«Skrik» er ikke dyrest likevel

En veldig viktig utregning er blitt glemt, ifølge The Economist.

IKKE BILLIG: Kunstskatten «Skrik» som ble solgt for svimlende 119,9 millioner dollar onsdag, er egentlig ikke det dyreste kunstverket solgt på auksjon likevel, dersom man regner inn prisstigningen.
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
IKKE BILLIG: Kunstskatten «Skrik» som ble solgt for svimlende 119,9 millioner dollar onsdag, er egentlig ikke det dyreste kunstverket solgt på auksjon likevel, dersom man regner inn prisstigningen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

Kunstskatten «Skrik» som ble solgt for svimlende 119,9 millioner dollar onsdag, er egentlig ikke det dyreste kunstverket solgt på auksjon likevel, dersom man regner inn prisstigningen.

For den engelske ukeavisa The Economist har regnet ut hva salgsprisen for alle de dyreste kunstverkene som er solgt på auksjon ville vært, dersom man regnet om til dollarverdien i 2012.

Gjør man det, kommer flere store kunstverk foran Edvard Munchs versjon av «Skrik» som gikk under hammeren i New York onsdag til jubelbrøl og applaus.

Van Gogh dyrest Pablo Picassos «Garcon à la pipe» ble auksjonert bort i 2004, men omregnet til dagens dollarkurs ville prisen vært 124,3 millioner dollar.

Vincent van Goghs «Portrait du Docteur Gachet» gikk under hammeren i 1990 og omregnet til 2012-dollar, ville prisen vært hele 142,3 millioner dollar.

Pierre-Auguste Renoirs «Au Moulin de la Galette» ble også solgt på auksjon i 1990, og prisen ville i dag vært 134,6 millioner dollar, ifølge avisa.

Avisen omtaler imidlertid «Skrik»-pastellen som et bemerkelsesverdig maleri med en historie som passer. Under andre verdenskrig, mens Norge var okkupert av Nazi-Tyskland, ble maleriet gjemt på et høyloft ...

- Røverkjøp Likevel er det ikke unikt, skriver avisen og viser til at kunstverket som gikk under hammeren på Sotheby's i New York onsdag kveld, kun er ett av fire. To av dem er malt med oljemaling, de øvrige to pasteller malt på papp.

De øvrige tre henger på museumsvegger i Norge, og er dermed uoppnåelige for den anonyme kjøperen som onsdag bladde opp til sammen 119,9 millioner dollar inkludert provisjon til auksjonshuset.

- Når private salg tas i betraktning, ser «Skrik» ut som et røverkjøp, skriver avisen og viser til et verk av Paul Cézanne som ble kjøpt privat av kongefamilien i Qatar i fjor for ikke mindre enn 250 millioner dollar. (©NTB)