Skrev at Stavanger planla å forby fattigdom - i kveld vant han Hestenesprisen

Hedret for kulturjournalistikk.

FIKK JOURNALISTPRIS: Kulturjournalist Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad er blitt tildelt Hestenesprisen. Prisen er kalt opp etter Dagbladets kulturjournalist Arne Hestenes og deles ut av Dagbladet, Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad
FIKK JOURNALISTPRIS: Kulturjournalist Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad er blitt tildelt Hestenesprisen. Prisen er kalt opp etter Dagbladets kulturjournalist Arne Hestenes og deles ut av Dagbladet, Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger AftenbladVis mer

(Dagbladet): Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad mottok i kveld Hestenesprisen i forbindelse med filmfestivalen i Haugesund.

Prisen deles ut hvert år til en journalist som utmerker seg innen feltene portrett, kultur eller film. I fjor gikk den til Agnes Ravatn i Dag og Tid.

Lindø mottok årets pris for sin innsats som kulturjournalist i avisa de siste seks årene, hvor han har skrevet alt fra konsertanmeldelser til  satiriske skråblikk om at Stavanger planlegger å forby fattigdom.

Prisvinneren fikk beskjed om prisen da han sto i dyreparken i Kristiansand.

- Jeg sto og så på noen apekatter og orangutanger. Da tenkte jeg på mange rare ting, men at jeg skulle få en gjev pris var ikke en dem. Jeg må takke juryen for at de har sett over fjellene og helt ut til en enkel fiskerlandsby.

- Forbløffende og medrivende
Det var Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell som leste opp juryens begrunnelse.

- Hadde jeg vært ung avisleser i hans distrikt i dag, er jeg temmelig sikker på at prisvinneren hadde vært med på å forme mitt bilde på kulturen og samtida rundt meg. Hans kritiske, lekne og inspirerte tilnærming - både i utvalg og fortellermåte, er forbløffende og medrivende.

Ramnefjell trakk også frem Lindøs motto: «Ikke skriv kjedelig om noe som er gøy».

- I heldige stunder klarer jeg å huske på det før jeg begynner å skrive, sier Lindø.

- Vi journalister får være med på mye som er gøy, men veldig ofte formidler vi det på en måte som fremstår veldig kjedelig for leseren.

Deler leserne i to
Lindø mener selv han ofte kan synde og skrive kjedelig, men at det likevel hender han glimter til.

- Sånn avisene fungerer i dag er det ikke veldig ofte man får tid og anledning til å tenke seg om to ganger før man begynner å skrive. Ved de anledningene vi får det tror jeg journalister skal være påpasselige med å utnytte det og formulere seg så originalt og godt som de klarer.

Journalisten tror et tegn på gode kulturtekster er at de deler leserne i to. I kommentarfeltet under skråblikket hans om fattigdom skriver noen at det er «det dummeste jeg har lest på lenge» mens andre kontrer med at det er «nok en gang en fryd å lese LT».

- De gangene du føler du får det til er når du får noen gode venner og skaffer deg noen fiender også, sier Lindø.

Forbildene er få, men han trekker frem én tidligere kollega som har inspirert ham.

- Den første gangen jeg syntes det var gøy å lese en avis var da jeg leste en filmanmeldelse av Arild Abrahamsen, som nå er pensjonert.  Det var like gøy å lese en slakt som en sekseranmeldelse som en midt-på-treet-film. Hvis jeg kan bli halvparten så god som ham i mitt liv skal jeg bli veldig fornøyd.

- Hvordan skal du feire prisen nå?

- I dag har jeg feiret med å sende minstedatteren min til første skoledag. Hun ønsket seg taco da hun kom hjem, og det fikk hun. Så får vi se om det blir voksenfeiring utover kvelden.