Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrev ikke «en tøddel» på tre år

Men nå har Jostein Gaarder levert manus til sin nye bok.

JUBILANT: I dag fyller Jostein Gaarder 60 år. Begivenheten skal feires «i ro og mak på hytta». Foto: Steinar Buholm
JUBILANT: I dag fyller Jostein Gaarder 60 år. Begivenheten skal feires «i ro og mak på hytta». Foto: Steinar Buholm Vis mer

(Dagbladet): - Gratulerer med dagen, hvordan skal den feires?

- I ro og mak på hytta sammen familie, barn og barnebarn. Jeg hadde en enormt stor femtiårsfeiring og lever godt på den fremdeles. En 60-årsdag er jo et jubileum, men det føles litt annerledes. Litt mer ettertenksomt.

- På hvilken måte?

- Det er jo ganske alvorlig, det å fylle 60 år. Da passer det godt å droppe den store feiringen og heller være litt alvorlig og innadvendt. Når man fyller 40 er man mellom 40 og 50, men når man runder 60 — da er man i den epoken mellom 60 og 70...

- Hva gir man en forfatter som har solgt ca. 80 millioner bøker?

- En god klem. Det er ikke så mye annet jeg føler at jeg har behov for.  Jeg føler meg for så vidt også godt fornøyd med alle klemmene jeg får i hverdagen.

- I 1991 ble «Sofies verden» utgitt. Hva har den hatt å si for livet ditt?

- Den åpnet omtrent alt av dører, både for bøkene jeg hadde skrevet og for de jeg siden har utgitt. Samtidig kan det hende at jeg hadde forfatter flere sider uten «Sofies verden». Den slukte meg i perioder helt fullstendig. Fra 1993 til 1996 skrev jeg ikke en tøddel.  Boken har på mange måter definert mye av mitt liv og min identitet — og det er jeg komfortabel med.

- Hvordan ser en vanlig dag ut for Jostein Gaarder?

- Det blir faktisk en del administrasjon. Jeg har nesten daglig kontakt meg folk over hele verden, og forholder meg til 50-60 forlag. I tillegg er jeg engasjert i spørsmål om klima og miljø og har brukt mye tid på å forberede kronikker og innlegg til ulike konferanser. Nylig avsluttet jeg en lengre skriveperiode, og jeg leverte akkurat manus til en ny bok. Jeg kaller den en fabel om klodens klima og miljø.

- Hva kan du fortelle om boka?

- Det er en miljøroman. De siste tiårene har jeg brukt mye av min tid på å engasjere meg i klima- og miljøkampen, men dette er første gang jeg har skrevet noe skjønnlitterært om tema. Men det er mange feller man kan gå i. Det kan fort bli for moralistisk eller alt for politisk korrekt. Jeg har valgt å ta den helt ut i det surrealistiske. Den er veldig fabulerende, men handler samtidig om den verden vi lever i. Jeg vil tro at den ser dagens lys på nyåret.

- Får du i det hele tatt tid til å skrive når du reiser verden rundt, deler ut Sofieprisen og engasjerer deg i miljø og menneskerettighetsspørsmål?

- Det er et godt spørsmål, for de siste årene har jeg brukt mye av tiden min på den type ting. Jeg føler at nå, etter at jeg endelig har skrevet denne miljøfabelen, har jeg nullstilt meg og gjort mitt som forfatter når det gjelder klima og miljø. Nå kan forfatterskapet ta en annen retning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media