Skremt av sin egen plate

Med «The Battle Of Los Angeles» har Rage Against The Machine kommet med årets mest harmdirrende og politisk kompromissløse plate. Vi fikk et eksklusivt intervju med gitaristen Tom Morello. Han mener den siste plata er historisk god.

I slutten av oktober ble det klart at henrettelsen av den drapsdømte journalisten og Black Panther-aktivisten Mumia Abu-Jamal er utsatt på ubestemt tid. Utsettelsen blir sett på som en foreløpig seier for de mange i og utenfor USA som har kjempet Abu-Jamals sak. Den prisbelønte journalisten ble dømt for et politidrap i Philadelphia i desember 1981 etter en farseliknende rettssak. De kompromissløse L.A.-rockerne Rage Against The Machine er blant de som har stått på barrikadene for Abu-Jamal. Som et resultat av engasjementet har de fått den amerikanske politiorganisasjonen Fraternal Order of Police på nakken.

Militante

- Fraternal Order og de andre som støtter dødsdommen mot Abu-Jamal, har en utrolig svak sak, mener Tom Morello.

- Vi har et veldig enkelt spørsmål som de nekter å svare på; hvis de er så sikre på at Mumia er skyldig, hvorfor er de da så redde for at saken hans prøves på ny? Sannheten er at de vet at en ny sak vil føre til at han blir satt fri. De er redde fordi de vet at en slik sak vil rette søkelyset mot politiets løgner og brutalitet i det amerikanske samfunnet, og mot det faktum at det har vært en rekke politidrap av svarte de siste åtte månedene, fastslår Morello.

Sammen med vokalist Zack De La Rocha (29) utgjør Morello den politiske fraksjonen i Rage Against The Machine.

Gitaristen har det i blodet. Moren var med og stiftet anti-sensur-organisasjonen Parents for Rock and Rap i 1987, mens faren hans har en fortid som geriljasoldat i Mau-Mau-opprøret som i sin tid frigjorde Kenya fra det britiske imperiet.

Morello gjør ikke skam på røttene sine. Siden platedebuten i 1992 har Rage framstått som rockens revolusjonære geriljaenhet.

- I dag er vi mer involverte og mer militante enn noensinne. Vi er geriljaradioen som sender ut meldinger for å få folk til å tenke og handle. Vi vil gi enkeltindvider styrke og inspirasjon slik at de kan stå imot urettferdighet i hjemmene, på skoler og der de ellers ferdes i hverdagen.

De eneste

- 90-tallets unge omtales ofte som en apatisk generasjon. Oppfatter også du det slik?

- Nei, jeg opplever at det er mange modige sjeler der ute som bryr seg. Det er inspirerende å se hvilken innsats som eksempelvis zapatistene i Mexico og antinazi-organisasjonene her i Europa legger ned, og hvilken bred støtte de faktisk høster, mener Morello.

Under et nettmøte med fansen i forbindelse med utgivelsen av «The Battle Of Los Angeles», fikk Rage et spørsmål om de føler at de har inspirert andre 90-tallsband til å engasjere seg politisk.

Bassist Timothy Commerford svarte med et syrlig spørsmål:

- Hvilke andre er politiske?

Spin Magazine sa det slik da de nylig kåret bandets debutalbum «Rage Against The Machine» (1992) til et av tiårets viktigste album:

«Det eneste selvutnevnte marxist-bandet som rystet MTV i et tiår preget av selvtilfredse holdninger.»

Zapatist-venn

Det er chicano-indianeren Zack De La Rocha som er Rage Against The Machines ideologiske spydspiss. 29-åringen skriver gruppas sterkt agiterende tekster. En av hans hjertesaker er frigjøringskampen til de undertrykte indianerne i Chiapas-regionen i Mexico. Både De La Rocha og Morello er tungt involverte i en rekke organisasjoner og aksjonsgrupper.

- Vi ønsker å bruke bandet som en plattform for å skape oppmerksomhet rundt de sakene vi tror på. Gjennom Rage vil vi kjempe mot myndighetenes maktmisbruk og hykleri. Våre holdninger er grunnleggende opprørske, understreker Morello.

De La Rocha uttalte tidligere på 90-tallet at hans målsetning med RATM var å knuse de kunstige grensene mellom kunst og politikk. Gruppa har imidlertid også vært pionerer på et musikalsk plan. «De var ikke det første bandet som mikset hardrock og rapp, men de var det første som gjorde det riktig,» fastslår Deftones-vokalist Chino Moreno.

På «The Battle Of Los Angeles» har de lykkes å videreutvikle sin hybrid enda et par hakk.

Selger sjela

- It's some of the funkiest shit that a rock band has laid down in history, smeller det fra Morello.

- Plata skremmer meg. Den kombinerer det mest frådende sinnet fra den beste punken med den tyngste funken fra den mest funky hip-hopen. Jeg føler at vår kompetanse som rockere, musikere og aktivister kommer til sin fulle rett på plata.

Rage har helt siden starten hatt kontrakt med Sony Music-labelen Epic. Men noen form for kompromissvilje overfor storkapitalen eksisterer like fullt ikke, ifølge Morello.

- Du selger sjela di hvis du kompromisser overfor plateselskapet. Som artister har vi bare ett ansvar; lage musikk som er ekte. Utover det har vi ikke noe ansvar for publikum, marked eller noen. Om det er 10 eller 10 millioner som kjøper plata vår - jeg gir faen. Men for å være helt ærlig blir jeg overraska hvis folk kan motstå den, avslutter Morello.