Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Klovn til kaffen» sesong 2

Skremte hunder som underholdning på «Klovn til kaffen». Det får seerne til å se rødt

- Vi erkjenner at dette ble feil.

SKREMMEKONKURRANSE: Calle Hellevang Larsen skremte hunder på operataket i forbindelse med en utfordring i TVNorge-programmet «Klovn til kaffen». Foto: TVNorge
SKREMMEKONKURRANSE: Calle Hellevang Larsen skremte hunder på operataket i forbindelse med en utfordring i TVNorge-programmet «Klovn til kaffen». Foto: TVNorge Vis mer

(Dagbladet): Det er i forbindelse med sesong to av humorprogrammet «Klovn til kaffen», som ble sendt på TVNorge 20. mars, at seerne har reagert.

Skuespiller Trond Fausa Aurvåg hadde utfordret de andre deltagerne i programmet til en skremmekonkurranse. Etter utfordringen går Calle Hellevang Larsen, kjent fra komikertrioen «Raske menn» og «Mandagsklubben» på TVNorge, rundt på operataket hvor han først skremmer flere måker. Deretter forsøker han å skremme hunder som kommer gående i bånd med eierne sine ved å sette seg ned på huk og bjeffe mot dem.

Dette har vekket sterk harme. Rundt 2000 har kommentert et klippet innslag fra programmet som er lagt ut på Facebook-siden til «Klovn til kaffen». I tråden kommer det fram at flere mener at dette er humor som går ut over dyrene.

«Fryktelig dårlig humor!! Er det rart man kan få mye ustabile og aggressive bikkjer når man godtar at de skal bli utsatt for sånt?! Særdeles dårlig av TVNorge å godta sånt....»

«Ka om hunden ha gått te angrep p.g.a derre??Ha d vorre like artig da å eller? syk humor spørr du mæ!!! Hunden som desverre ha fått straffa om han hadd angreppe nånn!!»

«Dette her er for dårlig.. lavmål av TVNorge. Å skremme dyr er ikke morsomt, spesielt ikke hunder; Tenk om en av disse er en hund eieren har jobbet lenge med, og som så får framskrittene ødelagt på grunn av denne idioten? Vet ihvertfall hva jeg hadde gjort om han hadde prøvd å dra dette her på yngste vi har, har jobbet med henne i evigheter og hadde han skremt henne hadde mye av stegene vi har tatt framover blitt fullstendig ødelagt..»

- Full forståelse

TVNorge har etter stormen postet et innlegg på Facebook-siden hvor de skriver at de har stor forståelse for at dette opprører.

NB! SE DET HELE SVARET FRA TVNORGE NEDERST I SAKEN

Kanalen beklager at det muligens ikke er tatt hensyn til dyrevern eller smitte-effekt når det gjaldt måkene, men opplyser at de er trygge på at hundeeierne som har stilt opp i programmet ikke opplever at de har utsatt dyrene sine for varig skade og at det er opp til eierne å ta valg på vegne av sine dyr.

– Det er beklagelig hvis dette innslaget kan være med på å legitimere dårlig behandling av dyr. Vi erkjenner at dette ble feil. Vi burde ha opplyst om de faktiske forhold, nemlig at innslaget ble spilt inn med hundeeiere som var forberedt på hva som skulle skje og som hadde samtykket til dette, sier Hanne McBride, mediesjef i Discovery Norway som eier TVNorge.

Hun sier at det ikke alltid like lett å skulle avmystifisere TV mens TV-programmet går, men at kanalen her burde ha funnet en annen løsning og opplyst seerne om de faktiske forholdene.

HER GÅR DET GALT: Både Bård Tufte Johansen og Trond Fausa Aurvåg ble sendt til legevakten med hundebitt i «Klovn til kaffen». Video: TV Norge Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kjendis/67436135 Vis mer

- Dyr har ikke samme humor

Torill Moseng, president for Den Norske Veterinærforening, har ikke sett innslaget fra «Klovn til kaffen», men uttaler på generelt grunnlag at det kan være uheldig for dyrene å bli skremt.

- Hvis formålet er å skremme, er det ikke ok. Ifølge Dyrevernloven skal man ikke utsette dyr for unødig stress uavhengig om det er ville dyr eller dyr vi har i vår forvaring, sier hun og understreker at det er stor forskjell på å skremme dyr og mennesker.

- Dyr har ikke samme sans for humor som oss. Du kan ikke forklare den samme situasjonen for et dyr etter at det er blitt skremt slik du kan til et menneske.

Ifølge Moseng kan man også utsette seg selv for risiko hvis hundene blir skremt og føler at de må forsvare seg.

- Mer dramatisk enn i virkeligheten

- Mange eiere kjenner dyret sitt bra. Det kommer an på hvordan dette ble gjort, og om bjeffingen fra personen gjorde dyret nysgjerrig eller skremt, men igjen vil jeg si at man generelt ikke skal skremme dyr, sier Moseng.

Calle Hellevang Larsen selv opplyser at han hadde et godt samarbeid med hundeeierne.

- Jeg hadde et veldig fint samarbeid med hundeeierne og god kontakt med, og lek med, hundene lenge før og etter opptaket. Etter å ha sett klippet i etterkant blir jeg nok en gang minnet på at ting på TV ofte blir redigert mer dramatisk enn det faktisk er i virkeligheten. Det føler jeg også er tilfellet her, skriver han i en sms til Dagbladet.

Tar selvkritikk

- Vi kommer til å lage et notat som distribueres til de som produserer TV for oss, der vi ber dem være spesielt oppmerksomme og varsomme i håndteringen av dyr. Dette er selvsagt vårt ansvar som publisist, og her kan vi helt klart bli bedre, sier McBride.

Hun forteller at hun selv er hunde- og hesteeier, og dermed også personlig opptatt av disse spørsmålene.

- Jeg konstaterer at det også innad i dyreeiermiljøer diskuteres med voldsom iver hva som er godt og riktig dyrehold, og at det altså ikke er enighet om fasiten på dette feltet. Jeg er trygg på at de hundeeierne som har stilt opp i programmet, ikke opplever at de har utsatt sine dyr for varig skade. Vi må la det være opp til ansvarlige eiere å ta valg på vegne av sine dyr innenfor gjeldene retningslinjer. Når det kommer til måkene, tror jeg rett og slett ikke at man har hatt verken dyrevern eller smitte-effekt i tankene. Det beklager jeg, sier hun.

McBride forteller at hun har vært i kontakt med både Dyrebeskyttelsen og Mattilsynet i dag.

- Jeg opplever at vi har en god og konstruktiv dialog, sier hun.

LA UT BEKLAGELSE: TVNorge opplyste at innspillingen ble gjennomført etter samtykke fra hundeeierne. Foto: TVNorge 
LA UT BEKLAGELSE: TVNorge opplyste at innspillingen ble gjennomført etter samtykke fra hundeeierne. Foto: TVNorge  Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media