Skrik og berømt

Hver tirsdag er hun søt og naiv i «Venner for livet» på TV. Men Courteney Cox har en mørkere side. Nå er det like før splatterfilmen «Skrik 2» griser til norske kinolerreter.

Døra går opp og ei jente i olabukser og lyseblå v-genser kommer inn. Hun er liten og vever - mye mindre enn hun ser ut på tv. Jenta går tvers over rommet, finner en stol og setter seg ned. Så smiler hun og sier det vi ikke lurer på:

- Hi, I'm Courteney Cox!

VI ER PÅ ET HOTELLROM i London som ville fått selveste Solkongen til å sparke av seg skoene og føle seg hjemme. Courteney Cox (33) har åpenbart noe av den samme følelsen. Hun sitter i sokkelesten med beina krøllet under seg i stolen og forteller at hun har bodd her en stund nå. Dels fordi Europalanseringen av «Skrik 2», vinterens store amerikanske skrekksuksess, pågår. Og dels fordi teamet fra TV-serien «Venner for livet» er i London for å spille inn nye episoder.

I serien spiller Courteney Cox snille og naive Monica Geller. Det har hun gjort i fire år nå. Med stor suksess.

- Blir du aldri lei av å spille Monica?

- Egentlig ikke. Produsentene og manusforfatterne våre er opptatt av å legge inn forandringer i serien. Personene utvikler seg og forandrer seg underveis, og forholdet mellom dem forandrer seg også, sier hun.

Courteney har to fine rynker i ansiktet - én på hvert kinn. De er svakt buet, og når hun snakker danner de liksom en parentes rundt munnen. Uten at det begrenser ordflommen i særlig grad.

- Monica er annerledes i dag enn da serien startet, og det er jeg glad for. Og mot slutten av denne sesongen blir det forresten noen skikkelige forandringer i serien.

Scream2   - nettsted med videoklipp, lydsnutter m.m.
Scream2 - nettsted med videoklipp, lydsnutter m.m. Vis mer

- Hva slags forandringer?

- Neeei, det kan jeg ikke fortelle. Akkurat det er veldig hemmelig.

ROLLEN I «VENNER FOR LIVET» ble Courteney Cox' store gjennombrudd som skuespiller. Men 33-åringen fra den lille byen Birmingham i Alabama er langt fra noen fersking i underholdningsbransjen. Husker du den overlykkelige jenta som ble dratt opp på scenen og danset med Bruce Springsteen i «Dancing in the dark»-videoen fra 1984? Det var Courteney Cox. Scenen var selvfølgelig regissert på forhånd, og Courteney ble plukket ut på audition blant mange håpefulle. For jobben fikk hun 350 dollar i hånden - og en rekke tilbud i avtaleboka. Siden da har hun vært i stallen til Ford Models i New York, spilt kjæresten til Michael J. Fox i TV-serien «Family Ties» og gjort en rekke småroller. Men så, i 1994, ble hun tilbudt en rolle i «Venner for livet». Courteney Cox takket ja, og har ikke angret siden.

- Jeg har det veldig bra og jeg liker jobben min. Jeg kan ikke tenke meg å slutte i «Venner for livet». Vi har det så morsomt sammen alle seks. Vi har holdt på i fire år allerede, og det blir garantert to år til. Det vet jeg er sikkert. Og så holder vi vel kanskje på enda en stund. Jeg tipper at «Venner for livet» tas av etter syv år.

I MOTSETNING TIL de fem medspillerne i «Venner for livet», har Courteney Cox tatt skrittet over til filmmediet med eleganse og stort hell. I «Skrik 2» gjentar hun rollen som den kyniske nyhetsreporteren Gale Weathers, en kvinne som går over lik for å få en god historie - bokstavelig talt.

- Gale er enda tøffere denne gangen. Også er hun litt eldre enn forrige gang. Det er jeg også, forresten.

Courteney Cox minner lite om tøffe Gale Weathers. Hun er hyggeligere i virkeligheten.

- Du ser mye yngre ut i virkeligheten...

- Synes du? avbryter Courtney. - Wow! Gee! Thanks! .....Æsj! Nå hørtes jeg helt ut som lille Monica.

- Er det vanskelig å kombinere jobben i TV med filminnspillinger?

- Før ble man alltid sett ned på hvis man jobbet for TV, men nå er det akseptert å gjøre begge deler. «Venner for livet» er nesten som en vanlig jobb for meg. Vi kommer på settet om morgenen og går hjem på ettermiddagen. Og så har vi innspillingsfri hele sommeren. Det gir meg mulighet til å gjøre andre ting også. Som «Skrik 2», for eksempel. Den spilte vi inn i fjor sommer.

- Hvorfor sa du ja til rollen i «Skrik 2»?

- Fordi den er veldig forskjellig fra det jeg gjør i «Venner for livet». Da jeg fikk manus til den første «Skrik»-filmen tenkte jeg: «Wow! en skrekkfilm. Jeg vet ikke om det er noe for meg». Men manageren min sa at det bare var morsomt. Det var deilig å spille en rolle som er så annerledes enn Monica.

- Liker du skrekkfilmer?

- Jeg elsker å bli skremt, det er en morsom følelse. Og det fine med «Skrik»-filmene er at man skriker og ler med bare sekunders mellomrom, og går ut av kinosalen fullstendig utslitt, forklarer hun entusiastisk, og blir avbrutt av at noen banker forsiktig på døra.

- KOM INN! sier Courteney Cox.

En ulastelig antrukket kelner med blankpolert hode åpenbarer seg i døra. Han bærer et lite sølvbrett med en tallerken ost, et glass rødvin og en konvolutt.

- Unnskyld at jeg forstyrrer, men dette er til Dem, frøken Cox.

- Til meg? Å! Jeg kan gjette hvem det er fra bare ved å se på tallerkenen! Ååå, dette er hysterisk! sier hun og åpner konvolutten.

- Hvem er det fra?

- Fra kjære, søte Jennifer!

Jennifer Aniston spiller Courtneys venninne Rachel i «Venner for livet».

- Jennifer er bare sååå morsom! Vi deler rom, skjønner dere. I virkeligheten, altså. Det er helt utrolig hvor godt vi kommer overens. Vi skravler hele dagen, fra vi våkner til vi legger oss.

- Men hvorfor har hun gitt deg ost og vin?

- Det er en slags tradisjon vi har. Vi gir hverandre små overraskelser. Og siden hun drikker rødvin, jeg drikker rødvin og vi begge liker ost, så blir det ofte akkurat dette!

- Og hva står det på kortet?

- «From Wifie». Vi har bestemt oss for at vi er gift. Men vi er hustruer begge to, altså. Jennifer er min kone og jeg er hennes kone. Vil dere ha litt ost, forresten?