Skriker etter New York

Kunstverket kan havne i ærverdige Museum of Modern Art.

TIL MOMA?  «Skrik»-pastellen auksjoneres bort i New York 2. mai.  Foto: Carl Court / AFP / Scanpix
TIL MOMA? «Skrik»-pastellen auksjoneres bort i New York 2. mai. Foto: Carl Court / AFP / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I forkant av auksjonen neste onsdag, er det antydet at milliardærer verden over er interessert i å kjøpe «Skrik».

Flere eksperter som Dagbladet har vært i kontakt med tror likevel at Munch-verket, med en estimert verdi på rundt 450 millioner kroner, havner på museum, nærmere bestemt MoMA (Museum of Modern Art) i New York.

Sponsorer - MoMA er verdensledende og har en svært sterk samling. «Skrik» ville passet naturlig inn, og styrket samlingen og formidlingsmulighetene, sier kunsthistoriker Ina Johannesen.

Johannesen peker på at museet eier flere av Munchs betydelige grafiske arbeider, blant annet et «Madonna»-litografi, men per i dag bare har ett Munch-maleri.

Hun forteller at museer alene sjelden har midler til å kjøpe slike verker, men at særlig amerikanske museer har en annen måte å finansiere kunstverk på enn det de norske har.

Museene er gjerne tilknyttet privatpersoner som allerede har avsatt midler, eller er innstilt på å bidra økonomisk til å utvide museenes samlinger, gjerne ved å sikre spesielt betydelige verk.

VERDENSLEDENDE: Flere eksperter sier seg enig i selger Petter Olsens ønske for «Skrik»s videre vei: Det verdensledende museet MoMA i New York. 

Foto: Harald Flor / Dagbladet
VERDENSLEDENDE: Flere eksperter sier seg enig i selger Petter Olsens ønske for «Skrik»s videre vei: Det verdensledende museet MoMA i New York. Foto: Harald Flor / Dagbladet Vis mer

- Dessuten hender det også at private kunstsamlere donerer eller deponerer verker i museene, sier Johannesen og legger til at det derfor er teoretisk fullt mulig at «Skrik» ender opp i New York-museet.

- Vil doble besøkstall Kunstformidler Harald Enerud nevner også MoMA som en god kandidat til å overta «Skrik»-eierskapet.

- Det ville vært trist om det ble kjøpt av en kunstsamler for så å havne i en kjeller et sted. Om det havner i private hender, håper jeg inderlig det kan deponeres til et stort museum, som MoMA eller Metropolitan. Der kan det vises og være tilgjengelig, sier Enerud.

Knut Forsberg er daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel. Han mener at dersom MoMA hadde fått tak i «Skrik», ville det ført til en klar oppsving i besøkstallene.

- Helt klart. «Skrik» ville doblet besøkstallene, og folk ville dratt til New York for å se det på samme måte som de drar til Louvre i Paris for å se «Mona Lisa».

- Et godt sted Philip Hook, leder for impresjonistisk og moderne kunst ved Sotheby's London, ser heller ikke bort ifra at det kan havne på MoMA:

- MoMA er et godt sted for verket, sier Hook, men understreker at det er umulig å si om det vil ende der så tidlig i salgsprosessen.

SENTRALT: MoMA har en sentral beliggenhet i New York, på Midtown Manhattan, i nærheten av blant annet 5th Avenue og Central Park.

Foto: Harlad Flor / Dagbladet
SENTRALT: MoMA har en sentral beliggenhet i New York, på Midtown Manhattan, i nærheten av blant annet 5th Avenue og Central Park. Foto: Harlad Flor / Dagbladet Vis mer

Hooks kollega i New York-avdelingen, senior visepresident Simon Shaw, har tidligere uttrykt et ønske om at «Skrik» vil bli solgt til et museum.

I tillegg til ekspertene Dagbladet har vært i kontakt med, har også «Skrik»-selger Petter Olsen ytret et ønske overfor Aftenposten om at verket skal ende på MoMA.

Dagbladet har vært i kontakt med MoMA, som ikke ønsker å kommentere saken.