Skrift i sand

Hvordan kan noe av det fineste som er blitt sagt, i det verste øyeblikket vi har opplevd, så fort forvandles til en floskel?

MISBRUKT: Det er åpenbart noen som mener man umulig kan snakke for mye om et samfunn med «åpenhet, mer demokrati, mer humanitet». Illustrasjon: Gunnlaug Moen.
MISBRUKT: Det er åpenbart noen som mener man umulig kan snakke for mye om et samfunn med «åpenhet, mer demokrati, mer humanitet». Illustrasjon: Gunnlaug Moen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kan godt tenkes at det aldri kan bli for mye demokrati, humanitet og åpenhet i et samfunn. Men det er helt klart at det kan bli altfor mye snakk om det. Når man leser det femte debattinnlegget på ei uke som syns verden er urettferdig og viser til «løftet om mer demokrati, mer åpenhet» for å få viljen sin, kan man saktens begynne å lure på om ordene allerede har blitt tømt for mening. For enten man snakker om det ene eller det andre: Intet tema ser ut til å være for lite, intet tema er for langt ute på viddene, når man gjør krav på beskyttelsen fra Jens Stoltenbergs ord for mindre enn et år siden.

Et raskt streif gjennom ulike aviser viser at «mer demokrati, mer åpenhet» kan brukes som argument fra ytterste venstre, via hele midtstripen og bort til ytterste høyre. Det kan brukes av Jørgen hattemaker på nettet så vel som av kong Salomo i tunge lederposisjoner. Det kan brukes for og mot niqab, og duger like godt som forsvar som angrep på Plumbo-vokalistens vitsing om «mokkamenn». Det blir brukt av pressen enten de lekker fra politiavhør, ønsker å tv-overføre rettssaken mot Breivik eller argumenterer for eller mot pressestøtte. Og, kanskje litt mer overraskende, viser det seg at setningen dessuten kan tas til inntekt for alt fra tunnelbygging i Rogaland, byutvikling i Oslo og deling av foreldrepermisjon, til frihandelsavtalen mellom Norge og Peru. For å nevne noe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer