«Skrik» kan havne i Qatar

Når «Skrik» går under hammeren, er 28 år gamle Sheikha Al Massaya et av de heteste stalltipsene som kjøper.

KUNSTSAMLER: 28 år gamle Sheikha Al Massaya (til venstre) har sørget for at flere verdifulle kunstverk har havnet på museum i Qatar. Ifølge Arabianbusiness.com er det ventet at hun vil by på «Skrik» under auksjonen i New York førstkommende onsdag. Foto: Stella Pictures.
KUNSTSAMLER: 28 år gamle Sheikha Al Massaya (til venstre) har sørget for at flere verdifulle kunstverk har havnet på museum i Qatar. Ifølge Arabianbusiness.com er det ventet at hun vil by på «Skrik» under auksjonen i New York førstkommende onsdag. Foto: Stella Pictures.Vis mer

(Dagbladet) : Om fire dager blir det klart hvem som sikrer seg den eneste «Skrik»-versjonen i privat eie. Auksjonshuset Sotheby's har anslått at bildet vil få en pris på 80 millioner dollar, vel 450 millioner kroner.

Dagbladet har tidligere skrevet at «Skrik»-selger Petter Olsen og en rekke norske kunsteksperter ønsker at bildet skal havne på MoMA (Museum of Modern Art) i New York.

Men sjansen er kanskje større for at en rik samler sikrer seg verket.

Trofékjøp Huffington Posts kunstekspert, Michael Frahm, mener at rikinger fra Kina, Russland, Mexico, Brasil og Midtøsten er like sannsynlige kjøpere som samlere fra Europa og USA.

Selges: Edvard Munchs' maleri «Skrik» går under hammeren ut på auksjonshuset Sotheby's i New York på onsdag. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet
Selges: Edvard Munchs' maleri «Skrik» går under hammeren ut på auksjonshuset Sotheby's i New York på onsdag. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet Vis mer

«Flere kunstkjøpere fra disse regionene er kjent for å «trofékjøpe» ikoniske kunstverk som kommer på markedet», skriver han.

For å tiltrekke seg disse troféjegerne, har auksjonshuset Sotheby's gjort noe helt spesielt.

De siste ukene har bildet reist verden rundt, og det er fløyet til villaer i Asia, Nord-Amerika og Europa for at viktige kunder skal kunne teste hvordan bildet passer med resten av kunstsamlingen sin, og kanskje også interiøret.

Ifølge Wall Street Journal var «Skrik» nylig på en 48-timers tur til Hong Kong.

Til Qatar? Ifølge Arabianbusiness.com er det ventet at kongefamilien i Qatar, gjennom 28 år gamle Sheikha Al Massaya, kommer til å by på «Skrik». 

KUNSTSAMLER: Ronald Lauder.
KUNSTSAMLER: Ronald Lauder. Vis mer

Sheikha Al Massaya, som er én av Emir Sheikh Hamads totalt 13 døtre, har på kort tid seilt fram som en av de mest profilerte kjøperne i kunstverdenen.

28-åringen har blant annet stått bak det dyreste kunstkjøpet i historien. I februar bladde familien hennes opp rekordhøye 1,5 milliarder kroner for Paul Cézannes «Kortspillerne» i en privat handel.

Hun har også handlet et Mark Rothko-verk for 70 millioner dollar og et Damien Hirst-verk for 20 millioner dollar i nyere tid.

Topper lister  Sheikha Al Massaya forsøker å gjøre oljestaten Qatar om til et kulturelt mekka. Hun er nylig kåret til den mest innflytelsesrike kvinnen i kunstverden.

KUNSTSAMLER: Lily Safra.
KUNSTSAMLER: Lily Safra. Vis mer

28-åringen har en bachelorgrad i statsvitenskap, og sitter i flere styrer i hjemlandet Qatar. Hun er blant annet én av nøkkelpersonene i The Qatar Museums Authorithy, som har som formål å fremme kunst i den muslimske verden.

Privat er hun gift med sin tremenning, Sheikh Jassim bin Abdul Aziz Al-Thani. Sammen har de sønnene Hamad og Mohammed.

- Rike og kunstinteresserte Kosmetikkarving Ronald Lauder, sosietetskvinnen Lily Safra og den greske rederarvingen Philip Niarchos har også blitt trukket fram som potensielle «Skrik»-kjøpere.

 - De samler kunsthistorisk betydelige verk av høy kvalitet. Dette blir det vanskeligere og vanskeligere å finne. Kanskje er det nettopp den sjeldenheten av disse mesterverkene som gjør at man i dag fristes til å tidvis omtale jakten på dem som troféjakt, et ord jeg selv sjelden bruker, sier kunsthistoriker Ina Johannesen.

- Er «Skrik» et troféverk?

KUNSTSAMLER: Roman Abramovitsj.
KUNSTSAMLER: Roman Abramovitsj. Vis mer

- «Skrik» er nesten i særstilling. Det er et internasjonalt ikon. Den moderne tid har trykket bildet sånn til sitt bryst at det ikonografiske når langt utenfor kunstens «normale rammer» - blant annet reproduseres det titt og ofte, det omtolkes i film, animasjon og kommersielle produkter, sier Johannesen. 

- Dessuten er det nå eller aldri. Dette er en sjanse man risikerer at man aldri får igjen.