DEBATT

Skriftlig eksamen:

Skriftlig eksamen – et gufs fra fortida!

Når læreplanen skal endres fra 2020, bør skriftlig eksamen stå for fall.

STRESSFAKTOR: Eksamen er en helt isolert hendelse som ikke ruster eleven for framtida. Tvert imot er den en sterk stressfaktor, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
STRESSFAKTOR: Eksamen er en helt isolert hendelse som ikke ruster eleven for framtida. Tvert imot er den en sterk stressfaktor, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Juni, 2017: Endestasjon! Siste år på ungdomsskolen. Siste kveld med klassen. Vitnemålet deles ut. Høytidelig. En finkledd ung gutt rekker ut en lett nervøs hånd og får papiret med dommen. Standpunktkarakterene kjenner han på forhånd, men han vet ikke hvordan det gikk på eksamen før nå.

Karakterene griner mot ham. Svart på hvitt. 2 i norsk hovedmål, 2 i norsk sidemål. Han svelger tungt. Den gode selvfølelsen han hadde med seg ved vissheten om 5 i arbeidslivsfag, 4 i kroppsøving, 4 – som han endelig greide – i matematikk – den bare forsvinner ned i en klump i magen. Han mislyktes igjen. Han kommer aldri til å bli god nok.

Det er mange som kan kjenne seg igjen i denne situasjonen. På fem timer, mindre enn en arbeidsdag, skal du vise kompetanse i et tilfeldig trukket fag, og i utvalgte mål fra Kunnskapsløftet. Alene, og uten veiledning, må du prestere maksimalt under press.

Er det virkelig mulig å måle elevenes ferdigheter på en skriftlig eksamensdag? Og er det riktig å gjøre dette på 10. trinn, når alle elever skal oppmuntres til å fullføre et 13-årig skoleløp som de har krav på? Trenger dagens ungdom en slik etterlevning fra «steinalderen» for å vise sin kompetanse?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer