+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Skrifta på veggen om kunstkritikk

En ny bok gir deg en «nærmest uvurderlig» innsikt i moderne kunsthistorie, skriver Dagbladets kunstanmelder Arve Rød.

FREMDELES GYLDIG: Den postmoderne kunstforståelsen er fremdeles et viktig verktøy og en høyst sentral epoke i utdanningen for både kunstnere og kunsthistorikere. Tavla etter en nylig forelesning på Kunsthøgskolen i Oslo bærer spor etter flere sentrale navn i Jarrett Earnests intervjubok «What it Means to Write About Art». Foto: Arve Rød
FREMDELES GYLDIG: Den postmoderne kunstforståelsen er fremdeles et viktig verktøy og en høyst sentral epoke i utdanningen for både kunstnere og kunsthistorikere. Tavla etter en nylig forelesning på Kunsthøgskolen i Oslo bærer spor etter flere sentrale navn i Jarrett Earnests intervjubok «What it Means to Write About Art». Foto: Arve RødVis mer

Det er muligens på grensen til patologisk nerdete å bruke tidenes godværspåske til å pløye gjennom en samling intervjuer med kunstkritikere. Men det var nå engang det jeg gjorde – lot krim være krim, og tok med meg den førjulsferske, 550-siders tjukke «What it Means to Write About Art» til fjells.

Mellom rødvins- og klisterslagene kunne jeg så fordype meg i flere av mine kritiske forbilder både før og nå, og ikke så rent få nye kjente, i den mest omfattende framstillingen av kunstkritikk på amerikansk de siste femti åra, fortalt av aktørene selv.

Forfatteren selv er bare en spire i denne sammenhengen. Jarrett Earnest kan knapt sies å være en autoritet, men han har skrevet en lang rekke intervjuer og tekster om kunst for anerkjente publikasjoner og tidsskrifter som The Brooklyn Rail, Village Voice og Art in America. Han har til og med intervjuet Pelé, uvanlig nok for en amerikansk kunstskribent, men det er naturligvis en helt annen historie.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.