Skrivekurs og åpenhjertig selvbiografi

«Om å skrive» er bestselgerforfatteren Stephen Kings første dokumentarbok på nesten tjue år, og den var verdt å vente på.

Han er underholdende, informativ og personlig i ei usedvanlig innholdsrik bok på under 300 sider.

Åpningsdelen «CV» er en slags selvbiografi. Her har King samlet små historier som belyser hvordan han er blitt den han er blitt. Det er som å lese en blanding av Kurt Vonnegut og Kjell Aukrust, to forfattere man vanligvis ikke ville nevne i samme åndedrett som King.

Åpenhjertig

I tillegg er han svært åpenhjertig når han forteller om alkoholismen og kokainbruken. «Enhver påstand om at stoff og alkohol er nødvendig for å døyve en finere følsomhet, er bare det vanlige egennyttige pisspratet. Jeg har hørt alkoholiserte snøplogsjåfører hevde det samme, at de drikker for å holde demonene unna.»

Hoveddelen av boka handler om å skrive, et håndverk som består i å la ord blir til setninger, setninger til avsnitt.

Stephen King er en god pedagog - utdannelsen var ikke helt bortkastet! - og han presenterer mange fornuftige tanker om jobben sin.

Han har noen få råd: kast ut tv-en, les mye, skriv mye og unngå passivform og adverb.

«Adverbet er ikke din venn,» skriver han et sted. Om skriveseminarer har han følgende å si: «Tross alt er det det lille sandkornet som slipper inn i østersskallet som lager en perle, ikke perlemakerseminarer med andre østers.»

Skremmende

Bokas siste del heter treffende nok «Om å leve», og ble til etter at han overlevde en stygg påkjørsel sommeren 1999. Han gikk tur langs veien, da en vinglete bilist meide ham ned. Resultatet var åtte brudd på ryggsøylen, ni brudd i en legg og fire brukne ribbein. Da han var kommet hjem, satt han i rullestolen og lurte på om han noensinne ville klare å skrive igjen. « De første 500 ordene var spesielt skremmende - det var som om jeg aldri hadde skrevet noenting før.» Men han besto styrkeprøven, og har fullført tre romaner og en novellesamling siden da.

ANNERLEDES SELVBIOGRAFI: Stephen King har skrevet en underholdende, informativ og personlig bok om å skrive.