INSPIRERT: Jostein Avdem Fretlands vinnerdikt ble til da han var på vei til kjæresten, Mariell. Foto: PRIVAT
INSPIRERT: Jostein Avdem Fretlands vinnerdikt ble til da han var på vei til kjæresten, Mariell. Foto: PRIVATVis mer

Skrev vinnerdikt inspirert av kjæresten

Og jakten på det vakre.

(Dagbladet.no): Jostein Avdem Fretland (18) skrev det beste diktet på Skolekammeret i desember. Dermed er han månedens poet for andre gang.

Og nå som da insisterer han på å bli sitert på nynorsk.

- Som leiar i Firda Målungdom vil eg ha store problem med at mine svar på eit intervju skal omsetjast til bokmål berre for å høve inn med Akersgata sin språkrasisme, sa han da vi intervjuet ham i 2007.

Leter etter det vakre
Han skal få det som han vil denne gangen også.

Jostein går fortsatt på musikklinja på Firda VGS. Men denne gangen er vinnerdiktet langt lystigere enn det litt dommedagsaktige han vant med sist. Nå er han inspirert av skjønnhet.

- Tittelen er teken frå skrivesituasjonen; eg var ute og gjekk, på veg bort til Mariell, kjærasten min. Det er dit eg skal. Resten av diktet er ei slags forklaring på korleis vi to ser verdi. «Her lever vi for venleiken/ dei vakre orda, dei ljose fargane.» Ho tek bilete, eg lagar musikk, men båe to leitar vi etter det vakre. Og det kan verka spegelvendt for dei som oppfattar noko slikt som litt overfladisk. Dei kan jo ha rett i det, forteller han.

Diktet er aldri så lite metapoetisk, med henvisninger til diktskriving, sang og jambe - en form for versemål. Jostein forteller at det også er en lek med form.

- Eg har brukt rimmønsteret frå den norrøne verseformi fornyrdislag, med to stavrim i fyrste lina som rimer med hovudstaven —den fyrste- i neste. Men eg er fri i kor mange stavingar eg har med i kvar line, sier han.

Fattige framtidsplaner
Jostein har skrevet dikt siden han begynte på videregående. 

- Eg skriv når eg kjem på noko eg tykkjer skulle vore skrive. Eg har ei lita, rosa notisbok eg skriv det ned i, forteller han.

Når han ikke skriver dikt, spiller han mye piano, og skriver musikk. Mest jazz og elektronisk.

- Eg drøymer- som dei fleste i min situasjon- om å kunne leva av å spela og skrive musikk. Både Mariell og eg planlegg å leva som kunstnarar, så då blir eg vel fattig. Vonleg er mine framtidsplanar fattige, men lukkelege, sier han.

Juryens begrunnelse:

Skjønnhetens kraft
Dette språklig litt slentrende vinnerdiktet for desember har en klar to-deling: Første del, de tre første strofene, er en beskrivende hyllest av den delen av virkeligheten der tanker og følelser uten kompromiss skaper sin egen, fine verden. Dette blir gjort i en form og et språk som — for å bruke et uttrykk som kanskje begynner å nærme seg en klisjé — kler tematikken. Forfatteren demonstrerer at han har kunnskap om, og vet å bruke, språket så det sitter. Det er en varsom og fin konsistens mellom metaforene fra den ytre virkeligheten ("sengjer/av song", "laken/av løyndom"). Språket og språkets lyder er hele tida prega av mykhet og ro: verd-vest, mogne-mjuke, jord-jambe, venleik-vakker, søv-seng, laken-løyndom. Jamben gjesper i morgensola, klar for en ny dag. Uttrykket er dvelende, situasjonen lys, drømmene mange.

I siste del skifter diktet retning og blir på samme tid både mer analytisk og mer problematiserende. De to siste linjene forklarer hva den poetiske delen av virkeligheten, den første delen av diktet, tjener til: Beredskap, energi, inspirasjon og kraft til å møte vanskelige tider - "dei harde slagi". Drømmenes og poesiens verden er ikke bare et sted for flukt. Skjønnheten er ikke bare en motsats til virkeligheten. Skjønnheten gir kraft til å bli konfrontert med virkeligheten. Kraft til kamp. Takk for et flott filosofisk innspill til Skolekammeret, Tritonus!

For juryen: Kristian Rishøi
I juryen satt også Nils Schia og Marie L. Kleve