Skremt av James Bond

Izabella Scorupco ble redd og usikker etter å ha slått gjennom som Bond-pike i «GoldenEye» i 1995: - Jeg fikk panikk, alt var kaos inni meg.

Hun er ikke den første som har opplevd at rollen som kvinnelig motspiller til 007 ikke fører lukt inn i stjernehimmelen, etter «GoldenEye» har Izabella Scorupco bare hatt to filmroller. Men nå er hun tilbake i en internasjonal storfilm igjen, det halsbrekkende klatredramaet «Vertical Limit».

Fikk barn

- Hva skjedde egentlig etter «GoldenEye»?

- Alt gikk så fort, jeg fikk ingen hjelp og ble bare forferdelig redd og usikker på meg selv. Jeg gikk rundt og lurte på hva som var rett og galt, jeg forsøkte å tilfredsstille alle; jeg skulle være flink pike, verdens beste venninne og beste kone, og så ville jeg ikke svikte agenten min.

- Hvordan reddet du deg inn igjen?

- Det er noe som alle sier, men da jeg fikk barn, forandret livet seg. Da hadde jeg ikke lenger tid til uvesentligheter.

Klatreaction

Barnet fikk hun med ishockeyspilleren Mariusz Czerkawski, enda en polakk som har søkt karriere i USA. For Scorupco er polsk, selv om hun vokste opp i Sverige - og snakker både polsk, svensk og flere språk uten antydning til aksent.

I «Vertical Limit» går det på amerikansk, Scorupco spiller en kvinnelig fjellklatrer som blir med på en redningsaksjon til værfaste kolleger i Himalaya. Det stormer og snør, og smeller i skred og isbreer, mens skuespillerne henger i isøkser over tusen meter høye stup.

- Du skal spille i enda en spenningsfilm, er det slike roller du helst vil ha?

- Det er vel ikke spørsmål om hva jeg vil ha. Jeg er ikke i posisjon til å sitte og vente i tre år på en romantisk komedie. Jeg blir glemt etter tre uker. Når jeg er etablert, kan jeg jobbe med hva som helst.

MER ENN PEN: Izabella Scorupco gikk ikke tilbake til modellekarrieren da filrollene uteble: - Det eneste jeg likte med å være fotomodell var pengene. Jeg vil være mer enn pen, skuespill er det jeg lever for.