøsten. Men leser man Karen Armstrong, Gilles Kepel eller Peter L. Bergens relativt ferske bøker om samme tema, får man vite at det som særpreger flere av disse landenes versjon av islam, er at de bryter med tradisjonen. Bin Ladens islam er utpreget moderne, til og med postmoderne. Saddam Hussein var inspirert av europeisk nasjonalisme. Det saudiarabiske regimet springer langt tilbake ut fra vahabismen, en ultrafundamentalistisk doktrine, men den er først og fremst islams interne fiende, ikke Vestens.

Advarer Europa

Likevel avslutter Lewis med å advare Europa og USA mot sine egne muslimske innbyggere. Får de muslimske ekstremistene gjennomslag, «går verden en mørk fremtid i møte» , skriver Lewis. Spørsmålet er bare hvorfor muslimer over hele verden skulle lengte mer etter å bli undertrykt enn katolikker, hinduer eller ateister. Mange muslimske stater har sterke krisesymptomer, uten tvil, men islam er ikke mer i krise enn jødedommen eller kristendommen. Det vi imidlertid kan fastslå, er at de vestlige islamstudiene er i krise dersom Lewis er det beste de kan by på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media