Skrev tidenes norske julehit

Da kona brukte noen ekstra lange minutter på badet for å pynte seg til 17. mai-feiring, satte Tore Aas seg ned ved pianoet i gangen og skrev tidenes julehit.

Innen kona kom ut fra badet, hadde han skrevet den mest populære nye norske julesangen på et par tiår.

«En stjerne skinner i natt» er sangen som motbeviser at det ikke går an å skrive nye julesanger med stor gjennomslagskraft.

Sangen ble opprinnelig skrevet for og innspilt av Oslo Gospel Choir. Ifølge Oddgeir Bruasets bok «Det var midt i julenatt», er Tore Aas' sang spilt inn i nærmere 200 versjoner og solgt i halvannen million eksemplarer.

Lærerkonas skyld

- Fruen kom for seint til 17. mai-feiringen med klassen sin det året, minnes Tore Aas.

Det var i 1992 det skjedde. Kona til dirigenten stresset rundt i parets bolig, som seg hør og bør en klasseforstander på nasjonaldagen. Da hun forsvant inn på badet - og ble der - fikk lederen for det da tre år gamle gospelkoret noen minutter for seg selv ved pianoet. - Plutselig bare datt en sang ned i hodet mitt. Vanligvis kan jeg bruke timer, dager og uker på å skrive en sang, men denne kom seilende på ei fjøl - forspill, mellomspill og refreng, ja, alt, forteller Aas. Ved hjelp av en diktafon fikk han festet sangen til tape.

- Jeg spilte den omtrent rett inn slik de fleste vil kjenne den i dag. Det har bare skjedd meg en gang i livet at jeg har skrevet en sang på så kort tid, forklarer han.

Bondeviks svoger

Seinere samme dag kaster Aas seg på telefonen til prest og tekstforfatter Eivind Skeie. Aas ber innstendig om at Skeie må komme opp med en tekst, en juletekst. Og det må skje i løpet av dagen. Skeie får kassetten tilsendt i drosje. Han tilbringer dagen sammen med familien - blant dem svoger Kjell Magne Bondevik. På ettermiddagen er Skeie vert for et 17. mai-selskap, men likevel klarer han å fakse en tekst til Aas innen dagen er omme. Sangen har fått et navn: «En stjerne skinner i natt».

Helt i hundre

- Da jeg ga den ferdiginnspilte sangen til plateselskapet, var de helt i hundre, flirer Aas. Jula 1992 solgte Oslo Gospel Choirs «Tusen julelys» over 150000 eksemplarer. Og «En stjerne skinner i natt» var med både da Oslo Gospel Choir solgte 118000 eksemplarer av «Julenatt» i 98, og da Carolas julealbum «Jul i Betlehem» føyk unna i rundt 300000 i fjor.

Sangen er oversatt til svensk, dansk, finsk, islandsk, engelsk, fransk, italiensk og nederlandsk. Og den er selvsagt med på årets juleplate fra Oslo Gospel Choir - «Stilla natt» - sammen med Tommy Körberg.

Lei av julesanger

At Aas i det hele tatt klarer å lage nok en juleplate, synes i seg selv som en prestasjon. I løpet av de tre foregående årene har han bidratt på seks juleplater. - Egentlig var jeg litt lei hele sjangeren. Men et samarbeid med Tommy Körberg virket likevel forlokkende. Det endte med at jeg sa ja, under forutsetning av at vi kunne gjøre en vri. Jeg bestemte at vi ikke skulle ha med noen juleinstrumenter, det vil si obo, panfløyter, blåsere, strykere og alle de greiene der. På den måten ble det et spennende prosjekt ut av det, sier Aas.

KOMPONERTE: - Plutselig bare datt julesangen ned i hodet mitt, forteller dirigent Tore Aas. Resultatet ble tidenes norske julehit: «En stjerne skinner i natt», som er spilt inn i 200 versjoner rundt om i verden.