NYTT MUNCH-MUSEUM PÅ TØYEN: Fram og tilbake - nå er det flertall for nytt Munch-museum på Tøyen.
NYTT MUNCH-MUSEUM PÅ TØYEN: Fram og tilbake - nå er det flertall for nytt Munch-museum på Tøyen.Vis mer

SKRIK! Nå kan det bli nytt Munch-museum på Tøyen

Frp snur - dermed kan det bli flertall for «Munch-land» på Tøyen.

(Dagbladet): I dag er det møte i Byutviklingskomiteen i Oslo bystyre. Ny leder for komiteen, Jøran Kallmyr (Frp), avslører at partiet hans åpner for et nytt Munch-museum på Tøyen.

- Vi vil forslå overfor de andre opposisjonspartiene at vi ber byrådet utrede både Tøyen og Nasjonalmuseet som alternativer til et nytt Munch-museum, sier Kallmyr til Dagbladet.

Dermed er Tøyen-alternativet i prinsippet sikret et flertall. Byrådspartiene (Høyre, Venstre og KrF) har 28 representanter i bystyret, mens opposisjonen har 31 (Ap + SV + Frp + Rødt + Miljøpartiet de grønne)

Saken utsettes en måned
Fremskrittspartiet gikk i forrige bystyreperiode inn for Lambda, men snudde rett før valget og anbefalte heller en løsning på Nasjonalmuseet. De andre partiene i opposisjonen gikk alle sammen til valg på et nytt Munch-museum på Tøyen.

Saken skal imidlertid ikke opp i dag, men utsettes én måned til neste komitemøte.

Kallmyr vil gjøre Tøyen til «Munch-land».

- T-banestasjonen på Tøyen skal rustes opp, og flere andre bygninger i området har planlagte oppgraderinger. Vi foreslår at det kan gjøres grep slik at hele området kan markedsføres som et «Munch-land», sier Kallmyr, og legger til:

- Tøyen er også et område med sosiale problemer, og hvis vi kunne fått løftet hele området med en Munch-utbygging vil vi kunne slå to fluer i ett smekk.

- Lambda for dyr
Kallmyr sier at Lambda blir uaktuelt for Frp fordi han mener prislappet har økt i forhold til det de ble forespeilet.

- Prislappen er blitt på 1,8 milliarder - før kvalitetssikring. Og all erfaring viser at etter en kvalitetssikring kan prisen øke med 25 prosent. I tillegg kan vi risikere milliardsøksmål på grunn av kompromisset som Riksantikvaren fikk gjennom med reduserte boligarealer i forbindelse med Lambda-utbyggingen. Prisen kan bli 4 milliarder, hevder Kallmyr.

Han tror ikke det vil ta så lang tid som 5 - 10 år før et nytt museum er på plass, slik Munch-museet har fryktet.

- Jeg mener utredningene vil kunne være klare før sommeren neste år, og da vil vi kunne få et vedtak slik at arbeidet med nytt museum kan begynne allerede om et halvt år, sier Kallmyr.

- Lambda er tapt
Utspillet møtes med glede hos Libe Rieber-Mohn (Ap), varaordfører og Ap's gruppeleder i bystyret.

- Nå begynner vi virkelig å snakke om å invitere til et samarbeid - i motsetning til Høyres utspill for et par dager siden, sier Rieber-Mohn.

Hun har nå tatt initiativ til at gruppelederne for opposisjonspartiene skal møtes neste uke.

- Der vil vi ta sikte på å komme fram til en flertallsløsning. Vi ønsker å ta ansvar for at byen får et nytt Munch-museum, og det er på tide at Høyre skjønner at slaget om Lambda er tapt, sier Rieber-Mohn.