MÅNEDENS POET: Johanne Hauge skrev månedens beste dikt på Skolekammeret i februar. Foto: PRIVAT
MÅNEDENS POET: Johanne Hauge skrev månedens beste dikt på Skolekammeret i februar. Foto: PRIVATVis mer

Skrev om å få seg en på tygga

Månedsvinneren ble dumpa.

(Dagbladet.no): Juryen har talt: Johanne Hauge (19) fra Oslo skrev månedens beste dikt på Skolekammeret i februar!

Poesi er kjent som den på mange måter mest personlige litterære sjangeren. Og månedens poet er svært personlig i sitt vinnerdikt.

Kjipe opplevelser
- Diktet er om å få seg en på tygga, i dette tilfelle å bli dumpa. Det er stort sett sånn jeg skriver dikt: Jeg opplever noe kjipt, og så beskriver jeg det, forteller Johanne Hauge.

Riktignok hender det at hun skriver om fine ting også, men da blir det av en eller annen grunn gjerne på engelsk.

«Høyspenning. Livsfare.» ble på norsk, og handler dermed om noe kjipt. Men etter juryens mening, kan diktet - i likhet med de fleste som når opp blant månedens utvalgte på Skolekammeret - leses på svært mange forskjellige måter.

Johanne pleier alltid å være personlig når hun skriver dikt, forteller hun.

- Alle diktene mine handler om følelser jeg har hatt. Vel, bortsett fra det ene om å være en glassmanet i Nordsjøen. Det har jeg altså ikke vært. Å skrive dikt er vel som å skrive alt annet: Skriv om det du kan, det du føler, det du ser ut av vinduet. Det betyr selvfølgelig ikke at jeg bare skriver om nittenåringer som går på kunstlinja, eller kassadamer. Kassadamer burde dog få flere dikt dedikert til seg, mener Johanne.

Får ord på hjernen
Hun har nylig mistet notatboka si, der hun pleide å skrive ned ord som dukket opp i hodet. Derfor har hun også skrevet færre dikt i det siste.

- På samme måte som jeg får sanger på hjernen, får jeg ord på hjernen, også blir de rytmiske på papiret. Eller urytmiske, sier hun.

Og nettopp rytmen er årsaken til at hun ikke trodde juryen ville velge dette diktet.

- Det overasker meg at noen liker dette diktet, det har litt skeiv rytme i midten. Det er sånt jeg kan sitte å fikle på i evigheter, forteller hun.

Juryens kommentar

Gnistrende!

Månedens dikt er kortfatta og kontant. Som et støt. Vi har tillatt oss å tolke det som et kjærlighetsdikt. Sammensatt inntil det nesten selvmotsigende: «Du rører deg / men sivet suser ikke». Og poetisk: «Hendene mine smykker beltet ditt». Men samtidig realistisk: «- og jeg kan ikke knytte skolissene selv.»

Ordvalget spenner over et register fra det nøkternt registrerende - : «Hundre millioner volt» og «Høyspenning. Livsfare». - til det nødvendig forklarende: «-smertefullt ærlig.» - Alt i en tone av tvisynt kjærlighet. Og uten at det en eneste gang blir uttværende og stillestående.

Månedens dikt beveger seg i kjappe, brå kast på alle plan, både i ordvalg, linjedeling og semantisk innhold. Kortfatta, utfordrende og psykisk virkelighetsnært. Et «men» i stedet for «og» i siste linje ville vært en katastrofe. Takk for en fin leseopplevelse, Jådd Emm Hå! Lykke til med strømmen! Og ikke klatre for høyt opp.

For juryen:
Kristian Rishøi
I månedens jury satt også Marie L. Kleve.

Les også:

Månedens nominerte på Skolekammeret.
Månedens nominerte på Diktkammeret.
Månedens poet på Diktkammeret.