Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Roy Jacobsen og Anneliese Pitz - «Mannen som elsket Sibir»

Skrev bok: ­- Aldri kranglet og ledd så mye

Suksessforfatter Roy Jacobsen og kona Anneliese Pitz oppdaget den tyske sommerfuglsamleren Fritz Dörries ved en tilfeldighet. Nå kommer romanen om hans eventyrlige liv.

FORELSKET I SIBIR: I arbeidet med deres felles roman ble ekteparet Anneliese Pitz og Roy Jacobsen forelsket i Sibir. De siste åra har paret besøkt området årlig. Sommerdagene tilbringes imidlertid i øykommunen Dønna i Nordland. Foto: Hans Petter Sørensen / Dagbladet
FORELSKET I SIBIR: I arbeidet med deres felles roman ble ekteparet Anneliese Pitz og Roy Jacobsen forelsket i Sibir. De siste åra har paret besøkt området årlig. Sommerdagene tilbringes imidlertid i øykommunen Dønna i Nordland. Foto: Hans Petter Sørensen / Dagbladet Vis mer

- Vi fikk med én gang følelsen av at dette her ikke må forsvinne, sier Anneliese Pitz (67).

Den Universitetet i Oslo-ansatte lingvisten er gift med forfatter Roy Jacobsen (64), som står bak romaner som «Seierherrene» og Barrøy-trilogien.

Sammen har de skrevet romanen «Mannen som elsket Sibir. En sommerfuglsankers erindringer fra Øst-Sibir», som er basert på det eventyrlige livet til tyskeren Fritz Dörries (1852 -1953).

Under radaren

Dörries, kalt «Opsi» av familien, var entomolog - insektsekspert - og sommerfuglsamler, med hjerte for både dyr og mennesker.

Som ung mann tilbrakte han 22 år av sitt liv i Øst-Sibir for å kartlegge områdets dyr, planter og mennesker, og samlet inn alt fra tigre og hjort til ørner og sommerfugler.

- Han framstår som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné, sier Roy Jacobsen.

- En mann uten noen grenser, med en utholdenhet som er legendarisk i russisk vitenskapshistorie. De husker'n bedre enn europeerne. I Tyskland har han gått fullstendig under radaren.

Norsk familie

I motsetning til von Linné, som skrev en rekke bøker, og Monsen, som har klippekort hos NRK, var ikke «Opsi» noen stor formidler.

Pitz og Jacobsen ble kjent med hans historie for 15 år siden, da en ansatt i Jacobsens forlag Cappelen Damm spurte det tyskkyndige paret om de kunne oversette oldefarens erindringsverk.

90 år gammel hadde Dörries skrevet tre likelydende reiseskildringer til sine døtre. Den eldste dattera giftet seg med en nordmann, og gjennom hennes familie havnet erindringsverket i hendene på paret Pitz-Jacobsen.

I arbeidet med oversettelsen fikk de innsyn i utrolige historier fra tyskerens tid i Sibir.

- Vi tenkte: Wow, for en historie. Men det egnet seg ikke umiddelbart til å bli gitt ut. Han var 90 år da han skrev noe av dette, husket dårlig og var ikke en så god skribent, sier Jacobsen.

Formidler Sibir-opplevelsen

Historien om «Opsi» murret likevel i bakhodet. I fjor bestemte ekteparet seg for å lage en roman basert på hans liv.

- Alt er holdt innafor stramme realistiske rammer. Vi kunne ha laget en biografi som oppfyller alle kravene til sakprosa og kildebehandling, men vi syntes det var mer interessant å prøve å formidle opplevelsen av å ha vært der borte, sier Jacobsen om roman-klassifiseringen.

Han har skrevet boka. Pitz har gått vitenskapelig til verks for å finne alternative kilder som understøtter Dörries' egne skildringer, og etablere en sammenhengende tidslinje.

- Jeg har fylt inn hullene hvor han var uklar, forklarer Pitz, som har godkjent hvert eneste ord ektemannen har ført i tastaturet.

HEMMELIGHETSFULL: Roy Jacobsen har hatt stor suksess med bøkene om Barrøy på Helgelandskysten. Den tredje og foreløpig siste romanen, «Rigels øyne» kom i 2017. Forfatteren utelukker ikke at han vil bygge videre på historien om Ingrid Barrøy. - Både hun og landet er fortsatt unge i bok tre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HEMMELIGHETSFULL: Roy Jacobsen har hatt stor suksess med bøkene om Barrøy på Helgelandskysten. Den tredje og foreløpig siste romanen, «Rigels øyne» kom i 2017. Forfatteren utelukker ikke at han vil bygge videre på historien om Ingrid Barrøy. - Både hun og landet er fortsatt unge i bok tre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Steile fronter

Det er første gang Jacobsen samarbeider med noen andre om en roman.

- Det har vært uhyre interessant. Vi har vel aldri krangla så mye og ledd så mye som vi har gjort gjennom det året her, sier forfatteren.

Paret møttes i Lofoten i 1975, og kan i år feire rubinbryllup etter 40 års ekteskap.

- Det var virkelig steile fronter av og til, men det ordnet seg alltid, sier en lattermild Pitz om samarbeidet med ektemannen.

- Jeg tror begge har hatt det morsomt. Det var nesten litt trist å være ferdig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media