Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrev at NRK-profil ba landslagstrener om å gå av, men pratet med feil Ola Lunde

- Grovt at artikkelen publiseres.

BLE ALDRI OPPRINGT: Ola Lunde, ekspertkommentator i NRK, ble sitert av Nettavisen på uttalelser han aldri har kommet med. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE ALDRI OPPRINGT: Ola Lunde, ekspertkommentator i NRK, ble sitert av Nettavisen på uttalelser han aldri har kommet med. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag publiserte Nettavisen en sportssak som beskrev hvordan VM i skiskyting for kvinner «var en fiasko». Artikkelen var basert på uttalelser fra NRK-ekspert Ola Lunde, men Nettavisens journalister pratet aldri med riktig Ola Lunde.

- Jeg ble først klar over dette da Nettavisen ringte meg i går kveld og fortalte hva som hadde skjedd. De beklaget, men det er ikke moro for meg å se at noen andre uttaler seg på mine vegne, sier skiskytterekspert i NRK, Ola Lunde, til Dagbladet onsdag ettermiddag.

BRØLER: Denne sportsartikkelen ble publisert av Nettavisen i går, men de hadde aldri pratet med NRK-ekspert Ola Lunde. Artikkelen er nå slettet. Foto: Faksimile / Nettavisen
BRØLER: Denne sportsartikkelen ble publisert av Nettavisen i går, men de hadde aldri pratet med NRK-ekspert Ola Lunde. Artikkelen er nå slettet. Foto: Faksimile / Nettavisen Vis mer

Artikkelen er nå slettet, men tittel og ingress forklarte følgende:

«NRK-ekspert mener skiskyttertrener burde gå. Stian Eckhoff forsvarer seg mot Ola Lundes forslag om trenerbytte.»

Total skivebom

I artikkelen forteller Nettavisen at «NRKs skyteekspert, Ola Lunde, mener det må skje noe drastisk på damesiden», og siterer Lunde på at Eckhoff burde gå av som trener.

Det er 13 menn i Norge som har Ola Lunde som eneste fornavn og etternavn, ifølge tall fra SSB. Elleve av dem vet ikke Dagbladet stort om, men én bor i Trysil og er en kjent og profilert stemme for alle som ser skisport på NRK. Det var altså ham Nettavisen skulle ha tak i.

Ringte Lunde fra Valdres

En annen Lunde, som Dagbladet har blitt kjent med i dag, bor i Valdres og er bare gjennomsnittlig sportsinteressert, forteller han. Det var Ola Lunde i Valdres som tok telefonen da Nettavisen ringte tidligere denne uka.

BOR I VALDRES: Ola Lunde fra Valdres uttalte seg om skiskytterlandslaget overfor Nettavisen tirsdag. Foto: Privat
BOR I VALDRES: Ola Lunde fra Valdres uttalte seg om skiskytterlandslaget overfor Nettavisen tirsdag. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ble aldri spurt om jeg jobbet i NRK. De spurte om jeg var Ola Lunde og om jeg hadde tid til noen spørsmål. Jeg bekreftet at det var meg, noe annet kan jeg jo ikke gjøre, og svarte på spørsmålene, sier Lunde til Dagbladet onsdag.

Lunde fra Valdres følger såpass med på skiskytterjentene at han kunne parere sportsjournalistenes spørsmål på en kredibel måte. I god tro skrives han deretter inn i artikkelen og blir titulert som NRKs skiskytterekspert:

«De har vært for dårlige, skytingen er elendig og de svikter igjen. Jentene har jo potensialet til flere gull, for de er gode på ski. Dessverre svikter skyteferdighetene nå igjen, sier Lunde til Nettavisen.»

«Hva burde gjøres», spør journalisten.

«Det må byttes, eller vurderes å bytte skytetrener, sier skyteeksperten.»

Valdres-Lunde beklager

- Det ble litt dumt dette her, sier Lunde fra Valdres til Dagbladet.

- Nettavisen bør orientere seg bedre, jeg har adresse i Valdres og er sportsinteressert, men ikke like mye som Lunde i NRK. Jeg får bare si beklager, for jeg har veldig sansen for Lunde. Folk sier også at vi er like av utseendet, så det hele er jo litt komisk, fortsetter han.

NRKs ekspert er av en annen oppfatning enn sin navnebror i Valdres.

- Dette er en ganske dårlig kildejobb av Nettavisen. Jeg mener det er håpløst arbeid, og det går til syvende og sist utover meg. Samtidig er min mening at landslags- og skytetrener, Stian Eckhoff, skal fortsette som trener for damelaget, sier Lunde i NRK til Dagbladet.

Han forteller at Nettavisen har beklaget brøleren.

- Jeg har ikke tenkt over om jeg skal gå videre med saken, men jeg skal prate med mine overordnende i morgen. Godt kildearbeid er en gylden regel i journalistikken. Dette må de bli bedre på, sier Lunde.

Nettavisen: - Uheldig

Sportssjef i Nettavisen, Carina Bredesen, sier overfor Dagbladet at de har ryddet opp. Hun kaller situasjonen for uheldig og presiserer at Nettavisen har lagt ut en rettelse på sine nettsider.

- Vi hadde et telefonnummer på Ola Lunde i NRK som ikke stemte, og fant et nytt nummer via telefonkatalogen som var registrert i det vi mente var samme område som NRKs Lunde bor i. Vi ringte til den personen, og sa vi var fra Nettavisen, forteller Bredesen.

Lunde takket ja til intervju, sier sportssjefen.

- Grovt at saken ble publisert

Bredesen innrømmer at for få varsellamper blinket underveis.

- Han framsto som troverdig og saklig, med inngående kjennskap til skisport og skyting, og hadde også en lignende dialekt som Lunde i NRK. Vi må skjerpe rutinene våre.

Bredesen forstår at Lunde i NRK er irritert. De har nå kontaktet og beklaget overfor alle involverte parter, sier hun.

- Saken er avpublisert, slettet på sosiale medier, og vi har lagt ut en rettelse. At artikkelen publiseres er grovt, men jeg mener at omstendighetene er formildende. Neste gang treffer vi blink, sier Bredesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media