Skrev bok i bin Ladens hus

Åsne Seierstad (31) er tilbake i Norge etter fire måneder i Afghanistan. I en skrivestue i det gamle huset til Osama bin Laden, la hun grunnlaget for sin nye bokutgivelse.

Til høsten kommer fortellingen om familien Mirzad. Men rik blir 31-åringen ikke på bokprosjektet.

- På den forrige boka mi tjente jeg 40000 kroner. Det sier seg selv at man ikke kan leve på det. Jeg brukte vel et år på den boka, forteller Seierstad. Krigsreporteren fra Afghanistan og Serbia er en av dem som er blitt kjent gjennom TV-ruta. Hun føyer seg inn i rekken av faste og frilansjournalister i NRK som dokumenterer opplevelsene sine i bokform. Men hun har liten tro på kjendiseffekten.

- Til sjuende og sist må du få gode kritikker. Det nytter ikke å ha et kjent fjes om du får terningkast 1.

Seierstad har selv vært aktiv i arbeidet med å få solgt bøkene sine. Da hun ga ut sin forrige bok, «Med ryggen mot verden», arrangerte hun sin egen lanseringsfest i kulturhuset Volapük i Oslo. Den boka kom i et opplag på 1400 eksemplarer.

Når det gjelder hva som er hennes motivasjon for å skrive, sier Åsne:

- Som avisjournalist intervjuer du alltid mennesker i roller - som kommandant eller som offer. Det er ikke plass til mer. Jeg ønsket å finne ut hvem menneskene var. Når du tilbringer tid med personer, svarer de på spørsmål du ikke har hatt fantasi til å stille fordi det er for fremmedartet.

Klaustrofobisk

Det er bare en drøy uke siden Seierstad kom hjem fra sin vertsfamilie i Kabul. Der bodde hun på et lite kott uten dør, med strøm annenhver dag, og vann et par timer om morgenen. Hun har deltatt i forlovelser, bryllup og begravelser ettersom våren kom til Kabul og landet våknet opp av postkrigsdvalen.

- Smertegrensa var nådd etter noen måneder. Mot slutten av oppholdet ble jeg involvert som et familiemedlem. Jeg tok standpunkt i diskusjoner og forsvarte de unge jentene. Det ble fryktelig klaustrofobisk. Men jeg føler at jeg har mer enn nok stoff til å skrive boka nå, slår Seierstad fast.

Seierstad har inntrykk av at afghanerne ikke har det samme behovet for å være alene som vi nordmenn har. Hun måtte mase seg til sitt et eget kott, og gikk lange turer for å få pusterom fra storfamilien. Som skrivestue fikk hun låne et rom i det gamle huset til Osama bin Laden. Etter at han flyktet fra Kabul har en venn av Seierstad leid huset.

- Hvor mye involverer du deg i menneskene?

- Noen av dem ble jeg glad i og noen ble jeg gal av. Jeg har aldri kranglet så mye i mitt liv som jeg har gjort dette halvåret.

Solgt til to land

Rettighetene til høstens Seierstad-bok er solgt til Sverige og Danmark, mens Tyskland har kommet med bud og flere land er interessert.

Hos forlaget Cappelen har de tro på at Seierstads andre bok kan slå an. Ida Berntsen, forlagssjef for dokumentar hos Cappelen, påpeker at Seierstad ikke var like kjent da serbiaboka kom ut.

- Vi forventer nok at den nye boka vil selge bedre enn den forrige.

KJENT FJES: - Det nytter ikke å ha et kjent fjes om du får terningkast 1, sier Åsne Seierstad. Hun skriver dokumentarbok om familien Mirzad fra Afghanistan som hun har bodd sammen med i fire måneder.