TEGN I VÅR TID: Edvard Munchs bilde Skrik. En aktuell politisk kommentar? Foto: AFP / NTB Scanpix
TEGN I VÅR TID: Edvard Munchs bilde Skrik. En aktuell politisk kommentar? Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Et vanskelig år for Europa

Skrik - en advarsel?

Presset fra ytre høyre vil bli sterkere i 2019.

Kommentar

Det kan selvsagt leses som et dystoptisk tegn i tida. For akkurat idet Storbritannia skal tre ut av EU, 31 mars - med eller uten avtale med EU - så åpner en større Munch-utstilling i British Museum i London. Bildet Skrik henges opp i Londons kulturelle storstue akkurat idet britene trer ut i ukjent politisk terreng, preget av stor intern uforsonlighet, og etter alt å dømme praktisk talt uten politisk ledelse. Skrik er som kjent det universelle bildet av angst og eksistensiell usikkerhet. Henges det opp i London til skrekk og advarsel? Som et tegn i tida?

Det er i så fall et tegn i tida som i løpet av 2019 kunne vært på vandreutstilling i store deler av Europa. For Storbritannia er ikke det eneste landet i Europa som preges av angst og eksistensiell usikkerhet i 2019. Fra 23. til 26. mai er det valg til EU-parlamentet. Mens det normalt er liten interesse for denne EU-institusjonen som fortsatt leter etter mening og innflytelse, så kan årets valg bli noe så oppsiktsvekkende som et mobiliseringsvalg. Med en valgdeltakelse på bare litt over 42 prosent i 2014, så sliter parlamentet med sin legitimitet. Nå er det mobilisering blant Europas ytre-høyre partier - som vil ha mindre makt til Brussel - som kan gi det større legitimitet.

Frontene er klare. På den ene sida står det etablerte EU, båret oppe av et politisk sentrum, enten det består av moderate venstre eller moderate høyre. Med Storbritannia ute av EU kunne man hatt et ønske-scenario for et enda mer integrert EU, med en ideologisk front mot «trumpisme» slik Tyskland og Frankrike vil. Men det etablerte sentrum i Europa er under sterkt press. Angela Merkel sitter på oppsigelse, og Emmanual Macron er presset på defensiven av de «gule vestene».

Presset kommer fra ytre høyre, og ble understreket i årets første uke ved at Italias visestatsminister - og regjeringens sterke mann - Matteo Salvini, tok til orde for «en renessanse for europeiske verdier». Det skjedde i Warszawa, og fikk entusiastisk støtte fra Polens sterke mann Jaroslaw Kaczynski og Ungarns statsminister Viktor Orban. De vil alle gjøre innvandring, kamp mot de «europeiske eliter» og «europeiske verdier» til de definerende spørsmål i dagens Europa. De vil ha mindre samarbeid, og mobiliserer på nasjonalistiske slagord. Det han saktens være grunn til å rope: Skrik!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.