Skrev roman sammen på tretten dager

Uten å ha møtt hverandre.

VELLYKKET EKSPERIMENT: Tyra teodora Tronstad og Bjørn Sortland skrev epostromanen «Det blir pinlig uansett» uten å ha snakket sammen. Det ble full klaff. Foto: ASCHEHOUG
VELLYKKET EKSPERIMENT: Tyra teodora Tronstad og Bjørn Sortland skrev epostromanen «Det blir pinlig uansett» uten å ha snakket sammen. Det ble full klaff. Foto: ASCHEHOUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Bjørn Sortland er mannen bak utallige bøker for barn og unge, og er kanskje mest kjent for serien om kunstdetektivene. Tyra Teodora Tronstad er ferskere i faget, men har utgitt to sterke romaner for ungdom, en diktsamling, samt en nydelig bildebok.

Uten å ha møtt hverandre har de to forfatterne skrevet epostromanen «Det blir pinlig uansett», visstnok på tretten dager. Det skulle man ikke tro, for boka er blitt god.

Hei det er meg
Romanen består utelukkende av eposter. Det kan høres ensformig ut, men to velformulerte og morsomme fortellere forhindrer det. Den første vi møter er Elias. Han har en tid betraktet ei jente han tar bussen med. En dag er hun borte. Elias har sett epostadressen hennes på mappa hun alltid bærer med seg, og tar sjansen: Han skriver til henne. Jenta, som heter Susanne, svarer, og nølende og litt engstelige, nærmer de seg hverandre.

Risiko
For begge ungdommene føles det risikofylt å skrive, men de er begge ensomme sjeler i storbyen. Elias er en sekstenårig innflytter som kommer fra «ein heim uti øyane på Vestlandet der familiane berre kommuniserer med kvarandre gjennom å slå saman to små steinar». Han er kunstskoleelev og bor, ifølge seg selv, i et sikringsskap på Tøyen.

Susanne er sytten og føler seg usikker og alene. Hun forventer ikke all verden av livet og stoler ikke på seg selv. Og hva verre er: Mappen med hennes personlige notater - den Elias la merke til - er stjålet, og hun har en fornemmelse av at noen følger etter henne. Vet Elias noe om tyveriet, eller er han den som kan hjelpe henne?

God dynamikk
Noe av spenningen i romanen ligger i denne uvissheten. Men mest drives leseren fremover av ungdommenes betroelser og refleksjoner.

Skrev roman sammen på tretten dager

Bildet av hvem de er, kompletteres langsomt. De avslører, korrigerer og pusher hverandre, og gjør romanuniverset stort gjennom sine blikk og fortellinger. Begge skjærer hurtig inn til beinet. Overflatesnakk er det lite av.

At boka er skrevet av to forfattere har noen åpenbare fordeler. Ikke bare får Elias og Susanne helt forskjellige og distinkte stemmer. Også variasjonen i målform skaper en god dynamikk og gjør at formen ikke virker ensformig. Elementet av uro, knyttet til mysteriet med mappen, hever spenningsnivået ytterligere. Å utlevere seg er skummelt, men mappens forsvinning innfører en helt konkret fare i romanen.

Blottstiller
«Det blir pinlig uansett» har mange nyanser: Den er en kjapp og reflektert, øm og vittig fortelling om sårbar ungdom.

Og ikke minst er boka en velskrevet roman om å ta risiko og blottstille seg, for kanskje å finne en venn i andre enden.  

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer