PRISVINNER: Vidar Sundstøl mottok tirsdag Den gyldne revolver, som vinner av Rivertonprisen 2008 for romanen "Drømmenes land".
Foto: Berit Roald / SCANPIX
PRISVINNER: Vidar Sundstøl mottok tirsdag Den gyldne revolver, som vinner av Rivertonprisen 2008 for romanen "Drømmenes land". Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Skrev årets beste krimroman på første forsøk

- Ville se om jeg fikk det til.

(Dagbladet.no): - Det ble en krimbok denne gangen, delvis fordi jeg hadde lyst til å prøve noe jeg aldri hadde gjort før, og se om jeg fikk det til, sier Vidar Sundstøl.

Han fikk det til. I dag ble hans første krimbok, «Drømmenes land», kåret til vinner av Rivertonprisen for beste norske krim i 2008.

Første av tre
Dermed har han fått plass i et godt selskap av garvede krimforfattere. Tom Kristensen, Gunnar Staalesen, Anne Holt, Jo Nesbø og Unni Lindell er blant dem som har fått prisen før.

- Dette er en stor glede, og en overraskelse og ære, spesielt med tanke på tidligere prisvinnere, sier Sundstøl til Dagbladet.no.

«Drømmenes land» er hans fjerde roman, og den første i den såkalte Minnesota-trilogien. Den handler om den norskættede politimannen Lance Hansen, som finner en ung, norsk turist slått i hjel ved bredden av Lake Superior i USA.  Dermed begynner han å nøste opp et hundre år gammelt mord, som involverer hans egen, norske slekt.

«Dvelende og troverdig, og samtidig intenst spennende, skildrer forfatteren hovedpersonens dilemma i et spenningsfelt med rike miljøskildringer og dirrende landskaper,» skriver Riverton-juryen i sin begrunnelse.

Kjørte forbi motell
Sundstøl er fra Drangedal i Telemark, men har selv bodd i området der romanen utspiller seg. Ideen til boka fikk han på en kjøretur med kona.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kjørte forbi et motell med navnet Whispering Pines, og hun sa at det hørtes ut som et motell fra en kriminalroman. Dermed begynte vi å snakke om hva slags kriminalroman det ville ha vært, og hvem som kunne ha blitt drept der, forteller han.

Bok nummer to i serien kommer allerede til høsten, og har fått tittelen «De døde».

- Hva liker du best ved å skrive krim?

- Det er egentlig det samme som det jeg liker ved å skrive i det hele tatt. Det å skape noe ut av ingenting. For meg er det ingen stor forskjell på å skrive krim, og andre romaner, sier han.

Populær sjanger
Men det er ingen tvil om at krimsjangeren både leses og selges mer enn andre sjangre. I gårsdagens Dagbladet skrev Cecilie Naper om hvordan interessen for krim har økt formidabelt de siste 15 årene. Hun mente liberaliseringen av bokmarkedet er noe av årsaken.

Sundstøl synes det er vanskelig å gi noe klart svar på hvorfor krim har økt i popularitet.

- Men trender har jo ofte en selvforsterkende effekt. Jo flere som leser, jo mer skrives det om det, og jo mer filmatiseres, og dermed er det enda flere som leser, sier Sundstøl.

- Jeg synes ikke det går an å klage på hva folk leser. Det viktigste er om bøker er bra eller dårlige, og det gjelder både for krim og annen litteratur, mener han.

• Les Dagbladets anmeldelse av «Drømmenes land» her.