Skrev om livet som narkoman gutteprostituert. Men forfatteren var ikke den han sa han var

Tidlig på 2000-tallet ble den HIV-smittede, eksnarkomane 20-åringen JT LeRoy hyllet av kjendiser og kritikere. Det var bare én strek i regningen: JT LeRoy fantes ikke.

BLØFF: Laura Albert (til venstre) og Savannah Knoop (til høyre) lurte alle med bøkene til JT LeRoy. Foto: NTB Scanpix
BLØFF: Laura Albert (til venstre) og Savannah Knoop (til høyre) lurte alle med bøkene til JT LeRoy. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fredag forrige uke hadde filmen «JT LeRoy», med Kirsten Stewart og Laura Dern i hovedrollene, premiere i USA. Den forteller den sanne historien om den litterære sensasjonen med samme navn.

Jeremiah «Terminator» LeRoy var så vidt fylt 20 da han slo gjennom med de kritikerroste bøkene «Sarah» og «The Heart Is Deceitful Above All Things».

Nærmest over natta ble han en av litteraturverdenens mest omtalte «it-boys». Med sin karakteristisk androgyne framtoning fortalte han åpent HIV-sykdommen, den flytende kjønnsidentiteten og om ei fortid preget av overgrep, prostitusjon og rusmisbruk.

Det var bare ett problem. LeRoy eksisterte ikke.

I virkeligheten var romanene ført i pennen av den 20 år eldre TV-manusforfatteren Laura Albert. Personen som møtte pressen var Lauras svigersøster Savannah Knoop med solbriller og en blond parykk. Albert spilte også rollen som «Speedie», LeRoys personlige assistent og pressekontakt.