Skremt ut i krigen mot IS

Barack Obamas koalisjon av villige i krigen mot IS er uvillige og engstlige allierte, skremt til samarbeid av den store framgangen til Den islamske staten.

ENIG OG TRO? En rekke utenriksministre samlet i Paris i dag for å bli enige om en felles strategi mot Den islamske staten. Fra venstre Russlands Sergei Lavrov, generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil al Arabi, tsjekkiske Lubomir Zaoralek, Spanias Jose Manuel Garcia-Margallo, USAs John Kerry, Tysklands Frank-Walter Steinmeier, Norges Børge Brende. (AP Photo/Michel Euler, Pool) Scanpix
ENIG OG TRO? En rekke utenriksministre samlet i Paris i dag for å bli enige om en felles strategi mot Den islamske staten. Fra venstre Russlands Sergei Lavrov, generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil al Arabi, tsjekkiske Lubomir Zaoralek, Spanias Jose Manuel Garcia-Margallo, USAs John Kerry, Tysklands Frank-Walter Steinmeier, Norges Børge Brende. (AP Photo/Michel Euler, Pool) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som en kommentator i den britiske avisa The Guardian skriver om Obamas utenriksminister John Kerry:

— John Kerry ser mindre ut som en maestro av et samspilt orkester, og mer som den viljesterke sheriffen som samler en halvhjertet styrke av engstelige borgere for å jage den farlige lovløse.

Dette er bakteppet når John Kerry i dag samler sine nærmeste allierte fra Den kalde krigen og sine venner i Midtøsten i Paris, til krigen mot Den islamske staten, som har bitt seg fast i store områder av Irak og Syria. Børge Brende er til stede, og VG meldte i dag tidlig at også Norge vil bidra til krigen, med hva vil vi trolig få vite i løpet av dagen. For USA har gjort det klart at det forventes bidrag. Bekjempelse av IS er et felles ansvar, er beskjeden.

Den arabiske deltakelsen er helt avgjørende for den USA-ledete fronten. Sist torsdag ble det klart at ti arabiske stater vil delta. Det er Egypt, Irak, Libanon, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, og De forente arabiske emirater. Hensikten er å ødelegge de militære sentraene, hindre «fremmedkrigere» fra vestlige land i å komme til IS, hindre finansiering av det som stadig mer får form av en stat, med eget byråkrati og egne budsjetter, og bekjempe IS ideologisk. Som Storbritannias statsminister Davic Cameron sa etter at IS i helga sa at de hadde halshogget også den britiske hjelpearbeideren David Haines. Tidligere har to amerikanske journalister lidd samme skjebne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer