SKREV KJÆRLIGHETSDIKT:  Forfatter Niels Fredrik Dahl har gitt ut sin første diktsamling siden 1999.  Etter mange år med skrivesperre løsnet det endelig da han begynte å skrive til kona Linn Ullmann.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKREV KJÆRLIGHETSDIKT: Forfatter Niels Fredrik Dahl har gitt ut sin første diktsamling siden 1999. Etter mange år med skrivesperre løsnet det endelig da han begynte å skrive til kona Linn Ullmann. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Skrev kjærlighetsdikt til kona Linn Ullmann

Niels Fredrik Dahl hadde skrivesperre i tolv år. Først da han skrev dikt til kona løsnet det.

(Dagbladet): - Det siste diktet jeg skrev var den 1. mai i 2000, klokka fire om morgenen. Jeg har prøvd siden, men rett og slett ikke fått det til, sier Niels Fredrik Dahl til Dagbladet.

Han sitter i Litteraturhuset i Oslo og gnir hendene i ansiktet. Foran ham ligger den flunkende nye diktsamlingen «Vi har aldri vært her før». Etter tolv år med skrivesperre løsnet det endelig i fjor sommer.

- Alt ble skrevet i fjor, i Oslo og i USA. Jeg har prøvd å være åpen og se den andre, det har vært utfordringen min, sier Dahl.

Kjærlighetsdikt Diktsamlingen er en 46 sider siders bok, som består av korte tekster. Tema som usikkerhet, ensomhet og savn spinner i hverandre, samtidig som kjærligheten henger over alle diktene.

- Hvem har du skrevet til?

- Jeg lever i et sterkt kjærlighetsforhold. «Du» i diktene er den jeg elsker, reiser og lever sammen med, sier Dahl.

Selv om forfatteren har hatt kvinnen han er gift med i tankene når han har skrevet, er han opptatt av at leseren skal ha sin egen tolkning av diktene.

- Dette er en kjærlighetserklæring til kjærligheten og til hun jeg lever sammen med og elsker, sier han.

Hyller kona Dahl er gift med Linn Ullmann, og sammen har de ei datter. Ullmann var selv aktuell med romanen «Det dyrebare» i høst, og begge har Oktober som forlag.

- STERKT FORHOLD:  Her er Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl på Aschehougs Hagefest i høst. Han forteller at de lever i et tett og sterkt kjærlighetsforhold, og ettersom de begge er forfattere, leser og kommenterer de hverandres tekster. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- STERKT FORHOLD: Her er Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl på Aschehougs Hagefest i høst. Han forteller at de lever i et tett og sterkt kjærlighetsforhold, og ettersom de begge er forfattere, leser og kommenterer de hverandres tekster. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Ettersom både han og kona er forfattere, hjelper de hverandre i arbeidshverdagen.

- Linn er min første leser uansett, og den beste jeg kan få fordi hun gir meg mest motstand. Jeg slipper aldri noe fra meg før hun har lest, det ville vært dumt fordi hun er så veldig god, sier Dahl og smiler.

Om faren Selv om Dahl har slitt med å få diktene ned på papiret de siste åra, har han skrevet både romaner og skuespill siden den forrige diktsamlingen «Min tredje muskel» fra 1999.

Diktet fra 2000 er med i boka. Det samme er et han skrev da han tenkte på sin avdøde far. Forfatteren mener at alt som skjer preger oss på en mer eller mindre merkbar måte.

- Å miste sine foreldre er som å få fundamentet revet bort. Det er ikke sånn at jeg tenker på faren min og strigråter hele tida, men det blir med videre, sier Dahl.