Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrev seg til rikdom

I det ene øyeblikket var bosniske Aleksandar Hemon (36) turist i USA. I det neste var han flyktning. Sju år seinere skaper hans første bok furore i den amerikanske forlagsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvor er Bruno?» er tittelen på boka, som har gjort forfatteren søkkrik. Prisene er begynt å drysse inn, og Hemon reiser verden rundt for å promotere den. Amerikanske forlag slåss om rettighetene, og seierherren Picador måtte ut med over to millioner kroner, den største summen noen bok oppnådde i USA i fjor.

Kort stopp

- Jeg hadde aldri drømt om dette. Og det betyr egentlig ikke så mye annet enn at jeg aldri mer behøver å jobbe. Hvis ikke boka var blitt antatt, vel, så hadde jeg fortsatt å skrive, sier Hemon.

Han har lagt inn et kort stopp i Oslo på vei til litteraturfestivalen i Stavanger.

Hemon var på besøk i USA i 1992, og skulle reise hjem til Sarajevo 1. mai. Men akkurat den dagen ble byen beleiret, og Hemon måtte bli i USA.

- Det tok lang tid før det gikk opp for meg at USA var blitt mitt nye hjemland, forteller han.

Hemon tok seg forskjellige strøjobber og ga seg selv fem år på å lære engelsk skikkelig.

- Jeg kunne ikke skrive på serbokroatisk, så jeg måtte bryte med mitt tidligere liv, forklarer han. Engelsk lærte han seg så bra at amerikanske kritikere mener han skriver slik engelsk bør skrives.

Overvåking

«Hvor er Bruno?» er en samling fortellinger som ytre sett ikke henger sammen, men som alle har noen fellestrekk.

- Overvåking er et motiv som går igjen, mener forfatteren selv, som er i full gang med oppfølgeren.

- Nummer to-syndromet. Jo, jeg merker presset, innrømmer Hemon.

[email protected]

#

SUKSESSFORFATTER: Aleksandar Hemon er debutanten som rystet den amerikanske forlagsbransjen med boka «Hvor er Bruno?». Kritikerne hyller ham for hans originalitet og gode språk.