Skrev ungdomsbok om skolemassakre

- Vårt samfunn oppmuntrer narsissistene, sier Mikael Niemi.

MØRK UNGDOMSBOK: Den svenske forfatteren Mikael Niemi er på litteraturfestivalen på Lillehammer for å lansere sin nye bok, "Bomb dem!". Den handler om to unge gutter som sliter med å finne sin plass i skolemiljøet. Foto: LARS EIVIND BONES
MØRK UNGDOMSBOK: Den svenske forfatteren Mikael Niemi er på litteraturfestivalen på Lillehammer for å lansere sin nye bok, "Bomb dem!". Den handler om to unge gutter som sliter med å finne sin plass i skolemiljøet. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER: (Dagbladet): - Jeg tror den aggresjonen vi ser nå oppmuntres av den moderne massemediakonstruksjonen. Når det skjer noe, blir det veldig stort. Folk kan tenke at kan jeg ikke bli verdensberømt forfatter, så kanskje jeg kan bli verdensberømt massemorder, sier Mikael Niemi.

Den nord-svenske forfatteren, kjent for humoristiske «Populærmusikk fra Vittula», er på litteraturfestivalen på Lillehammer for å lansere sin nye og nokså mørke ungdomsbok, «Bomb dem!».

Den handler om tenåringsgutter som sliter med å finne sin plass i skolemiljøet. Der hovedpersonen avreagerer ved å skrive sinte dikt, velger kameraten Pålle en langt mer drastisk vei.

Skolemassakre - Boka ble skrevet etter de finske skolemassakrene, men er ikke direkte inspirert av dem. Det kom inn gjennom karakterene. Pålle kommer fra et forferdelig hjem. Blir du undertrykt nok, er det en stor risiko for at du velger noe destruktivt, sier Niemi.

Han tror likevel det kreves en spesiell personlighet for å reagere som Pålle gjør.

- Vi har alle hatt motgang i livet, men de fleste klarer å håndtere det. I min bok blir den narsissistiske siden hos personene veldig farlig. Det at man tror man er best. Den tanken ligger nært fascismen: Hvis jeg dreper de dårlige menneskene, så får vi kanskje en bedre verden? Da er vi i Hitlers, Stalins og Pol Pots rike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer