LEDER

Et vanskelig år for Europa

Skrik - en advarsel?

Presset fra ytre høyre vil bli sterkere i 2019.

TEGN I VÅR TID: Edvard Munchs bilde Skrik. En aktuell politisk kommentar? Foto: AFP / NTB Scanpix
TEGN I VÅR TID: Edvard Munchs bilde Skrik. En aktuell politisk kommentar? Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det kan selvsagt leses som et dystoptisk tegn i tida. For akkurat idet Storbritannia skal tre ut av EU, 31 mars - med eller uten avtale med EU - så åpner en større Munch-utstilling i British Museum i London. Bildet Skrik henges opp i Londons kulturelle storstue akkurat idet britene trer ut i ukjent politisk terreng, preget av stor intern uforsonlighet, og etter alt å dømme praktisk talt uten politisk ledelse. Skrik er som kjent det universelle bildet av angst og eksistensiell usikkerhet. Henges det opp i London til skrekk og advarsel? Som et tegn i tida?

Det er i så fall et tegn i tida som i løpet av 2019 kunne vært på vandreutstilling i store deler av Europa. For Storbritannia er ikke det eneste landet i Europa som preges av angst og eksistensiell usikkerhet i 2019. Fra 23. til 26. mai er det valg til EU-parlamentet. Mens det normalt er liten interesse for denne EU-institusjonen som fortsatt leter etter mening og innflytelse, så kan årets valg bli noe så oppsiktsvekkende som et mobiliseringsvalg. Med en valgdeltakelse på bare litt over 42 prosent i 2014, så sliter parlamentet med sin legitimitet. Nå er det mobilisering blant Europas ytre-høyre partier - som vil ha mindre makt til Brussel - som kan gi det større legitimitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer