ALBUMAKTUELL: Susanne Sundfør gir på mandag ut sitt fjerde album.
Foto: Anders Grønneberg
ALBUMAKTUELL: Susanne Sundfør gir på mandag ut sitt fjerde album. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Skrev at hun hadde på seg solbriller på NRK-program «for en skal ikke se ondskap i øynene»

- Det beste jeg noengang har skrevet, sier Sundfør.

(Dagbladet): Det siste året har forskningsprosjekter som har tatt for seg autensitet, iscenesettelse og image hos artister blitt viet mye oppmerksomhet.

Mest diskusjon skapte musikkviter Jon Mikkel Broch Ålvik. I sin doktorgrad hevdet han at Marit Larsen benytter seg av et repertoar av fiktive kvinnefigurer, men vil framstå som ekte, i offentligheten.

Susanne Sundfør (28), som mandag utgir sitt fjerde album «Ten Love Songs», har lite til overs for karakteristikkene som er rettet mot sin artistkollega.

- Jeg synes det der er så typisk norsk. Du er bare en ekte kunstner om du er deg selv? Hva faen er det for noe, liksom? Marits ambisjoner, slik jeg har forstått, er jo å være musiker. Hun vil lage musikk, og mange av de historiene rundt henne er bare tull. Hun er bare seg selv, og jeg har aldri opplevd henne som at hun prøver å iscenesette seg selv eller noenting, sier Sundfør til Dagbladet.

Ondskap I hennes eget tilfelle har flere uttalelser hun har gjort offentlig, som for eksempel da hun trakk seg fra Spellemann-nominasjon, skapt et bilde av en kompromissløs artist.

Heller ikke i tekstform, som i den ebok-publiserte turnédagboka si, har hun veket fra kontroverser. Her skrev hun blant annet at hun hadde på seg solbriller under en opptreden på NRKs «Sommeråpent» i 2012 «for en skal ikke se ondskap i øynene».

- Det er det beste jeg noengang har skrevet, sier Sundfør.

- Kan du fortelle om den episoden? 

- Nei, jeg tror vi skal la det få være skjønnlitteratur. 

På «Ten Love Songs» har Sundfør blant annet jobbet med Anthony Gonzalez i M83, i form av den ti minutter lange «Memorial». De har tidligere turnert sammen, og i 2013 ga de også ut tittellåta til Tom Cruise-storfilmen «Oblivion».

- Jeg er M83s største fan. Og å være med på «Oblivion»-soundtracket var en fantastisk opplevelse. Jeg var på premieren, men så sovnet jeg etter en halvtime og måtte bare gå. Jeg hadde så jetlag. Men jeg så den igjen etterpå, og synes det er en veldig bra film, sier Sundfør.

- Traff du Tom Cruise?

- Jeg hadde veldig lyst. Jeg digger ham. Men jeg så ham på scenen og ble helt «nordmann i utlandet».

- Mer harmonisk Sundfør har tidligere uttalt til ENO at albumet «The Brothel» representerer en periode i livet hennes der hun «hadde gitt opp fullstendig» og «hadde mistet alle illusjoner om samfunnet, alle illusjoner om folk».

Nå er den tiden forbi.

 - Det har bare gått bedre. Jeg har blitt mer harmonisk, jeg har tatt mer ansvar og jeg har møtt mange veldig fine mennesker. Jeg trives mer i tilværelsen, sier Sundfør.

- Hva var det som hadde fått deg til å gi opp fullstendig?

- Det snakker jeg ikke om.

Sundfør forteller at hun liker særlig godt å være i Los Angeles, hvor hun har bodd til og fra en periode. Men hun har ingen forhåpninger om verdensherredømme med musikken sin, selv om hun i vår legger ut på en stor europaturné. 

- Jeg har veldig lyst til å spille i utlandet, men det er vanskelig å se for seg at jeg kommer til å ha verdensherredømme med musikken min. Jeg har uansett lyst til å spre den til så mange som mulig, forteller hun.

Sitatene gitt i dette intervjuet er «outtakes» som ikke ble brukt i forbindelse Susanne Sundfør-intervjuet vi gjorde i høst. Sjekk Dagbladet.no seinere i dag for et stort, dagsferskt intervju om Sundførs nye album.