Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrevet av en robot

Kronprinsesse Märtha fungerte som en slags hemmelig agent for Norge under krigen, mener historiker Trond Norén Isaksen i ny bok.

NÆRT FORHOLD: USAs president Franklin D. Roosevelt og Norges kronprinsesse Märtha fikk et nært forhold da hun bodde i USA under krigen. Foto: NTB SCANPIX
NÆRT FORHOLD: USAs president Franklin D. Roosevelt og Norges kronprinsesse Märtha fikk et nært forhold da hun bodde i USA under krigen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Etter at lokkematen er spist, slår vi det fast enda en gang. Hun hadde ikke noe seksuelt forhold til den mannen, president Franklin D. Roosevelt.

Da gjenstår det stort sett for denne anmelder, som ikke er historiker av fag, å meddele følgende: Sakprosaboken «Kronprinsessens krig» er utmattende lesning og skrevet av, sånn kan det se ut, en robot ute av stand til litterære anslag.

Teselskap

Det var et ork og en påkjenning å komme seg gjennom de 544 boksidene med smått og stort. Mest smått. For den royalt interesserte derimot, er det både teselskaper, dignitærer og henførte betraktninger å glede seg over:

«Fjorten dager etter Georgios’ besøk i Det hvite hus kom den nitten år gamle kong Petar II av Jugoslavia til hovedstaden. Eleanor Roosevelt var i New York, men FDR inviterte kronprinsesse Märtha til å være med på den offisielle mottakelsen utenfor Det hvite hus. ‘Han så svært ung ut, enda yngre enn han er’, syntes Ragni Østgaard. Etterpå drakk de te i Det hvite hus sammen (med) presidenten, utenriksminister Cordell Hull og kona Frances og den jugoslaviske ministeren.»

Fins det en dypere mening i Ragni Østgaard synsing om at nittenårige kong Petar II av Jugoslavia så enda yngre ut enn han var? Kjære forfatter og historiker Trond Norén Isaksen: Stram inn! Se til sagastilen, til Snorre selv, for den saks skyld!

Erotikk, takk

Også vi amatører har hørt historien om det nære og fortrolige forholdet mellom den poliorammede president Roosevelt og kronprinsesse Märtha av Norge under andre verdenskrig, da deler av kongefamilien var tvunget til å bo i USA.

Isaksen tegner et sympatisk bilde av den kvinnekjære Roosevelt som, tidvis lenket til rullestolen, levde i et platonsk forhold til sin hyperaktive og bifile hustru Eleanor.

Men noe erotisk forhold var det altså ikke. Isaksen insisterer på at han har finnet sannheten, men unnlater ikke å spekulere i om Roosevelt var lam også andre steder enn i beina. Konklusjonen her må sies å være uklar, idet livlegen framstilte sin president som potent, mens Roosevelts kjødelige sønn synes å mene det motsatte.

Mange anså kronprinsesse Märtha som en pen dame. Jeg siterer: «Kvinnen jeg husker best er prinsesse Martha av Norge, en virkelig vakker, vakker dame […]», sa Robert G. Nixon, nyhetsbyrået International News Services korrespondent i Det hvite hus.

At, Märtha med sin Olav i England, ble sjarmert av den karismatiske og omsorgsfulle Roosevelt, er ikke vanskelig å forstå. Og det er heller ikke vanskelig å forstå at presidenten kan hatt kronprinsesse Märtha i tankene da han holdt sin berømte tale med ordene «look to Norway».

Agent Märtha

I motsetning til Tor Bomann-Larsen, som i sitt gigantiske historieverk om kongefamilien beskriver Märtha som selskapsdame, dokumenterer Isaksen at kronprinsessen spilte en viktig rolle som en slags hemmelig agent for Norge. Tett på presidenten og hans menn kunne kronprinsessen rapportere fra innsiden.

Sånn sett byr «Kronprinsessens krig» på mye viktig og interessant stoff. Og kapittelet «I Hans Majestets hemmelige tjeneste» er bokas beste.

Jeg sitter likevel igjen med et uklart inntrykk av at mye er gammelt nytt. Forfatteren henviser i sin bok for eksempel hyppig til Arne Skouen som var sentralt plassert i USA under krigen. Men hvor mye nytt forteller Skouen egentlig i intervjuet han gir 89 år gammel i 2003? Jeg tviler på at forfatteren, filmskaperen og Dagblad-journalisten Skouen sparte på sine hemmeligheter om kronprinsessen som trojansk hest inntil en viss Isaksen meldte sin ankomst. Fagfolket får avgjøre om historien skal skrives om, slik Isaksen har ymtet frampå i lanseringsintervjuer.

Kornprinsessen

Det som hittil konkret har kommet fram, er at kronprinsesse Märtha påvirket forsendelsen av korn fra USA til det nødstedte Norge. Ingen liten innsats, det.

Kanskje har Haakon Lie, som en tid var ansatt ved ambassaden i Washington, gitt det beste bildet av dem alle, med ordene:

«Jeg tror Märtha var Olav overlegen intellektuelt, hun var på alle måter en grepa jente.»

Arbeiderpartiet var – og er – som vi vet ingen søndagsskole, så der kommer vi kanskje sannheten nærmest.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media