Skrev om «Wuhan-virus» i 1989

Påstander om at en krimroman spådde coronaviruset setter fyr på nettet - men viser seg å være feil.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.49% Første dose: 76.19%

«De kaller det 'Wuhan-400' fordi det var utviklet på RDNA-laboratoriene deres utenfor byen Wuhan (...) Wuhan-400 er det perfekte våpen.»

Slik lyder setningen som setter fyr på spekulasjonene i sosiale medier. Den er hentet fra den amerikanske thrilleren «The Eyes of Darkness», utgitt av Dean Koontz. Romanen følger en sørgende mor som prøver å finne ut av sønnens mystiske død.

Hovedgrunnen til at romanen knyttes til coronaviruset (Covid-19) er at det fiktive, dødelige viruset som beskrives også oppstår i den kinesiske byen Wuhan.

Nå mener flere at Koontz kan ha «forutsett» coronaviruset. The Independent er blant dem som omtaler saken. Et bilde av boksiden er delt over 39 000 ganger på Facebook, og mange har tatt til Twitter.

Svært få fellestrekk

Nå har både nyhetsbyrået Reuters og faktasjekksiden Snopes gjort et dykk for å se om det er hold i påstandene.

Begge konkluderer med at det er det stort sett ikke. For selv om Koontz skreiv om et fiktivt virus som oppstod i Wuhan i Kina, deler det ingen andre fellestrekk med coronaviruset, melder Reuters.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer