Skremt av drapstrusselen

Tv-komiker Otto Jespersen er redd og sliten etter drapstrusselen. Politiet tror en mentalt forstyrret mann kan stå bak.

I går morges fikk TV2 et brev stilet til Otto Jespersen. Den kjente komikeren blir i brevet drapstruet. I konvolutten lå det også en skarp riflepatron.

- Du har 48 timer på å be statsminister Kjell Magne Bondvik om unnskyldning, heter det i brevet.

Trusselen preget i går Otto Jespersen sterkt.

- Jeg ble redd. Jeg var veldig nervøs før sending. Dette har vært ubehagelig, sa Jespersen etter sendingen i går kveld.

- Mentalt forstyrret

TV2 sendte i går ettermiddag trusselbrevet videre til Oslo politidistrikt, som nå har forsterket sikkerheten rundt Jespersen. Både han selv og samboeren har fått tilbud om politibeskyttelse.

Politikilder sier til Dagbladet at de frykter at en mentalt forstyrret mann skal gjøre anslag mot Jespersen eller hans familie.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt et trusselbrev mot Otto Jespersen. Rutinemessig blir alle slike trusler tatt svært alvorlig, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Feiden mellom Bondevik og Jespersen har vakt voldsom oppsikt. Lørdag gikk statsminister Kjell Magne Bondevik ut og kalte Otto Jespersen «ondskapsfull og feig». Det resulterte i at TV2-sjef Kåre Valebrokk stoppet reprisen av «Torsdagsklubben», og dermed var debatten i gang. Det toppet seg med gårsdagens drapstrussel. Politiet slo full alarm.

Ubehagelig

Det var en uvanlig taus Jespersen som - etter en hektisk uke - benket seg med kollegene foran TV-kameraene i går.

Pressekorpset fylte halve salen på utestedet Smuget, der «Torsdagsklubben» sendes fra. Det var ikke mange spørsmål som ventet Silje Stang og Thomas Giertsen. Jespersen, derimot, møtte en tirade av spørsmål, og han svarte ganske kort, til ham å være.

- Føler du at det er Bondeviks utfall mot deg som har resultert i drapstrusselen?

- Han har åpenbart en del tvilsomme supportere.

Ondskapens yppersteprest

- Har du noe å si til Bondevik?

- Nei, han er et tilbakelagt stadium. Fredrik Skavlan har gitt ut ei bok som heter «100 ting å gjøre før du dør». Jeg velger å snu på det og si at hvis det er noe jeg helst vil slippe å gjøre før jeg dør, så er det å snakke med ham, sier Jespersen, og smiler skjevt.

- Ut fra monologen din, virker det som det har gjort et visst inntrykk at du ble kalt «ondskapens yppersteprest». Var det sårende?

- Da er det viktig å vite avsenderen før man uttaler seg.

- Det var lederen av Familie og medier, tidligere Kristelig Kringkastingslag.

- Riktig! Da har han ingen injurierende kraft.

- Har du fått politibeskyttelse etter drapstrusselen?

Jespersen svarer ikke, men «Torsdagsklubben»s produsent, Knut Skodvin, bryter inn.

- Otto har fått tilbud om beskyttelse, ja, sier Skodvin, uten å utdype om han har takket ja til tilbudet.

- Hadde du regnet med at debatten skulle ta av slik?

- Jeg er forbauset over at debatten i det hele tatt kom. Nå er jeg spent på om Valebrokk legger seg like flat ved neste korsvei, sier Jespersen, og sender et spark til sjefen.

Gir Bondevik skylda

Om Jespersen ikke ville plassere skylden for drapstrusselen hos noen bestemt, er produsent Skodvin tindrende klar når Dagbladet spør.

- Ja, vi føler helt klart at drapstrusselen ble utløst av Bondeviks utspill. Otto har hatt monologer i et helt år. Det var dørgende stille helt til lørdag, da Bondevik gikk ut. Da begynte stormen, sier Skodvin.

Trusselbrevet blir i dag sendt til Kripos for videre analyser.

- Det er svært mange mennesker som er forvirret og driver med slike ting. Det er ikke første gang profilerte personer i mediene får slike brev, sier Abrahamsen.

Finn Abrahamsen løfter også en advarende pekefinger til komikerne i Norge.

- Man bør være forsiktig - og tenke seg godt om - på hvordan man ordlegger seg. Det er en del mennesker der ute som er svært forvirret, sier Abrahamsen.

Oslo-politiet har allerede begynt å sjekke tidligere trusselsaker. En rekke kjendiser i Norge blir truet.

Når det gjelder trusselen mot Jespersen, så mener politiet at det er en mentalt forstyrret mann som står bak drapstrusselen.

FRONTET: Otto Jespersen har hatt ei stressende uke. I går ble han truet på livet, men ikke truet til taushet. Han slo tilbake mot sine kritikere verbalt.