Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrev om «Wuhan-virus» i 1989

Påstander om at en krimroman spådde coronaviruset setter fyr på nettet - men viser seg å være feil.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

«De kaller det 'Wuhan-400' fordi det var utviklet på RDNA-laboratoriene deres utenfor byen Wuhan (...) Wuhan-400 er det perfekte våpen.»

Slik lyder setningen som setter fyr på spekulasjonene i sosiale medier. Den er hentet fra den amerikanske thrilleren «The Eyes of Darkness», utgitt av Dean Koontz. Romanen følger en sørgende mor som prøver å finne ut av sønnens mystiske død.

FORFATTEREN BAK: Amerikanske Dean Koontz skreiv en roman om et dødelig virus fra Wuhan allerede på 80-tallet. Det har gitt sosiale medier vann på mølla. Foto: AP/NTB
FORFATTEREN BAK: Amerikanske Dean Koontz skreiv en roman om et dødelig virus fra Wuhan allerede på 80-tallet. Det har gitt sosiale medier vann på mølla. Foto: AP/NTB Vis mer

Hovedgrunnen til at romanen knyttes til coronaviruset (Covid-19) er at det fiktive, dødelige viruset som beskrives også oppstår i den kinesiske byen Wuhan.

Nå mener flere at Koontz kan ha «forutsett» coronaviruset. The Independent er blant dem som omtaler saken. Et bilde av boksiden er delt over 39 000 ganger på Facebook, og mange har tatt til Twitter.

Svært få fellestrekk

Nå har både nyhetsbyrået Reuters og faktasjekksiden Snopes gjort et dykk for å se om det er hold i påstandene.

Tar beina fatt: Merk deg ordet «Wuhan Shake». Det er den nye virale trenden på hvordan man kan hilse på andre mennesker uten å bli smittet av Corona. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Begge konkluderer med at det er det stort sett ikke. For selv om Koontz skreiv om et fiktivt virus som oppstod i Wuhan i Kina, deler det ingen andre fellestrekk med coronaviruset, melder Reuters.

«Det finnes ingen bevis på at det nye coronaviruset ble laget i et laboratorium», skriver Reuters. Derimot tror man viruset oppstod på et av Wuhans matmarkeder. «Helseeksperter tror det kan ha oppstått blant flaggermus, og så ha blitt overført til mennesker, muligens via en annen art», står det videre.

Snopes peker på de tydelige forskjellene mellom Koontz' fiktive virus og Covid-19:

I romanen har Wuhan-400 en dødelighet på 100 prosent. Coronaviruset har på sin side rundt to prosent dødelighet, utifra det forskere vet så langt. Det er imidlertid vanskelig å si sikkert, da man enda ikke vet hvor mange som er smittet.

Inkubasjonstiden, altså tiden fra man blir smittet av en sykdom til de første symptomene oppstår, er også svært forskjellig. Coronaviruset har en inkubasjonstid på mellom null og fjorten dager - mens Wuhan-400 slår ut i full blomst etter bare fire timer i Koontz' roman.

Var egentlig russisk virus

I tillegg viser det seg at i originalutgaven av romanen har viruset et helt annet navn. I 1981, da den kom ut for første gang, het nemlig viruset «Gorki-400», ikke «Wuhan-400». «Gorki» er navnet på en russisk by, og viruset er beskrevet som Sovjetunionens, ikke Kinas, viktige våpen.

Ikke før i andreutgaven, utgitt i 1989, dukket Wuhan-navnet opp, ifølge South China Morning Post.

Virusnavnet har altså blitt endret i nyutgivelsen. Dette var samtidig som Sovjetunionens kollaps og slutten på den kalde krigen. Dermed ble Sovjet sett på som mindre truende - og romanen trengte rett og slett en ny skurk, resonnerer avisen.

Førsteutgaven er tilgjengelig på Google Books.

Verken forfatteren selv eller forlaget har kommet med noen uttalelser om saken.

Hevder The Simpsons forutså

«The Eyes of Darkness» er ikke den eneste fiksjonshistorien som folk mener har forutsett corona-utbruddet. Også boken «End of Days: Predictions and Prophecies About the End of the World» av den angivelig «synske» Sylvia Brownes har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier. Der kan man lese at «rundt 2020 vil en sjukdom som ligner lungebetennelse spre seg over kloden, som angriper lungene og bronkietreet, og motsetter seg alle kjente behandlingsformer.»

Enkelte mener til og med at TV-serien The Simpsons har forutsett coronautbruddet, skriver Los Angeles Times.

Coronaviruset har så langt tatt livet av over 3000 mennesker. 88 000 er bekreftet smittet, og EU har oppjustert farenivået til «moderat til høy» i Europa.

Hele Norges coronakart