Skrev plottet til sin første krimbok på en halvtime

Lars Ove (53) vant 500 000 kroner med boka «Hanegal».

KRIMVINNER: Lars Ove Sæther har vunnet Cappelen Damms krimkonkurranse, og slipper i dag debutboka «Hanegal». Foto: CAPPELEN DAMM
KRIMVINNER: Lars Ove Sæther har vunnet Cappelen Damms krimkonkurranse, og slipper i dag debutboka «Hanegal». Foto: CAPPELEN DAMMVis mer

(Dagbladet:) - Dette er en stor begivenhet. Det er vanskelig å sammenligne det med barnefødsler, men gleden er i den enden av skalaen, sier Lars Ove Sæther (53) til Dagbladet.

Han ble nettopp presentert som vinneren av Cappelen Damms store krimkonkurranse, og den nette sum av 500 000 kroner.

Romsdal noir
53-åringen fra Malvik like utenfor Trondheim har aldri utgitt noe før, og jobber til daglig med IT-sikkerhet i databransjen. Men i vinnerboka, som har fått tittelen «Hanegal», holder han seg langt unna datakriminalitet.

- Vi kan kalle det «Romsdal noir», hvis du har hørt om den sjangeren før? forteller forfatterdebutanten.

Boka har parallellhistorier fra Romsdal, der bygdas helse- og omsorgssjef blir funnet død, og fra Haiti, der mannens søster har bodd i flere år sammen med sin amerikanske mann, en mormonerpredikant. Vår heltinne, den nyutdannede Kripos- etterforskeren Jenny Brox, finner begge steder like eksotisk. Dessuten får vi elementer av «landsby-voodoo», lover forfatteren.

Skrevet på en halvtime
Ideen kom til ham en søvnløs, «mørk og stormfull natt» i Tyrkia i mai i fjor, og plottet ble utviklet i rasende fart.

- Ved siden av huset var det en hane som skrek forferdelig, og mens jeg lå våken og hørte på, begynte den å høres mer og mer ut som et menneske. Morgenen etter skrev jeg ned hele plottet på mobilen på under en halvtime. Hele historien var ferdig i midten av august, og da ringte sønnen min og fortalte om krimkonkurransen, forteller Lars Ove Sæther.

Skriver om natta
Selv om han har skrevet veldig lite fra før, har han planene klare for opptil flere nye krimromaner.

- Jeg jobber med en trilogi også, som er mer i internasjonal thriller-sjangeren. Også har jeg tenkt ut iallfall fire nye Jenny Brox-bøker. Det stopper ikke på ideene, heller på tid til å utføre dem, sier han.

- Hvordan får du tid til å skrive, ved siden av full jobb?

- Jeg er heldig utrustet, og klarer meg med bare fire timer søvn. Denne boka har jeg bare skrevet på mellom klokka elleve på kvelden og to på natta, forteller han.

KÅRET VINNEREN: Alexandra Beverfjord, krimforfatter og nyhetsredaktør i Dagbladet, satt i juryen sammen med forfatterkollega Chris Tvedt og forlagssjef Mariann Fugelsø Nilssen. Foto:  Marte Garmann / Dagbladet
KÅRET VINNEREN: Alexandra Beverfjord, krimforfatter og nyhetsredaktør i Dagbladet, satt i juryen sammen med forfatterkollega Chris Tvedt og forlagssjef Mariann Fugelsø Nilssen. Foto: Marte Garmann / Dagbladet Vis mer

Slik har han tenkt å fortsette en god stund til. Hva han skal gjøre med sin nye halve million, har han ikke en gang tenkt på.

- Det store nå er å holde i ei bok med navnet mitt på!

Overrasket juryen
Juryen har bestått av Mariann Fugelsø Nilssen, forlagssjef i Cappelen Damm, samt krimforfatterne Chris Tvedt og Alexandra Beverfjord, sistnevnte også nyhetsredaktør i Dagbladet. De er fulle av lovord om «Hanegal»:

«Vinneren forteller sin historie med stor autoritet og godt språk. Historien er svart, full av uhygge, men også tidvis fornøyelig. Han evner å holde spenningen oppe hele veien, samler alle løse tråder på elegant vis, og klarte til og med å komme opp med en løsning som i hvert fall overrasket juryen! Vi snakker rett og slett om en ekte pageturner med stor underholdningsverdi,» heter det i deres uttalelse.

«Hanegal» lanseres i dag.