«Skrik» er ikke dyrest likevel

En veldig viktig utregning er blitt glemt, ifølge The Economist.

IKKE BILLIG: Kunstskatten «Skrik» som ble solgt for svimlende 119,9 millioner dollar onsdag, er egentlig ikke det dyreste kunstverket solgt på auksjon likevel, dersom man regner inn prisstigningen.
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
IKKE BILLIG: Kunstskatten «Skrik» som ble solgt for svimlende 119,9 millioner dollar onsdag, er egentlig ikke det dyreste kunstverket solgt på auksjon likevel, dersom man regner inn prisstigningen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kunstskatten «Skrik» som ble solgt for svimlende 119,9 millioner dollar onsdag, er egentlig ikke det dyreste kunstverket solgt på auksjon likevel, dersom man regner inn prisstigningen.

For den engelske ukeavisa The Economist har regnet ut hva salgsprisen for alle de dyreste kunstverkene som er solgt på auksjon ville vært, dersom man regnet om til dollarverdien i 2012.

Gjør man det, kommer flere store kunstverk foran Edvard Munchs versjon av «Skrik» som gikk under hammeren i New York onsdag til jubelbrøl og applaus.

Van Gogh dyrest Pablo Picassos «Garcon à la pipe» ble auksjonert bort i 2004, men omregnet til dagens dollarkurs ville prisen vært 124,3 millioner dollar.

Vincent van Goghs «Portrait du Docteur Gachet» gikk under hammeren i 1990 og omregnet til 2012-dollar, ville prisen vært hele 142,3 millioner dollar.

Pierre-Auguste Renoirs «Au Moulin de la Galette» ble også solgt på auksjon i 1990, og prisen ville i dag vært 134,6 millioner dollar, ifølge avisa.

Avisen omtaler imidlertid «Skrik»-pastellen som et bemerkelsesverdig maleri med en historie som passer. Under andre verdenskrig, mens Norge var okkupert av Nazi-Tyskland, ble maleriet gjemt på et høyloft ...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer