Skrev bok i timen

MOLDE: Når Endre Ruset kjedet seg i timene på gymnaset, skrev han dikt. Det ga resultater: Nå debuterer 19-åringen med farlige dikt om familie.

- En ny, spennende stemme

- Det er viktig å ha et rom for seg selv. Et sted hvor jeg kan stoppe opp. Det rommet kan oppstå hvor som helst, for eksempel her, sier Endre Ruset, og ser utover det tomme klasserommet ved Molde videregående skole.

Stor sjanse

I vår tok han sin examen artium, og til høsten begynner han på Skrivekunstakademiet i Bergen. I motsetning til andre jevnaldrende trenger ikke Ruset å drømme om å få gitt ut ei bok. Drømmen er realitet: Allerede til høsten er han klar med diktsamlingen «Ribbeinas vingespenn». Den har blitt til gjennom et år. Gjennomsnittsalderen for mannlige debutanter i Norge er 33 år.

- Du burde ikke ventet til du visste at du var helt klar for dette?

- Jeg er så glad for at jeg fikk denne sjansen. Jeg måtte ta den. Jeg vet at jeg skal bli forfatter, og uansett hva som skjer, vil dette alltid stå fast: Jeg elsker å lese, og jeg elsker å skrive.

Farlig om familien

Endre Ruset bor hjemme hos mor og far i Molde. Faren er forfatter og psykiater Arne Ruset. Og nettopp familien er et tema som opptar den unge forfatteren. Mange av diktene hans handler om forholdet mellom barn og foreldre. Slik som i diktet «Billedlig talt»:

EN EGEN KLASSE: Endre Ruset debuterer allerede som 19-åring. Det er sjelden vare i det litterære Norge. Den unge poeten er glad han har fått sjansen.Foto: ODD ROAR LANGE
EN EGEN KLASSE: Endre Ruset debuterer allerede som 19-åring. Det er sjelden vare i det litterære Norge. Den unge poeten er glad han har fått sjansen.Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

da mor ble blind
forveksla jeg gladelig
stemmen med leppene

jeg liker slik kyssing
selv om jeg vet det er uhørt

mitt eneste håp
er at ingen ser oss.

- Jeg er opptatt av at det skal være noe utrygt i teksten. Den skal gi deg en uro, sier Endre. Hans litterære forbilder er foruten Steinar Opstad og Tor Ulven, nynorskforfatteren Olav H. Hauge:

- Det er umulig å etterlikne Olav H. hauge. Han skriver om ting som er så innlysende, men som ingen har tenkt på samme måten.

Musikalsk

Endre vil også at diktene hans skal være musikalske - som komposisjoner. Det merkes i diktet «Sus»:

når jeg suser gjennom skogen
ser jeg barn leke med kongler

når jeg leker med kongler
ser jeg skygger suse gjennom skogen

jeg er konglen som leker med
skyggen av barnet

suset som bærer dem begge

- Det var en forfatter en gang som sa at han ønsket å skrive som Mozart. Noe slikt ønsker jeg også med mine dikt.

EN EGEN KLASSE: Endre Ruset debuterer allerede som 19-åring. Det er sjelden vare i det litterære Norge. Den unge poeten er glad han har fått sjansen.Foto: ODD ROAR LANGE