Skrev ungdomsbok om skolemassakre

- Vårt samfunn oppmuntrer narsissistene, sier Mikael Niemi.

MØRK UNGDOMSBOK: Den svenske forfatteren Mikael Niemi er på litteraturfestivalen på Lillehammer for å lansere sin nye bok, "Bomb dem!". Den handler om to unge gutter som sliter med å finne sin plass i skolemiljøet. Foto: LARS EIVIND BONES
MØRK UNGDOMSBOK: Den svenske forfatteren Mikael Niemi er på litteraturfestivalen på Lillehammer for å lansere sin nye bok, "Bomb dem!". Den handler om to unge gutter som sliter med å finne sin plass i skolemiljøet. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

LILLEHAMMER: (Dagbladet): - Jeg tror den aggresjonen vi ser nå oppmuntres av den moderne massemediakonstruksjonen. Når det skjer noe, blir det veldig stort. Folk kan tenke at kan jeg ikke bli verdensberømt forfatter, så kanskje jeg kan bli verdensberømt massemorder, sier Mikael Niemi.

Den nord-svenske forfatteren, kjent for humoristiske «Populærmusikk fra Vittula», er på litteraturfestivalen på Lillehammer for å lansere sin nye og nokså mørke ungdomsbok, «Bomb dem!».

Den handler om tenåringsgutter som sliter med å finne sin plass i skolemiljøet. Der hovedpersonen avreagerer ved å skrive sinte dikt, velger kameraten Pålle en langt mer drastisk vei.

Skolemassakre
- Boka ble skrevet etter de finske skolemassakrene, men er ikke direkte inspirert av dem. Det kom inn gjennom karakterene. Pålle kommer fra et forferdelig hjem. Blir du undertrykt nok, er det en stor risiko for at du velger noe destruktivt, sier Niemi.

Han tror likevel det kreves en spesiell personlighet for å reagere som Pålle gjør.

- Vi har alle hatt motgang i livet, men de fleste klarer å håndtere det. I min bok blir den narsissistiske siden hos personene veldig farlig. Det at man tror man er best. Den tanken ligger nært fascismen: Hvis jeg dreper de dårlige menneskene, så får vi kanskje en bedre verden? Da er vi i Hitlers, Stalins og Pol Pots rike.

- Vi vil helst tenke at disse personene er særtilfeller. Finnes det slike trekk hos mange, mener du?

- Ja, hos både meg og deg. Jeg tror mange har det i seg, men har lært å håndtere det. Jeg opplever at vårt samfunn oppmuntrer narsissistene. Den kulturen som gjør at du kan bli kjent i morgen, om du er med i et realityprogram. Om du er ung og sårbar og ser andre mennesker få den store oppmerksomheten, kan det skape enorm frustrasjon. De fleste av oss lever jo helt normale liv, sier han.

Sykelig komponent
- Hvordan kan vi hindre drastiske handlinger som skolemassakrene?

- Om jeg skal svare veldig kort på noe veldig stort, så er det at vi bygger et samfunn der du får være unik. Et humanistisk samfunn. Men jeg tror også det finnes en sykelig komponent hos disse menneskene. For en viss prosent av befolkningen rekker det ikke med bekreftelse. Det handler om psykiske skader. Da blir det vanskelig.

Niemi har fulgt med på 22. juli-rettsaken, og mener å se flere likhetstrekk mellom tiltalte og sine romanpersoner.

- Det er denne narsissistiske selvopptattheten. Jeg er overbevist om at han ser på seg selv som et geni, og at han ikke behøver andre mennesker. Sånne personligheter er ikke helt uvanlige. Det uvanlige er at det gikk til handling, og en så uhyggelig effektiv handling. Jeg kunne aldri skrevet om det i en roman, det ville virket utrolig overdrevet, sier Niemi.