MER SKREMMENDE: Vladimir Putin kan nå sitte til 2036. Foto: REUTERS NTB / Scanpix
MER SKREMMENDE: Vladimir Putin kan nå sitte til 2036. Foto: REUTERS NTB / Scanpix Vis mer

LEDER

Russland

Skremsel i Putins tid

Vil den tredje putinske periode bringe mer undertrykkelse?

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det har vært ei begredelig uke for det frie ord i Russland. Mandag ble journalisten Svetlana Prokopjeva dømt etter terrorlovene for en ytring. Og tirsdag ble den tidligere journalisten Ivan Safronov arrestert. Han skal ha spionert for et Nato-land, hans forsvarer sier at påtalemakta mener det er Tsjekkia. Når man til dette legger flere høyt profilerte saker der ytringsfriheten er under press, så danner det seg et bilde av at etterretningstjenesten FSB fører en ikke-erklært borgerkrig mot DET FRIE ORD. Som vi skriver med STORE bokstaver.

Prokopjeva, som fikk en stor bot, men unngikk fengsel med strafferamme på seks år, sier selv at det virker som om sikkerhetstjenestene og det sivile samfunnet lever i to forskjellige verdener. Det er et godt bilde. For i det Russland går inn i sin tredje putinske periode, så strammes skruestikkene ytterligere til når det gjelder demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Den første perioden var fra 2000 til 2012, og var preget av økonomisk vekst og konsolidering av makt. Den andre perioden var fra 2012 til i sommer, og var preget at stagnasjon og betydelig tilstramming. Og den tredje starter nå, etter folkeavstemningen om den nye grunnloven 1. juli, som gjør at Putin kan sitte som president helt til 2036. Mange frykter at denne perioden vil bli preget av ytterligere tilstramming, og at sikkerhetstjenestene vil dominere enda mer i den i utgangspunktet store putinske koalisjonen.

De har sine grunner. Safronovs sak vekker mistanke hos mange. Hans tidligere kolleger mener at han er arrestert for å ha publisert artikler om russisk våpeneksport. Og i en annen høyt profilert sak fikk den berømte regissøren Kirill Serebrennikov nylig en dom for å ha underslått statlige penger. Men både han og menneskerettighets-miljøene i Russland mener at han straffes for å være en av Russlands mest fritt-talende kunstnere. Også han unngikk fengsel, slik Prokopjeva gjorde. Det kan være uttrykk for en slags unntakstilstand i borgerkrigen med sikkerhetsapparatene. At FSB vil skremme kritiske røster til taushet, mens de politiske myndighetene foreløpig ikke vil gi disse kritikerne lange straffer.

Men det er skremmende hvis denne ukas hendelser skal sette tonen for det tredje putinske periode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer