DEN NYE MAX: Tom Hardy og Charlize Theron presenterte «Mad Max: Fury Road» under Filmfestivalen i Cannes torsdag. Filmen er den fjerde fra «Mad Max»-universet som ble laget av filmskaper George Miller på slutten av syttitallet. Foto: Scanpix.
DEN NYE MAX: Tom Hardy og Charlize Theron presenterte «Mad Max: Fury Road» under Filmfestivalen i Cannes torsdag. Filmen er den fjerde fra «Mad Max»-universet som ble laget av filmskaper George Miller på slutten av syttitallet. Foto: Scanpix.Vis mer

Skremt av rollen

Tom Hardy syntes Mel Gibsons «Mad Max»-støvler var store å fylle.

CANNES (Dagbladet): - Ja! sier skuespiller Tom Hardy.

Spørsmålet er om han nølte eller ble usikker ved tanken på å skulle spille selveste Mad Max i «Mad Max: Fury Road», etter at Mel Gibson udødeliggjorde rollen som den ville fremtidshelten i de tre «Mad Max»-filmene for 35 år siden.

Den nye filmen fikk terningkast seks av Dagbladets anmelder Aksel Kielland tidligere denne uken, og er i praksis en eneste lang, påkostet biljakt gjennom en ørkenaktig fremtidsverden.

- Først ble jeg bare skikkelig glad over å få rollen, sier Hardy, og fortsetter:

- Så innså jeg at rollen som Mad Max synonym med Mel Gibson, og at det er mange mennesker som tenker at hvis det ikke er Mel, så er det ikke Max.

Løsningen ble lange samtaler med regissør George Miller, som også skapte de første filmene.

- Han fikk meg til å forstå at det ikke nødvendigvis handlet om å komme med noe nytt. Det var George som skapte Max, så jeg måtte bare stole på at han ville være et anker for hele prosjektet, sier han.

Gibson til stede Miller forteller at Gibson var til stede på premieren av den nye filmen.

- Han satt ved siden av meg og Tom satt bak oss, sier han.

- Mel er ute av stand til å lyve. Underveis i filmen begynte han å humre slik han pleide å gjøre og dulte meg i siden, og da ble jeg så lettet. Det var en følelsesladet opplevelse for meg, fortsetter han.

Mel Gibson har strevd med alkoholproblemer og ødela for noen år siden sin egen karriere da skjulte lydopptak, der han kom med voldelige trusler og nedsettende kommentarer om andre folkegrupper, ble offentliggjort.

PÅKOSTET BILJAKT: Forfulgte og forfølgere raser gjennom ørkenen i «Mad Max: Fury Road», som fikk terningkast seks av Dagbladets anmelder.
PÅKOSTET BILJAKT: Forfulgte og forfølgere raser gjennom ørkenen i «Mad Max: Fury Road», som fikk terningkast seks av Dagbladets anmelder. Vis mer

- Jeg syntes det var hjerteskjærende å se hva som hendte med Mel, for jeg har alltid kjent ham som et godt menneske, sier Miller.

Kvinner uten pidestall Charlize Theron spiller hærføreren Furiosa i «Mad Max: Fury Road». Hun hadde hørt snakk om filmprosjektet lenge før arbeidet begynte og umiddelbart fått lyst på rollen.

- Det var snakk om en kvinnelig hovedperson som skulle stå side om side med Max, sier Theron.

- Jeg syntes det hørtes så bra ut. Det var flott å være en kvinne som ikke prøver å være en mann, å feire alle sider av å være kvinne, og stå blant flere andre kvinner i en rolle som var sann, som ikke var satt opp på en pidestall, fortsetter hun.

Theron klippet håret kort for rollen som Furiosa. Da hun omsider så filmen på kino, hadde det gått så lang tid at hun kunne ha håret i hestehale.

- Og jeg følte meg som da jeg var et barn på kino igjen, i Sør-Afrika, der jeg vokste opp. Jeg følte det ikke som om jeg så på meg selv i det hele tatt.

- Unnskyld! Tom Hardy benytter anledningen til å unnskylde seg overfor George Miller.

- Jeg jobbet med denne filmen i syv måneder og den største utfordringen var å vite hva George egentlig ville ha meg til å gjøre, minutt for minutt. Det gjorde meg frustrert, sier han, og legger til:

- Men det er sånt et enormt kjøretøy han har laget. Det ville vært umulig for ham å forklare meg hva han så for seg. Først da jeg så den ferdige filmen, forstod jeg hvor genial han er.

Skremt av rollen