Skritt mot en ny narkotikapolitikk

«Gjennom flere år har norsk narkotikadebatt - og den tilhørende politikken - beveget seg vekk fra de enkle fasitsvarene.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Familien Stoltenbergs åpenhet om Nini Stoltenbergs rusproblemer viser at en ny pragmatisme er på vei i norsk narkotikadebatt.

Den diskusjonen som Nina, Jens og Thorvald klippet snora på, har bygd seg opp over lengre tid. Gjennom flere år har norsk narkotikadebatt - og den tilhørende politikken - beveget seg vekk fra de enkle fasitsvarene.

Ikke minst de økende overdosetallene har overbevist mange om at den etablerte politikken ikke gir de ønskede resultatene.

Jens Stoltenbergs understreking av det humanitære grunnlaget for metadonbehandling og sprøyterom er en stadfestelse av denne utviklinga.

Rusproblemene i dagens verden er mangesidige og sammensatte, og lettvinte patentløsninger fører ikke særlig langt. Framstilling, omsetning og bruk av rusmidler fører til en lang rekke problemer av økologisk, juridisk, medisinsk og sosial art.

Færre og færre tror at de eneste alternativene er enten total undertrykkelse med alle midler eller totalt frislepp uten noen form for regulering.

Alkoholforbudets skjebne i forrige århundre demonstrerte problemenes natur: selv i Norge oppsto det væpnede bander som sloss om spritmarkedet og en omfattende svart økonomi som fortsatt er levende. Den økonomiske og sosiale dynamikken blir den samme når andre rusmidler forbys. Framveksten av dagens globale forbudspolitikk kan ses på som en side av Vestens kulturelle imperialisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer