Skremt av film

«Eksorsisten» og «Ondskapens hotell» har skremt vannet av Dagbladet.nos lesere. Bli med og stem fram tidenes mest skremmende film!

I en måned har Dagbladet.nos lesere sendt inn lister over de filmene de har blitt mest skremt av. De fleste nevnte filmene er amerikanske, men også danske «Nattevakten», som nylig gikk på NRK2, har blitt hyppig nevnt. Og har du sett «De dødes tjern» har du kanskje latt deg skremme av en norsk film?

Les også hva debattantene våre mente om de forskjellige filmene.

Ondskapens hotell (The Shining)

Stanley Kubrick ga i filmen fra 1980 hovedrollen som Jack Torrance til Jack Nicholson. Han blir etter hvert svært skremmende da familien Torrance skal overvintre i et isolert, hjemsøkt hotell. Jack og Wendys sønn Danny er med sine synske gaver familiens eneste håp.

- Stanley Kubricks «The Shining» er genial, og det er ingen andre skrekkfilmer som tærer så dypt under huden på deg og inn i beinmargen (kanskje bortsett fra «Nattsvermeren») skriver LOK inn til Dagbladet.no.

Se7en

Brad Pitt og Morgan Freeman spiller hovedrollene i David Finchers actionthriller fra 1995. De er politimennene David Mills og William Somerset som jakter på en seriemorder som bruker de syv dødssyndene som utgangspunkt for sine drap.Filmen introduserte også Kevin Spacey som den psykopatiske seriemorderen, og Pitts daværende kjæreste Gwyneth Paltrow i rollen som David Mills' kone.

- En genial og mørk film. Noe av det som fascinerte meg med denne filmen var innblikket i de mørkeste av de mørke sidene av oss mennesker, skriver Napoleon.

SYNSK: Danny er en av mange synske smågutter i skumle filmer. Han ser mer enn han burde i «Ondskapens hotell».Foto: SCANPIX
SYNSK: Danny er en av mange synske smågutter i skumle filmer. Han ser mer enn han burde i «Ondskapens hotell».Foto: SCANPIX Vis mer

Lost Highway

David Lynchs skrudde thriller fra 1997 visker som Lynchs tidligere filmer ut grensen mellom virkelighet og mareritt. Hva skjer egentlig med hovedpersonen Fred Madison? Han spilles av Bill Pullman, mens Patricia Arquette har en dobbeltrolle som hans kone Renee og fristerinnen Alice. Og Madison kan kjøre og kjøre, men highway'en leder ingensteds hen.

- Et av Lynchs virkelig briljante verk! Filmen er så perfekt sammensatt i foto, klipp, lydmiks, skuespill og story at det er nifst! Er det ikke deilig å sitte igjen som et spørsmålstegn etter å ha sett den første gang? Det er som å miste dyden, skriver Onkel Sofie.

Eksorsisten

Horrorfilmen fra 1970 regnes som en klassiker innen sjangeren, og er regissert av William Friedkin. Det skjer underlige ting med unge Regan, og en eksorsist, spilt av Max von Sydow, bringes inn for å redde henne. Han er sikker på at hun er besatt av djevelen.

- Djevelsk ekkel, skriver Odd Magne. - Den filmen er grusom. Og absolutt den skumleste filmen noensinne!

Nattevakten

Jusstudenten Martin (Nicolaj Coster Waldau) får sommerjobb som nattevakt ved et sykehus, der det tidligere har skjedd mystiske ting. På grunn av en utfordring fra sin kamerat vikler etter hvert Martin seg inn i en mordsak som etterforskes av politiinspektøren Wörmer. Klassisk scene er den der alarmklokka lyser - og varsler om aktivitet i likrommet. Regien er ved Ole Bornedal, og filmen fra 1994.

- Jeg trodde ikke jeg lot meg skremme av film lengre, helt til jeg satt meg ned med denne! Anbefales på det grøssligste! skriver Lars.

Psycho

Alfred Hitchcocks film fra 1960 handler om en ung kvinne som sjekker inn ved Bates Motel. Motellet drives av den tyste Norman som virker svært dominert av sin mor. Filmen er særlig beryktet for tidenes mest grufulle dusjscene.

- Hele den bisarre historien er brilliant, og du vil aldri glemme den etter å ha sett den, lover Marsy.

Nattsvermeren

Anthony Hopkins er overbevisende i rollen som kannibalen Hannibal i Jonathan Demmes film fra 1991. FBI-agenten Clarice Starling, spilt av Jodie Foster, trenger hjelp til å stoppe en seriemorder som flår huden av sine ofre. Derfor må hun få kontakt med den lynende intelligente kannibalen - Hannibal.

- Anthony Hopkins er genial som karakterskuespiller. Og for en karakter han fikk sette tennene i (bokstavelig talt), da han spilte den sofistikerte, psykopatiske kannibalen Hannibal Lecter, skriver Stig Olsen.

Blair Witch Project

Denne lavbudsjettfilmen fra 1999 bruker dokumentarfilmens virkemidler og kryper derfor mange ekstra tett under huden. Fire ungdommer, som i filmen bruker sine virkelige navn, drar ut i en skog med kameraer for å lage en dokumentarfilm om Blair-heksa. De forsvinner sporløst, og vi ser det de rakk å filme... Daniel Myrick og Eduardo Sanchez har regien.

- Da jeg så «Blair Witch» første gang i en mørk kjeller holdt jeg på å dø av skrekk. Helt jævlig!! Den er blodskummel! Skal aldri overnatte mer..., skriver Anarchy-Online-Fantast.

Den sjette sansen

Bruce Willis spiller barnepsykologen er siste sjanse for ung synsk gutt som overalt ser gjengangere som selv ikke tror de er døde. Filmen kom i 1999, og er regissert av M. Night Shyamalan.

- Personling har jeg aldri vært så skvetten som da jeg så «Den sjette sansen,» er danko jones' kommentar.

Alien

Ridley Scotts film fra 1979 har fått flere etterfølgere. Sigourney Weaver spiller rollen som løyntnant Ellen J. Ripley, en banebrytende kvinnerolle med store muskler og handlekraft. Ripley og hennes crew sendes ut i rommet for å etterforske et SOS de har fått fra en fjern planet. Angsten for manglende kontroll i verdensrommet er nok med å gjøre filmen ekstra skremmende.

- En film man aldri blir lei av å se gang etter gang. En klassiker rett og slett. Synd ikke slike filmer lages lenger, men man kan jo håpe, skriver Kjetil.

De dødes tjern

Filmen er bygget på Bernhard Borges (alias André Bjerke) kriminalroman med samme navn, og kom i 1958. Seks mennesker reiser på hyttetur langt ute i skogen for å besøke Bjørn Werner. Men da de kommer fram, er alt de finner urovekkende dagboksnotater. Okkultisme og psykologi blandes i en av Norges beste spenningsfilmer. Regien er ved Kåre Bergstrøm, og i rollene finner vi blant andre Henki Kolstad og Bjerke selv.

- Eg var ti år og filmen var kjempeskummel. No, åtte år seinare er den enno litt skummel og bra, skriver Magnus.

Omen

Et amerikansk ambassadørpar får et dødfødt barn. Uten at moren vet det, sier faren ja til å ta imot et barn hvis mor døde i barselseng. Etter hvert begynner underlige ting å skje rundt sønnen. Barnevakten henger seg og en prest spiddes i en ulykke. Faren begynner å tro at sønnen deres er Satans barn. Filmen kom i 1976, og regien er ved Richard Donner.

- Uhyggelig, bibelbasert grøss, skriver Nils. - Så godt som blottet for spesialeffekter, samt utstrakt utforskning av de moerkere sidene av bibelen, gjør at denne grøsseren oppleves som langt mer virkelig enn de nye, langt mer påkostede grøsserne.

Er du enig i dommene? Er det noen filmer vi har glemt?

Delta i debatten og gi oss dine mest skremmende filmopplevelser!

En kåring for den amerikanske filmbransjen ga seieren som den mest skremmende filmen til Hitchcocks «Psycho». «Haisommer» og «Eksorsisten» ble nummer to og tre.

LIKSKREMSEL: Ekkel stemning i den vellykkede danske thrilleren «Nattevakten».
SANS FOR SPØKELSER: En barnepsykolog er eneste håp for den unge synske i «Den sjette sansen».
OKKULTISME: «De dødes tjern» er en av Norges mest skremmende filmer.
SATANS BARN? Det skjer fryktelige ting rundt den unge gutten i «Omen».
OUTER SPACE: Ellen Ripley i Sigourney Weavers skikkelse blir skikkelig skremt i verdensrommet.
PSYKOTISK SKREMSEL: David Mills drives nærmest til vanvidd i «Se7en».
MENNESKEETER: Anthony Hopkins spiller glitrende som Hannibal the cannibal.
SYNSK: Danny er en av mange synske smågutter i skumle filmer. Han ser mer enn han burde i «Ondskapens hotell».Foto: SCANPIX
ABSURDITET: David Lynchs skremmende univers er marerittaktig i «Lost Highway».
NOEN SNILLE BARN DER? Max von Sydow spiller djevelutdriver i «Eksorsisten».
HEKSA: Heather Donahue blir ordentlig skremt i skogen i «Blair Witch Project».