Skrev bok etter til sammen 35 år i TV 2. Ble bedt om å stille på medarbeidersamtale på hotellrom uten bord, men med dobbeltseng

En fryktelig uke for kanalen, mener forfatter og tidligere TV 2-reporter Mette Anthun.

ET OPPGJØR: Den sista uka har TV 2 tatt et oppgjør med seksuell trakassering og en tidligere ukultur i redaksjonsmiljøene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ET OPPGJØR: Den sista uka har TV 2 tatt et oppgjør med seksuell trakassering og en tidligere ukultur i redaksjonsmiljøene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kjølvannet av avsløringene om hendelser med grov seksuell trakassering i TV 2, som er rullet opp den siste uka, er det en bok som har fått ny relevans, og dras opp igjen av flere medier, blant annet Aftenposten.

Mette Anthun jobbet i TV 2 i 17 år som journalist og nyhetsreporter. Hun startet i jobben da kanalen ble opprettet i 1992. Sammen med TV 2-profil gjennom 18 år, Kari Birkeland, ga de i 2012 ut romanen «Emmas avec» - inspirert av tida deres i kanalen.

SKREV BOK: Nå journalist i NRK, Mette Anthun. Foto: Privat
SKREV BOK: Nå journalist i NRK, Mette Anthun. Foto: Privat Vis mer

Forlaget Cappelen Damm beskriver boka som en roman om «maktspill og sexistiske herskekulturer» i mediebransjen.

Alvorlig omdømmesvikt

Den tidligere TV 2-reporteren Anthun forteller overfor Dagbladet at det er leit å se sakene som er rullet opp den siste uka.

- Dette er den mest alvorlige omdømmesvikten TV 2 har opplevd noen gang. Den siste uka har vært fryktelig for kanalen, og det er trist å se og lese historiene til kvinnene. Ikke minst er det leit å lese om ledere som visste om dette, men ikke handlet. Det er skremmende, sier Anthun.

- TV 2-ledelsen har forklart dette som det er en cowboykultur som ligger langt tilbake i tid, men det viser seg at det ikke er tilfelle, fortsetter hun.

I går ble det klart at TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen fortsetter i stillingen, til tross for at det er avslørt at han tidde om om at han var varslet om ett tilfelle av grov seksuell trakassering i over ett år.

- At dette ikke har fått konsekvenser for noen ledere stiller jeg meg undrende til. Dette har nok vært en vekker for TV 2 og for andre mediebedrifter, sier Anthun.

- Inspirert av TV 2

Erfaringer fra TV 2 utgjør mye av handlingen i romanen «Emmas avec», forteller både Anthun og Birkeland.

JOBBET I TV 2: Kari Birkeland. Foto: Privat
JOBBET I TV 2: Kari Birkeland. Foto: Privat Vis mer

- Boka ble basert mer på sexistisk sjargong og «guttaboyskulturen» enn seksuell trakassering. For å få en bukt med dette trenger man flere kvinnelige ledere. Der ligger nøkkelen, sier Birkeland til Dagbladet.

- Vi ønsket å jobbe i TV 2 nettopp fordi det var masse gode folk rundt oss, menn vi var trygge på, som tok oss på alvor og var veldig flinke faglig, men i mine 17 år i kanalen opplevde jeg også en ukultur hvor unge damer ble ansatt av middelaldrende menn. Boka er veldig inspirert av alt vi har sett og hørt. Alle var ikke griser, men disse ansettelsesprosessene var et systemproblem, sier Anthun.

Møtested med badekar

Men Birkeland savner at flere kvinnelige TV 2-ansatte kommer på banen og står fram med sine historier eller perspektiver.

- Jeg har full forståelse for at de som har opplevd seksuell trakassering ikke ønsker å uttale seg, men det er så mange sterke, dyktige kvinner i TV 2, nåværende og tidligere ansatte, som jeg gjerne skulle hørt i debatten. Jeg tror frykten for å bli sett på som kritisk, og hva det kan føre til, ligger dypt forankret i oss. Jeg kjenner på det selv, men med «Emmas Avec» er jeg nesten forpliktet til å uttale meg, sier Birkeland.

Begge har eksempler fra hendelser i jobbhverdagen, men begge er også restriktive når det kommer til detaljer om hva og hvem. Birkeland ble blant annet invitert til medarbeidersamtale på et hotellrom.

«Etter noen år i TV 2 skulle vi ha medarbeidersamtaler. De skulle foregå på et hotellrom, ikke med sofagruppe og bord, men med dobbeltseng. Jeg nektet å stille opp, husker jeg, forteller Birkeland,» har hun tidligere fortalt til bloggen Forlagsliv.

- Det var ingen seksuelle indikasjoner i dette, men viser en manglende klokskap og forståelse av maktforholdet i en medarbeidersamtale, sier Birkeland til Dagbladet.

Anthun opplevde på sin side at en mannlig leder som ville møte henne i utlandet da hun jobbet som utenriksreporter. Møtestedet skulle helst «ha et badekar tilgjengelig».

«Da jeg var utenriksreporter, ville en av sjefene mine møte meg i utlandet, på et privat sted. Han insisterte på at det måtte være et rom med badekar. Jeg ble sjokkert, men våget ikke å ta det videre i systemet,» forteller hun til bloggen.

- Den forespørselen var veldig ubehagelig. Det skjedde selvsagt aldri noe. Samtidig hørte jeg aldri om noe eller noen som ble rapportert til ledelsen. Man snakket ikke så høyt om det. Vi jentene snakket oss mellom, så gikk vi videre, sier Anthun.

Takker Schau

Den siste uka er det kommet flere historier om alvorlig sextrakassering i TV 2. En av hendelsene omhandler en tidligere sportsprofil som skal ha kommet tydelig ruset til lokalene i TV 2.

Torsdag klokka 13 holdt TV 2 et allmøte med ledelsen og ansatte i mediehuset. Der informerte de om håndtering og planene videre. Under møtet ble også klart at TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen fortsetter i jobben. Han ble applaudert og mottok støtteerklæringer fra de ansatte, fikk Dagbladet opplyst.

Redaktøren har vært i hardt vær de siste dagene etter at det ble kjent at han ble varslet om grov sextrakassering av en kvinnelig ansatt, men ikke tok affære på over ett år.

- Det er skremmende å tenke på at metookampanjen hadde rullet så lenge, men at det lenge var tyst om den norske medievirkeligheten. Vi kan takke Aleksander Schau for at dette rulles opp, sier Birkeland.

- Trist

TV 2-direktør Olav T. Sandnes svarer slik, via en rådgiver, på spørsmål om omdømmet til kanalen har blitt skadelidende etter sextrakasseringssakene som er omtalt nasjonalt den siste uka.

– Det har vært hendelser i TV 2 hvor kvinner har opplevd seksuell trakassering. Slikt skal ikke skje i TV 2. Vi er opptatt av å håndtere dette på en ordentlig måte. I TV 2 er det nulltoleranse for å oppføre seg slik.

– I går presenterte vi en rekke tiltak vi nå skal jobbe med fremover i TV 2. Vi skal oppdatere kunnskapen hos både ledere og medarbeidere for hvordan ulike situasjoner relatert til seksuell trakassering skal håndteres. Vi gjennomfører nå en kartlegging og har allerede skjerpet varslingsrutinene våre. De fortsetter vi å se på med et kritisk blikk. Terskelen for å varsle skal også senkes, for eksempel bør dette være en naturlig del av dialogen med nærmeste leder i medarbeidersamtaler og –undersøkelser. Om et halvt år vil vi evaluere disse tiltakene. Vi vil også gjøre ytterligere tilpasninger underveis.

Til eksemplene Birkeland og Anthun kommer med, svarer TV 2-direktøren:

– Jeg synes det er trist å høre disse historiene. Jeg opplever at det TV 2 er i dag er et annet TV 2 enn det som beskrives her. Likevel har vi hatt saker vi skulle vært foruten, også de senere årene. Det skal vi ikke ha. Nå gjør vi det vi kan for å få alt frem i lyset og håndtere det skikkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer