«Skrik» har ankommet USA

Munch-maleriet vist fram for første gang i New York i dag.

POPULÆRT: Simon Shaw (t.v.) og David Norman ved auksjonshuset Sotheby's i New York var svært stolte da de kunne vise fram Edvard Munchs «Skrik» i New York. Neste onsdag skal det auksjoneres bort. Foto: Johannes Worsøe Berg
POPULÆRT: Simon Shaw (t.v.) og David Norman ved auksjonshuset Sotheby's i New York var svært stolte da de kunne vise fram Edvard Munchs «Skrik» i New York. Neste onsdag skal det auksjoneres bort. Foto: Johannes Worsøe BergVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Sammen med presse fra hele verden var Dagbladet med på forhåndsvisningen av det verdensberømte maleriet hos auksjonshuset Sotheby's i New York i dag.

I tiende etasje i det svære glassbygget til auksjonshuset på Upper East Side sto selve juvelen blant et hundretalls verker som skal selges.

- Dette er et av de viktigste maleriene i kunsthistorien. Vi er utrolig glade for å ha Munchs episke verk her og veldig spente på hvordan auksjonen går, sier Simon Shaw, sjef for Sotheby's avdeling for impresjonistisk og moderne kunst mens han står foran det tungt bevoktede maleriet.

Mye sikkerhet Maleriet, som fortsatt har den opprinnelige rammen fra 1895, står  i et eget avlukke. To vakter holder det kontinuerlig under oppsyn, og ingen får komme nærmere enn tre meter. En annen versjon av «Skrik» ble stjålet fra Munchmuseet i 2004, og fortsatt er en rekke av Munchs verker på avveie fra museer, gallerier og private hjem.

Shaw presenterer Munch-maleriet sammen med visepresident for Sotheby's, David Norman.

NEST MEST BERØMT: Auksjonshuset Sotheby's anslår at «Skrik» av Edvard Munch er verdens nest mest berømte bilde, bare slått av Leonardo da Vincis «Mona Lisa». Foto: Johannes Worsøe Berg.
NEST MEST BERØMT: Auksjonshuset Sotheby's anslår at «Skrik» av Edvard Munch er verdens nest mest berømte bilde, bare slått av Leonardo da Vincis «Mona Lisa». Foto: Johannes Worsøe Berg. Vis mer

- På denne visningen er det to helt ekstraordinære stykker kunst. Det ene er et Picasso-bilde fra Forstmann-eiendommen verd 20-30 millioner dollar (om lag 114 millioner til 171 millioner kroner). Det andre er det episke Munch-maleriet, sier Norman.

Usikker pris Selv om andre kunstgiganter som Pablo Picasso, Salvadore Dali, Marc Chagall og Andy Warhole også selges, er det Munchs maleri som får nesten all oppmerksomhet.

- Det er et av de mest reproduserte motivene i verdenshistorien. Nettopp på grunn av hvor berømt det er, er det svært vanskelig å vurdere prisen, forklarer Shaw.

Auksjonshuset har foreløpig anslått en pris på 80 millioner dollar (om lag 450 millioner kroner), men de utelukker ikke at det kan bli solgt for langt mer.

Interessen er enorm og Munch betegnes som den viktigste norske maleren gjennom tidene. I forkant av auksjonen spekuleres det i at milliardærer verden over kan forsøke å kjøpe «Skrik». Eksperter Dagbladet har vært i kontakt med de siste dagene, tror likevel at verket ikke nødvendigvis skal lengre enn noen titalls kvartaler fra Sotheby's til Museum of Modern Art (MoMA), som allerede har en rekke av Munchs malerier.

Erfaren auksjonarius Verket selges av den tyske auksjonariusen Tobias Meyer.

Londonavisa Evening Standard har tidligere omtalt ham som «århundrets selger» ettersom han også tidligere har vært involvert i salgene av noen av de andre mest ikoniske kunstverkene fra 1900-tallet.

Han solgte blant annet Francis Bacons «Triptych» for 86,3 millioner dollar (om lag 492 millioner kroner), Pablo Picassos «Garcon à la Pipe» for 104,2 millioner dollar (om lag 594 millioner kroner) og Picassos «Dora Maar au Chat» for 95,2 millioner dollar (om lag 543 millioner kroner). Picasso-maleriene er blant de tre dyreste som noensinne er solgt i verdenshistorien.

Selger for å bygge Investor Petter Olsen, som eier en omfattende samling Munch-verker, varslet tidligere i år at han skal selge selve kronjuvelen «Skrik».

- Jeg har levd med dette verket hele livet, og dets kraft og energi har bare økt over tid. Nå føler jeg at tiden er kommet for å tilby resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette enestående verket, sa han i en pressemelding i februar.

Han planlegger å bruke overskuddet fra salget til å bygge et nytt museum, kunstsenter og hotell ved Ramme Gaard i Hvitsten. Det skal etter planen åpnes i forbindelse med Munchs 150-årsjubileum neste år.

I ORIGINALRAMME: Dette er den eneste av de fire versjonene av «Skrik» som ikke befinner seg i et museum. Foto: Johannes Worsøe Berg
I ORIGINALRAMME: Dette er den eneste av de fire versjonene av «Skrik» som ikke befinner seg i et museum. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
MER MUNCH: Fem andre malerier av Edvard Munch er også til salgs hos Sotheby's nå. Foto: Johannes Worsøe Berg
MER MUNCH: Fem andre malerier av Edvard Munch er også til salgs hos Sotheby's nå. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer